Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Gustin, spune ca "schimbarea locului unui mormant este o decizie care tine de dreptul privat si care il priveste in primul rand pe legatarul universal al lui Constantin Brancusi. Guvernul francez nu are cum sa intervina in aceasta chestiune de drept privat". Diplomatul francez a declarat pentru HotNews.ro ca nici el, nici alte "autoritati competente" franceze nu au fost contactate de autoritatile romane. Declaratiile ambasadorului Frantei vin dupa ce ministrul Culturii, Puiu Hasotti, a declarat ca repatrierea "tine doar de bunavointa Guvernului francez".

Ambasadorul Frantei, Philippe GustinFoto: Ambasada Frantei

Declaratiile ambasadorului Frantei, Philippe Gustin:

  • Schimbarea locului unui mormant este o decizie care tine de dreptul privat si care il priveste in primul rand pe legatarul universal al lui Constantin Brancusi. Guvernul francez nu are cum sa intervina in aceasta chestiune de drept privat
  • Din contra, daca autorizatia de transfer va fi obtinuta de la legatarul universal, autoritatilor franceze (primaria Parisului, Prefectura) le revine sarcina de a rezolva chestiunile administrative (eliberarea permisului de exhumare, modalitatile de transport a ramasitelor...)
  • Decizia de transfer nu apartine guvernului francez, ci legatarilor universali ai lui Constantin Brancusi.
  • Intrebat daca a fost contactat de autoritatile romane: In ce ma priveste, va pot raspunde ca nu si, dupa informatiile de care dispun la acest moment, aceasta este situatia si cu autoritatile franceze competente din Paris.
  • Intrebat despre motivele pentru care aceasta chestiune a revenit in actualitate: Nu stiu nimic, pur si simplu am ramas mirat de declaratiile care fac apel la guvernul francez pentru un subiect care nu-l priveste

Reamintim ca ministrul Culturii, Puiu Hasotti, a declarat la RFI ca sansele privind repatrierea ramasitelor pamantesti ale sculptorului Constantin Brancusi "tin doar de bunavointa Guvernului francez". In opinia demnitarului, argumentele juridice "nu prea exista". Premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul se va angaja in mod direct in deschiderea unui proces in Franta, pentru repatrierea osemintelor sculptorului Constantin Brancusi.