O invatatoare de la scoala 114 - Principesa Margareta - din Bucuresti i-ar fi lipit banda adeziva pe gura unui baietel de clasa I care sufera de sindrom Down si i-ar fi dat palme peste fata si ceafa, potrivit unei sesizari facute de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB). Mama copilului a aflat de la colegii de clasa si de la parintii acestora cum era tratat acesta. Reprezentantii Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti au declarat pentru HotNews.ro ca vor infiinta in regim de urgenta o echipa pentru a cerceta cazul.

"Mi-a spus o colega si parintii altor elevi ca invatatoarea ii lipeste scotch la gurita si il bate. Copilul facea in ultima luna o alergie la gurita si ma intrebam ce este... Aceasta invatatoare a avut inca de la inceput ceva cu copilul meu, nu l-a vrut la ea in clasa datorita problemelor pe care le are. Nu il suporta pentru ca are un handicap. Ii spune mereu ca il trimite la scoala de copii cu handicap. Nu pot sa tolerez asa ceva. Nu pot sa tolerez ca cineva sa-i produca un soc copilului meu si sa-l duca inapoi in starea din care noi l-am scos cu greu. O invatatoare trebuie sa stie cum sa comunice cu copiii, nu sa le lipeasca scoci pe gura daca nu sunt muti si nu stau nemiscati in banca", a declarat mama copilului, Adriana Grigoroiu, pentru HotNews.ro.

Imediat dupa ce a descoperit la ce tratamente ii este supus copilul, Adriana Grigoroiu s-a adresat Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati, cu care colaboreaza.

"Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) a fost sesizat cu privire la situatia flagranta a unui baietel de 8 ani din Bucuresti, cu Sindrom Down, care este supus unei situatii umilitoare si degradante la scoala generala pe care o frecventeaza. Mihai este elev în clasa I a unei scoli bucurestene de masa si, in ciuda faptului ca are Sindrom Down, dupa ani de efort individual al parintilor micutul este capabil sa urmeze cursurile unei unitati de învatamânt de masa. Inca de la momentul înscrierii la scoala mama micutului a fost nevoita sa accepte o serie de situatii discriminatorii si umilitoare la adresa fiului ei, fiind mutat de la o clasa la alta din cauza dizabilitatii sale. Mai mult decât atât, aceasta a aflat recent ca fiul ei este lovit în mod repetat în timpul orelor de clasa peste fata si peste ceafa si uneori i se aplica banda adeziva la gura de catre invatatoare", se arata intr-un comunicat al CEDCD.

Directoarea ONG-ului sustine ca purtarea invatatoarei incalca o serie de principii si drepturi fundamentale si se inscriu în sfera legii penale. „Suntem profund revoltati de aceasta situatie abuziva si umilitoare la care este supus un copil cu Sindrom Down într-o unitate de învatamânt din România anului 2012. Consideram ca asemenea acte nu numai ca încalca o serie de principii si drepturi fundamentale, dar se înscriu chiar în sfera legii penale, iar ele trebuie sanctionate pe masura. Asemenea situatii nu sunt tolerabile, iar CEDCD va lua masuri în consecinta”, a declarat Madalina Turza, presedinte CEDCD. Aceasta sustine ca invatatoarea ar fi reactionat in acest fel deoarece copilul se foia in banca si mai vorbea in timpul orei. "Dar, toti copiii de clasa I se comporta asa. Nu sta niciun copil de varsta asta nemiscat in banca", a mai explicat directoarea.

CEDCD a sesizat Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti referitor la acest caz. "Deocamdata nu pot sa confirm sau sa infirm aceasta situatie. Pot sa spun doar ca am primit o sesizare in acest sens si, in regim de urgenta, vom alcatui o comisie care sa cerceteze cazul. Este vorba despre un elev de la scoala 114 din Bucuresti. Rezultatele anchetei le vom face publice printr-un comunicat de presa", a declarat pentru HotNews.ro Marian Banu, purtator de cuvant ISMB.

Desi HotNews.ro a incercat sa vorbeasca cu directoarea scolii, Daniela Manolescu, aceasta nu a putut fi gasita. Secretara scolii a raspuns sec de patru ori in cursul zilei de luni ca "doamna directoare este la clasa, reveniti in pauza" sau "doamna directoare nu este la cabinet".

Potrivit Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati, care citeaza o statistica a Ministerului Muncii, in Romania sunt circa 90.000 de copii cu dizabilitati. "Aceasta este cifra oficiala, si include doar copiii cu handicap inregistrati. In realitate, cifra este mult mai mare", sustine directoarea CEDCD. Strict, pentru copiii cu sindrom Down, nu exista o statistica oficiala. In 2009, asociatia Salvati Copii estima numarul acestora la 30.000.