Securitatea functioneaza in continuare in Romania, afirma laureata premiului Nobel pentru literatura Herta Muller, intr-un interviu acordat cotidianului britanic The Guardian, in care adauga ca fostul partid comunist nu a disparut, ci s-a transformat in Partidul Social Democrat.

Herta Muller, laureata Premiului Nobel pentru literaturaFoto: ICR

"40% din vechii angajati au fost preluati de noul Serviciu Roman de Informatii. Restul sunt milionari prin privatizari furate", spune Herta Muller, care s-a nascut in Romania, intr-o familie de etnici germani.

In opinia sa, Uniunea Europeana, la care Romania a aderat in 2007, are si ea o vina pentru jumatatile de democratii din fostul bloc comunist. "Partidul Comunist si-a luat o noua fata - sunt Social-Democrati acum. Tara se intoarce in trecut - sunt stalinisti".

Desi nu a uitat niciodata teroarea psihologica si supravegherea permanenta pe care a trait-o in perioada dictaturii lui Nicolae Ceausescu, Herta Muller marturiseste ca a plans cand acesta a fost executat.

Cand revolutia a invins, in 1989, "m-am gandit, acum o sa traiesc mai mult decat el".

Si totusi, dupa sumara sa executare de Craciun, "am plans toata ziua, partial de usurare, dar nu poti sa te uiti cum cineva e impuscat. Chiar daca mi-am dorit asta timp de 20 de ani, nu voiam sa o vad intamplandu-se".

Müller adauga ca s-a simtit usurata cand a cazut Zidul Berlinului, dar serviciul germa de securitate a avertizat-o sa nu se deplaseze in Germania de Est: "Credeau ca as putea fi rapita si dusa inapoi in Romania".

Interviul integral poate fi citit aici.