Din Romania lipsesc in continuare peste 20 de medicamente esentiale in tratamentul cancerului si in transplant, desi acestea se afla pe listele de medicamente compensate, printre ele numarandu-se Methotrexat-ul in diverse forme, Fluorouracil, Bleomicina, Cisplatin-ul si altele. Statul roman incalca astfel legea prin care se asigura romanilor bolnavi de cancer accesul gratuit la tratament. Surse oficiale din Ministerul Sanatatii sustin ca aprovizionarea cu aceste medicamente va fi reluata pana la sfarsitul anului 2012. Desi problema a fost semnalata in media in mai multe randuri, ea persista de mai bine de doi ani in ciuda promisiunilor de rezolvare facute consecutiv de ministri din guvernele Boc si Ponta.

Criza citostaticelor continuaFoto: Hotnews

In urma cu o luna, HotNews.ro a publicat reportajul "Cum am devenit membru in reteaua citostaticelor. Vrei sa intri si tu?". In urma acestui articol, peste 350 de voluntari romani din 16 tari europene s-au inscris in "Reteaua Citostaticelor" pentru a suplini incapacitatea statului roman de a-si face datoria fata de cetatenii sai. Lista completa a medicamentelor absente acum (actualizata pe 4 decembrie 2012) si tarile europene de unde pacientii isi pot procura tratamentul poate fi gasita pe www.medicamente-lipsa.ro.

Desi au platit ani de zile statului pentru asigurarea medicala, pacientii romani nu-si pot recupera deocamdata banii folositi pentru a cumpara aceste medicamente din strainatate. Surse oficiale din cadrul Ministerului Sanatatii sustin ca aprovizionarea cu aceste medicamente va fi reluata pana la sfarsitul lui decembrie 2012, prin intermediul Unifarm care va achizitiona direct de la producatori medicamentele din lista publicata aici de autoritati. Procedura de achizitie va fi una directa, plata urmand a se efectua pe loc catre producatori.

HotNews.ro va continua sa informeze periodic asupra evolutiei crizei citostaticelor pana ce autoritatile romane o vor rezolva.