Documentul pe care Traian Basescu i l-a inmanat presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, in timpul summitului de iarna al UE, la Bruxelles, era "acordul de coabitare" intre Victor Ponta si seful statului, a declarat, pentru HotNews.ro, purtatorul de cuvant al lui Schultz, Armin Machmer.

Basescu ii da documentul lui SchulzFoto: Presidency.ro

HotNews.ro a solicitat mai multor institutii, printre care si presedintelui Parlamentului European, sa precizeze care este continutul acestui document.

Intr-o prima etapa, Armin Machmer a refuzat sa ofere precizari, sugerand contactarea departamentului de presa al Presedintiei romane, adaugand: "Nu tine de noi sa dezvaluim continutul documentelor".

Ulterior, purtatorul de cuvant a revenit cu precizarea: "Era acordul de coabitare dintre Ponta si Basescu" ("It was thé cohabitation agreement btw ponta and Basescu").

Presedintele Traian Basescu a dat vineri cateva detalii despre documentul pe care i l-a inminat la Bruxelles presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, in timpul fotografiei de grup de la Consiliul European.

"Cum credeti ca ma duceam la fotografia de familie fara sa-mi fi dorit ca acest lucru sa nu se vada? A avut si el anumite semnificatii. l-am dat documentul lui Barroso, lui Hollande si altor lideri. Era in interesul Romaniei ca acel document sa fie dat", a spus Basescu, fara sa spuna insa ce contine acest document.

Reamintim ca Traian Basescu i-a inminat acest document lui Martin Schulz (aliat politic al lui Victor Ponta in Partidul Socialist European) chiar in timpul fotografiei de grup de la Consiliul European, sub obiectivele a zeci de fotoreporteri si cameramani.

De altfel, si pe site-ul Administratiei Prezidentiale sint postate doua fotografii cu acest moment.

UPDATE Premierul Ponta a recunoscut ca a semnat acest document miercuri seara la Palatul Cotroceni, in prezenta lui Crin Antonescu si a lui Liviu Dragnea, dar ca nu este vorba de un acord de coabitare, el fiind acela care i-a schimbat titlul in "acord de colaborarea interinstitutionala". Acesta a precizat la Romania TV ca documentul nu contine "nimic specific, ca nu o sa il suspendam pe Basescu, sau facem Parlament de 300 de oameni" ci angajamente privind respectarea statului de drept si a Constitutiei Romaniei.

Intrebat daca ar mai fi fost numit premier in cazul in care nu ar fi existat acest document, Victor Ponta a raspuns: "Nu stiu sa va spun si cred ca nu va sti nimeni niciodata. E una din necunoscutele istoriei." El nu a dorit sa precizeze exact ce contine acest document, dar a mentionat ca il va publica daca si cealalta parte, respectiv Presedintia, va dori acest lucru. "Nu imi place sa povestesc lucruri din interior", a comentat el.

Victor Ponta a precizat ca a decis alaturi de Crin Antonescu si de Liviu Dragnea ca, decat sa arunce iar tara intr-o criza politica, care ar fi dat un semnal de instabilitate, este mai bine sa semneze un astfel de document care sa arate ca presedintele si premierul "pot sta la o masa". "Orgoliul meu a fost mult mai putin important."

Primul ministru desemnat a sustinut ca "a suferit foarte mult" in vara, la suspendarea presedintelui Basescu, cand partenerii europeni ii reprosau lui acest lucru, iar el explica faptul ca Parlamentul a demarat aceasta procedura.

Intrebat cine a conceput acest document, Victor Ponta a spus "o sa imi scriu memoriile".

Sambata seara, la Antena 3, Victor Ponta refuzat sa raspunda daca "a semnat ceva" cu Traian Basescu, iar la intrebarea daca documentul pe care seful statului i l-a inmanat la Bruxelles presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, are vreo legatura cu discutia de la Cotroceni, Ponta a spus ca "nu am de unde sa stiu asa ceva". Ponta a promis insa ca il va intreba pe Schulz despre continutul documentului primit.