Traian Basescu retrimite in Parlament, spre reexaminare, un act normativ privind statutul judecatorilor si procurorilor, apreciind ca toti membrii CSM trebuie sa aiba acelasi statut

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 6 decembrie 2012, 19:57 Actualitate | Esenţial

Presedintele Traian Basescu a trimis joi Parlamentului o cerere de reexaminare a legii privind aprobarea ordonantei de urgenta a Guvernului care modifica si completeaza statutul judecatorilor si procurorilor, seful statului apreciind ca statutul de demnitar nu deriva din calitatea de judecator sau procuror, ci din atributiile si responsabilitatile specifice calitatii de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, astfel ca, in conditiile in care CSM are in componenta sa si doi reprezentanti ai societatii civile, se impune ca toti membrii acestuia sa aiba acelasi statut.

Administratia Prezidentiala informeaza joi, printr-un comunicat de presa publicat pe site-ul institutiei, ca "Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat joi, 6 decembrie a.c., cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 23/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, precum si pentru prorogarea termenului prevazut la Articolul III din Titlul XVI al Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniul proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, pe care a trimis-o Parlamentului Romaniei, in temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constitutia Romaniei".

In motivarea cererii de reexaminare, seful statului precizeaza ca legea trimisa spre promulgare prevede si modificarea unui articol din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, stabilind ca au calitatea de demnitar judecatorii si procurorii, membri ai CSM. Astfel, presedintele apreciaza ca, in conditiile in care CSM are in componenta sa si doi reprezentanti ai societatii civile, nu se justifica diferenta de statut dintre acestia si ceilalti membri CSM.

"Statutul de demnitar nu deriva din calitatea de judecator sau procuror, ci din atributiile si responsabilitatile specifice calitatii de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, se impune ca toti membrii Consiliului Superior al Magistraturii sa aiba acelasi statut", arata seful statului.

Va prezentam textul integral al cererii:

Domnului Valeriu Stefan Zgonea
Presedintele Camerei Deputatilor

In temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constitutia Romaniei, republicata, formulez urmatoarea

CERERE DE REEXAMINARE
asupra
Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 23/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, precum si pentru prorogarea termenului prevazut la Articolul III din Titlul XVI al Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniul proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente

Motivele cererii sunt urmatoarele:

Legea aflata la promulgare aproba Ordonanta de Urgenta nr. 23/2012 si totodata, prevede modificarea Articolului 54 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, stabilind ca au calitatea de demnitar judecatorii si procurorii, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

In conditiile in care Consiliul Superior al Magistraturii are in componenta sa si doi reprezentanti ai societatii civile, specialisti in domeniul dreptului, care se bucura de inalta reputatie profesionala si morala, consideram ca nu se justifica diferenta de statut dintre acestia si ceilalti membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Apreciem ca statutul de demnitar nu deriva din calitatea de judecator sau procuror, ci din atributiile si responsabilitatile specifice calitatii de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, se impune ca toti membrii Consiliului Superior al Magistraturii sa aiba acelasi statut.

Fata de cele afirmate, am aprecia intelegerea manifestata de legiuitor pentru adoptarea legii de aprobare a Ordonantei de Urgenta, fara aceasta modificare a statutului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii trimise spre promulgare, urmand ca Parlamentul sa decida asupra acesteia.Jurnal din Israel

FOTOGALERIE Israel pe repede inainte: kit de informatii pentru o calatorie reusita

De la nord la sud, Israelul are putin peste 400 de kilometri, iar de la est la vest, putin peste 100. E printre putinele tari ale lumii in care, in aceeasi zi, poti face si baie in mare si ski la munte. E taramul miracolelor si al sperantelor, tara sfanta a pelerinilor, teritoriu complet liber si dezinhibat pentru hedonistii de pretutindeni. Ca vrei sa te regasesti spiritual sau ca vrei sa gasesti energia unor petreceri fantastice, mergi in Israel. O sa capeti ce cauti si, uneori, chiar mai mult decat atat.

1268 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri