Tiganii din Marea Britanie si Europa provin din casta "dalitilor", "de neatins", cea mai de jos casta indiana, si au emigrat din sub-continentul indian acum 1.400 de ani, arata un studiu genetic publicat de Nature si citat de The Daily Telegraph.

Femeie romaFoto: Agerpres

De multa vreme se credea ca tiganii isi au originile in India, avand in vedere cuvinte comune cu sanscrita si pielea mai inchisa la culoare, dar cercetari recente aduc acum dovezi in sprijinul acestei teorii.

Un studiu condus de o echipa de academicieni indieni si estonieni, din care a facut parte si Dr Toomas Kivisild de la Universitatea Cambridge, confirma originile acestora in sub-continentul indian si chiar identifica locatia si paturile sociale din care provin acestia.

Studiul a fost salutat de The Gypsy Council din Marea Britanie, care a afirmat ca ajuta la intelegerea si promovarea populatiilor roma in Europa. "Suntem prima comunitate de indieni din Marea Britanie", a afirmat purtatorul de cuvant al Consiliului, Joseph Jones.

Studiul, care a fost publicat luna aceasta in revista Nature, a examinat cromozomii Y din mostre de ADN pentru a compara semnatura genetica a barbatilor tigani cu cea a indienilor.

Oameni de stiinta de la Hyderabad's Centre for Cellular and Molecular Biology au colaborat cu colegi din Estonia si Elvetia pentru a compara peste 10.000 de mostre de la membri din 214 grupuri etnice diferite de indieni. Ei au incercat sa gaseasca o corespondenta a unui cromozom Y din Asia de Sud, cunoscut ca "haplogroup H1a1a-M82", cu mostrele de la tiganii de sex masculin din Europa.

Cea mai mare potrivire s-a constatat in nord-vestul Indiei. Densitatea cea mai mare este inregistrata in zone dominate de grupul etnic "doma", dalitii, casta cea mai de jos, athinganos, sau de neatins, in greaca, si care era discriminat pe scara masiva.

Cercetatorii cred ca stramosii tiganilor de azi si-au inceput exodul spre vest pentru a lupta in razboaie in regiunea cunoscuta astazi ca Punjab, intre anii 1001 si 1026, cu promisiunea de a obtine o promovare pe scara sociala.

Mai tarziu, au fugit de prabusirea regatelor hinduse in Pakistanul de astazi, multi dintre ei asezandu-se in zona Gilgit.

Exodul spre Africa de Nord si Europa sugereaza ca ar putea fi vorba de refugiati care fugeau de raspandirea islamului in continentul subindian.

Tiganii din Marea Britanie considerau ca provin din Egipt - de unde credeau ca provine si numele de "gypsy" - si, dincolo de asta, din India. Joseph Jones de la Gypsy Council spune ca fotografii vechi ii arata pe tigani imbracati cu haine traditionale indiene pana acum o suta de ani.

El afirma ca acest nou studiu este util deoarece confirma stiintific originea indiana a comunitatilor de roma din Europa si mostenirea lor comuna ar trebui acum acceptata de comunitatile mai noi de indieni din Marea Britanie. "Nu suntem proscrisi aici. Nu-mi pasa daca suntem asociati cu dalitii - nu mai traiesc intr-o comunitate in care exista caste. Ma simt un pic indian, intotdeauna am avut afinitati cu indienii", spune acesta.

Cea mai mare comunitate de tigani din Europa se afla in Romania.