Ministerul Educatiei raspunde din nou printr-un comunicat de presa acuzatiilor de plagiat aduse de catre platforma Integru.org ministrului Ecaterina Andronescu. Este vorba despre cel mai recent caz de posibil plagiat semnalat de portalul citat. Ministerul informeaza ca "articolele publicate contin date rezultate din activitatea de cercetare stiintifica a autorilor, realizata in laboratoarele proprii. Datele apartin in consecinta membrilor echipei de cercetare, nu au fost preluate sau copiate dupa alti autori, si deci acuzatia de plagiat nu are nici un fel de sustinere".

Amintim ca portalul Integru.org a semnalat duminica, 2 decembrie, un nou caz de posibil plagiat in cazul ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu. "Acest caz se refera la 4 articole publicate in perioada 2006-2007, care demonstreaza incalcari grave ale eticii academice, incluzand publicare multipla, plagiat, autoplagiat, precum si posibile incalcari multiple ale drepturilor de autor, confirmate de 4 experti internationali in domeniu, in urma unei analize independente", scrie publicatia citata.

Citeste aici pe larg despre acuzatiile de plagiat

In replica, Ministerul Educatiei a remis astazi, 3 decembrie, urmatorul comunicat de presa:

Precizari MECTS

  • "Articolele publicate contin date rezultate din activitatea de cercetare stiintifica a autorilor, realizata in laboratoarele proprii. Datele apartin in consecinta membrilor echipei de cercetare, nu au fost preluate sau copiate dupa alti autori, si deci acuzatia de plagiat nu are nici un fel de sustinere;
  • Acolo unde doar o parte dintre autorii cercetarii au avut contributii, articolul rezultat pe baza acestor contributii a fost semnat doar de catre acestia;
  • Datele experimentale au fost initial comunicate la conferinte stiintifice de profil pentru validarea de catre comunitatea stiintifica si apoi au fost publicate, in vederea asigurarii vizibilitatii internationale, in reviste de prestigiu, cotate ISI, precum Journal of European Ceramic Society, respectiv Thin Solid Films. Pentru publicarea in aceste reviste, articolele parcurg un proces extrem de sever de recenzie stiintifica, realizata de specialisti in domeniu cu prestigiu international.
  • Putem afirma in concluzie ca rezultatele stiintifice care fac obiectul articolelor prezentate sunt originale, aduc contributii la dezvoltarea cunoasterii stiintifice in domeniu, fiind validate prin publicarea in reviste de prestigiu. Ele apartin parteneriatului constituit in cadrul Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti, Universitatii din Bucuresti, Institutului National pentru Cercetare - Dezvoltare in Fizica Materialelor, METAV si ARMTECH si in consecinta consideram ca acuzatiile aduse sunt neargumentate si insuficient documentate.
  • De asemenea, dezavuam modul in care postul de televiziune B1TV a prezentat cazul, cu rea credinta, fara a solicita in a prealabil si a expune opiniei publice opinia persoanelor implicate".

La finalul saptamanii, Integru.org si Frankfurter Allgemeine Zeitung scriau despre un alt caz de plagiat la adresa ministrului Andronescu

Joi, 29 noiembrie, cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung - citand site-ul Integru.org - a semnalat un alt caz de posibil plagiat in cazul ministrului Ecaterina Andronescu.

Acest caz dateaza din 2003, iar Integru.org sustine ca un articol de cinci pagini din revista "Analytical Chemistry" intitulat "Synthesis of TBP-Based Ferrofluids" descrie un experiment al Aureliei Cristina Nechifor, doctorand sub indrumarea Ecaterinei Andronescu. Analiza textului arata ca parti importante din articol ar fi fost preluate din munca altor oameni de stiinta, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung, articolul co-semnat de Ecaterina Andronescu fiind inclus in lucrarea de doctorat a Aureliei Cristina Nechifor.

Citeste aici pe larg despre acest caz

In replica, Ministerul Educatiei a remis un comunicat de presa tot joi, 29 noiembrie, in care a sustinut ca "este inacceptabila asocierea celor doua lucrari, precum si suspiciunea de plagiat pentru articole stiintifice care au in comun doar exprimari in limba engleza specifice domeniului chimiei".

"In anii 1991-1994, au fost stabilite relatii de colaborare stiintifica cu laboratorul de profil al Universitatii din Utrecht, condus de profesorul Albert P. Philipse. Ca urmare a acestei colaborari, pe probe sintetizate in laboratorul din Romania de catre doamna Aurelia Cristina Nechifor, au fost realizate determinari prin microscopie electronica de transmisie in universitatea partenera. Imaginile de microscopie, in original, se afla si astazi in posesia doamnei Aurelia Cristina Nechifor", a mai aratat Ministerul Educatiei prin comunicatul de presa.

Citeste aici comunicatul integral al Ministerului Educatiei

Dupa ce Ministerul Educatiei a raspuns prin comunicatul de mai sus la acuzatiile de plagiat aduse ministrului Ecaterina Andronescu, portalul Integru.org a revenit si a precizat urmatoarele:

"Comunicatul de presa al Ministerului este eronat. Cel mai important exemplu se refera la imaginea de microscopie. Asa cum se arata in comparatie, aceasta imagine de microscopie a fost publicata prima oara de Ana-Maria Nechifor in 1993 (nu de Aurelia Cristina Nechifor, care era doctorand in 2003)".

Potrivit portalului, Ana-Mariana Nechifor a fost cea care a colaborat cu Prof. Albert P. Philipse, si nu Aurelia Cristina Nechifor. "Aurelia Cristina Nechifor si Ana-Mariana Nechifor sunt doua persoane diferite (...). In 1993 Aurelia Cristina nu se numea Nechifor", mai scrie portalul care se ocupa de plagiate.

Citeste si: