Judecatoarea Irina Lazar de la Tribunalul Arges, careia i-a fost repartizat dosarul in care presedintele Consiliului Judetean si al PSD Arges, Constantin Nicolescu, este judecat pentru fapte de coruptie este, la randul ei, anchetat in doua dosare de pe rolul Serviciului Teritorial Pitesti al DNA, anunta Money.ro.

Informatia apare in cererea de stramutare depusa de procurorii anticoruptie la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Procurorii DNA nu vor ca dosarul in care sunt judecati Nicolescu, dar si omul de afaceri Cornel Penescu sa mai fie solutionat de Tribunalul Arges, ci sa fie mutat la o alta instanta egala in grad din tara.

In afara dosarelor deschise judecatoarei Irina Lazar, procurorii mai invoca in sustinerea cererii de stramutare si conflictul existent dintre DNA si judecatoare, izbucnit dupa ce anchetatorii au facut o alta cerere de stramutare a aceluiasi dosar bazata pe faptul ca acelasi magistrat a primit o diploma onorifica chiar din partea presedintelui CJ Arges.

Procurorii acuza faptul ca magistratul cauta tot felul de pretexte pentru a-i sanctiona pe anchetatorii anticoruptie. Astfel, intr-una din incheierile de sedinta judecatorul a scris ca il avertizeaza pe procuror sa numai intarzie la sedintele de judecata, mentiune care ar avea baza legala. Sintetizand, procurorii sustin de fapt ca dupa prima cerere de stramutare facuta in cauza magistratul Irina Lazar manifesta in timpul procesului o atitudine fatis pro Constantin Nicolescu.

"Mai mult decat atat, fata de magistratul investit cu solutionarea dosarului se desfasoara verificari in doua dosare penale ale Directiei Nationale - Serviciul Teritorial Pitesti. In acest context, consideram ca stramutarea dosarului este menita sa asigure independenta si impartialitatea magistratilor, judecarea cauzei in conditii optime pentru aflarea adevarului, precum si pronuntarea unei solutii legale si temeinice", scriu procurorii DNA in cererea de stramutare depusa la Inalta Curte de Casatie si Justitie, citata de Money.ro.

Curtea Suprema urmeaza sa decida pe 12 decembrie daca va suspenda judecarea procesului de la Tribunalul Arges pana la data de 30 ianuarie 2013, data la care se va decide daca dosarul va fi stramutat sau nu.

Surse judiciare au declarat pentru Money.ro ca dosarele in care este vizat magistratul Irina Lazar au legatura si cu cel in care a fost pus sub urmarire penala un cunoscut avocat din Pitesti, Radu Nistor. Avocatul este invinuit ca ar fi dat mita unor magistrati de la Tribunalul Arges dar si pentru favorizarea infractorului dupa ce l-ar fi instiintat pe un fost prefect de Arges ca procurorii DNA il ancheteaza intr-un dosar penal.

Pe de alta parte, saptamanalul Ancheta din Pitesti scria ca Radu Nistor este urmarit penal dupa ce i-ar fi cerut boxerului Sorin Tanasie 2.000 de euro pentru a-l scapa de un dosar penal in care sportivul era judecat pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice.

Presedintele CJ Arges Constantin Nicolescu a fost trimis in judecata in mai 2011 de procurorii DNA pentru luare de mita in forma continuata de la omul de afaceri Cornel Penescu, prezentarea de documente false pentru obtinerea de fonduri europene si instigare la abuz in serviciu.

In acelasi mai sunt judecati fosti si actuali primari din Arges care l-ar fi ajutat pe Nicolescu sa obtina fonduri europene cu documente false.