Corpul de control al premierului sesizeaza organele de urmarie penala, in legatura cu "posibile fapte penale" in activitatea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului

de I.R.     HotNews.ro
Duminică, 2 decembrie 2012, 16:10 Actualitate | Esenţial


Corpul de control al primului-ministru anunta ca va sesiza organele de urmarire penala in legatura cu "posibile fapte de natura penala" descoperite in activitatea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), cum ar fi cheltuieli fara baza legala.

Potrivit unui comunicat citat de Agerpres, Corpul de control a efectuat o verificare la Institut pentru perioada de activitate cuprinsa intre 1 ianuarie 2010 si 25 august 2012.

In urma acestei actiuni, a constat ca
 • printr-o hotarare de guvern din 2010, "a fost modificat cadrul normativ de organizare si functionare a Institutului, fiind eliminat textul care reglementa scopul principal pentru care a fost infiintat Institutul in anul 2005", si anume acela de "investigare stiintifica si identificare a crimelor, abuzurilor si incalcarilor drepturilor omului pe intreaga durata a regimului comunist in Romania, precum si sesizarea organelor in drept in acele cazuri in care sunt depistate situatii de incalcare a legii."
Prin urmare, in perioada 2010-2012 activitatea desfasurata in cadrul Institutului a constat doar in cercetarea stiintifica a istoriei comunismului, fiind astfel modificata, in mod esential, ratiunea existentei acestuia, acuza sursa citata.

Corpul de control al premierului a mai remarcat ca:

 • desi, potrivit legii, "intreaga activitate desfasurata de catre presedintele si membrii Consiliului Stiintific trebuie sa se realizeze fara a primi in schimb o remuneratie sau alte avantaje materiale similare unei remuneratii", in realitate, "in perioada 1 martie 2010 - 31 mai 2012, din bugetul IICCMER au fost decontate cheltuieli cu telefonia mobila in cuantum total de 43.155,33 de lei presedintelui Consiliului Stiintific, Tismaneanu Vladimir, desi nu au existat raporturi de munca si de serviciu conform legii, nefiind incheiat vreun contract individual de munca sau alt tip de contract in baza caruia sa fi dobandit dreptul de a obtine avantaje in bani sau natura".
 • "In perioada 2010-2011, IICCMER a efectuat cheltuieli din bugetul propriu (constituit din fonduri publice de la bugetul statului) in suma totala de 104.988,85 de lei, in legatura cu organizarea si desfasurarea sedintelor anuale ale Consiliului Stiintific, respectiv cheltuieli cu transportul, cazarea si masa pentru presedintele Tismaneanu Vladimir si unii membri ai Consiliului, fara a exista baza legala care sa permita efectuarea unor astfel de cheltuieli. Mai mult, cu adresa 6.655/DNA/26.04.2010, Secretariatul General al Guvernului a comunicat reprezentantilor IICCMER ca HG nr.1372/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, nu prevede faptul ca aceste cheltuieli (privind transportul, cazarea si masa presedintelui si membrilor Consiliului Stiintific) se suporta din bugetul Institutului, aprobat pentru anul 2010 - motiv pentru care apreciem, ca nu exista baza legala pentru plata acestora", a constatat Corpul de control.
 • In conditiile in care ordonatorul principal de credite a comunicat faptul ca "nu exista baza legala pentru plata" acestor cheltuieli, conducerea Institutului a decis ca aceste cheltuieli sa fie efectuate totusi din bugetul Institutului, dintr-un alt titlu bugetar respectiv 59 - "alte cheltuieli", articolul 22 - "actiuni cu caracter stiintific si sociologic-cultural".
 • "Astfel, prin crearea unei aparente de legalitate si prin eludarea legii, au fost intocmite de secretarul Consiliului Stiintific si aprobate de presedintele executiv, referiri privind organizarea unor 'actiuni culturale' la care au participat exclusiv membrii Consiliului Stiintific"
 • "Conform referatelor justificative realizate de secretarul stiintific, Iacob Bogdan si de presedintele executiv al Institutului, Stanomir Ioan, in aceeasi perioada a anului 2010 (9-30 iunie) s-a aprobat 'proiectul' intitulat 'Stagiu de coordonare a activitatii de cercetare a IICCMER si de finalizare a agendei stiintifice pentru anul 2010', care in fapt reprezinta justificarea platii cazarii si a mesei, timp de 21 de zile la Vila lac 2 pentru presedintele Consiliului Stiintific - Tismaneanu Vladimir:, precizeaza sursa citata.
 • O alta neregula sesizata vizeaza decontarea unor cheltuieli de deplasare in strainatate, facute de angajati ai Institutului in suma totala de 170.354,30 de lei, desi in invitatia atasata la documentele justificative se specifica faptul ca toate costurile vor fi suportate de organizatori sau erau actiuni care nu aveau legatura cu obiectul de activitate al Institutului.
 • "Astfel, in anul 2010 au fost decontate cheltuieli pentru 24 de deplasari in strainatate din care: 4 in SUA, 5 in Ungaria, 3 in Republica Moldova, cate 2 in Belgia, Polonia si Germania si cate una in Cehia, Ucraina, Serbia, Marea Britanie, Austria si Franta. In anul 2011, au fost decontate cheltuieli aferente unui numar de 31 de deplasari in strainatate, din care: 6 deplasari in SUA, 6 in Franta, 5 in Belgia si 5 in Germania, 3 in Marea Britanie, 2 in Polonia si cate una in Cehia, Austria, Elvetia si Ungaria", detaliaza Corpul de control al primului-ministru.
 • Secretarului stiintific, Bogdan Iacob, i s-au decontat cheltuieli de transport si diurna aferente efectuarii unei vizite in Washington DC, SUA, in perioada 10-21 februarie 2011, in scopul "pregatirii impreuna cu presedintele Consiliului Stiintific, profesorul Vladimir Tismaneanu, a intalnirii Consiliului Stiintific din anul 2011 si definitivarea planului de proiecte pe 2011", mentioneaza sursa citata.
 • Directorului Stiintific Mihail Neamtu i s-au decontat mai multe deplasari in strainatate din bugetul IICCMER, una dintre acestea fiind la Boston in perioada 2-5 aprilie 2011.
 • Mihail Neamtu a participat la "Expozitia fotografica" si la dezbaterea stiintifica despre "Mineriade, violenta statala si rezistenta civila" realizata la Assumption College (Worcester, Mass.,SUA) si New York, iar in invitatie se mentioneaza ca ICR New York urma sa acopere "Cheltuielile legate de deplasarea la N.Y. a domnului Mihail Neamtu: transport cu avionul pe ruta Boston-N.Y. la data de 5 Aprilie, cazare la hotel in New York si cheltuieli de masa la New York in perioada 05-09 Aprilie."
Corpul de control al premierului mai acuza IICCMER ca:
 • in 2010 nu a finalizat niciun proiect de cercetare a istoriei regimului comunist si nu a stabilit care au fost rezultatele concrete ale cercetarilor realizate in cursul anului, conform atributiilor stabilite prin lege. De asemenea, in 2011, din 8 proiecte de cercetare care aveau termen de finalizare in acest an, a fost finalizat unul singur, prin publicarea ' Dictionarului ofiterilor si angajatilor civili ai Directiei Generale a Penitenciarelor, Aparatul central (1948-1989) vol. II.'
 • Alta problema sesizata o vizeaza pe Raluca Grosescu, director al Departamentului politici publice si parteneriate din cadrul IICCMER. Aceasta a solicitat pe 16 septembrie 2011 plata unor "servicii de corectarea in limba franceza a manuscrisului intitulat "Les communistes dans l'apres-comunisme.Trajectoires de conversion politique de la nomenklatura roumaine apres 1989", fara a specifica faptul ca aceasta este chiar lucrarea ei de doctorat, sustinuta la Paris pe 2 iunie2010, 'ceea ce demonstreaza ca la data intocmirii referatului, aceasta lucrare era deja publica".

"Potrivit dispozitivelor art.23, alin. (1) din Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare, 'persoanele cu atributiile de control sunt obligate sa instiinteze organul de urmarire penala sau, dupa caz, organul de constatare a savarsirii infractiunilor, abilitat de lege, cu privire la orice date din care rezulta indicii ca s-a efectuat o operatiune sau un act ilicit ce poate atrage raspunderea penala, potrivit prezentei legi'. Prin urmare, Corpul de control al primului-ministru, ca organ de control administrativ, va sesiza organele de urmarire penala in legatura cu posibile fapte de natura penala in acest caz", precizeaza Corpul de control al premierului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6878 vizualizari

 • +55 (59 voturi)    
  Razbunarea micutului plagiator, (Duminică, 2 decembrie 2012, 16:25)

  Mita Beciuklista [utilizator]

  Miki Mao si Pontanochio, doi intr-unul, a inceput.

  "Tismaneanu si alti intelectuali trebuie pedepsiti exemplar, tovarasi, ca ne-au facut de ris socialismul si comunismul. Acum e vremea noastra sa le reabilitam. Nu mai avem canal de construit, nici munca silnica pe viata, dar avem puterea. Si, alaturi de poporul asistat social, in numar de 7 milioane, vom purcede la represalii democratice."-Dr. Plag. Univ. Viorel Ponta-din ciclul:Invataturile Tatucului Ilici catre pupilul sau, Carlanul rosu. Editura Felix Turnatorul-nerevizuibila.
 • +49 (51 voturi)    
  lupul paznic la stina (Duminică, 2 decembrie 2012, 16:33)

  geocrin [utilizator]

  Putem dormii linistiti Vintul ovidiu are grija de economiile noastre, iar puii comunistiilor au grija de stergerea urmelor celor care au golit Romania de intelectuali.
 • +44 (48 voturi)    
  Dor criticiele lui Tismaneanu (Duminică, 2 decembrie 2012, 16:48)

  Adi_rus [utilizator]

  Era de asteptat sa se razbune Ponta in vreun fel pe Vladimir Tismaneanu. Cu siguranta il dor rau articolele acide pe care Tismaneanu le scrie despre el. Inca o dovada a felului in care USL intelege sa respecte libertatea presei: pe cine scrie rau de noi il hartuit, il arestam samd. Tare le mai stau in gat la astia presa libera si justitia. Sunt tare curios ce vor face dupa alegeri. Ca asa de prosti sunt ca nu stiu cu ce foc se joaca. In momentul cand vor incaleca presa libera si justitia occidentalii le vor taia fondurile de pensii si salarii si sa-i vad atunci. Philip Gordon i-a spus-o deja lui Antonescu cand a fost la Bucuresti dar baietii nu inteleg. Eu pricep disperarea lui Voiculescu de a nu intra la parnaie si nevoia lui stringenta de a pune calus justitie, dar ei nu pricep ca au intrat intr-un joc cu o miza mult mai mare. Abia astept sa vad ce face marele prim-ministru Ponta si guvernul lui de hoti corupti si plagiatori cand 5 mil. de pensionari nu vor mai avea bani nici de-un ceai cu paine. Va fi interesant. Stati pe-aproape in maxim 6 luni vom asista la spectacolul respectiv. Ce sa-i faci? Asa e cand esti prostut ca Ponta. In loc sa-l trimita si pe Voiculescu unde l-a trimis pe NAstase si sa-si vada de cariera sta dupa fundul lui si-i face toate mofturile. Basca nici nu pricep de ce ca de vreme ce au TVR-ul la ce naiba le mai trebuie Antenele? LE pot si inchide daca se intorc impotriva lor. Ar fi solutia cea mai simpla. Dar asa e cand nu stii sah. Te bate Basescu la fundul gol ca el isi face jocul cu 3 mutari inainte.
  • +15 (17 voturi)    
   Pai cum... (Duminică, 2 decembrie 2012, 21:13)

   Preventiv [utilizator] i-a raspuns lui Adi_rus

   Ca doar Dl. Copy Paste a promis ca-l scoate pe Nastase din puscarie! Il doar in cur de justitie, el il scoate, ce mai comentati voi pe aici? Ce-i cu Felix? Nimic, e in regula, omul si-a schimbat ce avea de schimbat la CNA, de dosare scapa ca doar e la putere, deci totul ok. Despre ce vorbim?
 • +41 (45 voturi)    
  a existat hotarire de guvern (Duminică, 2 decembrie 2012, 16:55)

  Kepler [utilizator]

  deci totul este corect.
  Am alta intrebare: cind se va retrage titlul de doctor lui Ponta si cind va fi pus sa restituie salariile incasate ?
 • +28 (32 voturi)    
  posibile.. (Duminică, 2 decembrie 2012, 17:12)

  IoanB [utilizator]

  fapte penale ar putea fi sesizate organelor. Deocamdata actiunea se face doar in presa ca doar e campanie electorala n'asa? Acestea trebuie aruncate in presa cu 6 zile inainte de vot pentru ca cei invinuiti sa nu poata sa demonstreze grosolana manipulare si minciuna. Timp de mai multe luni de scormonit prin acte nu s-a putut descoperi nimic "posibil sesizabil pentru a fi urmarit penal".
  I.R. ai incercat sa iei legatura cu Vladimir Tismaneanu sau Mihai Neamtu sa-i intrebi ce parere au despre ce ai aflat si vrei sa publici? Este un gest elementar pe care-l astept de la o publcatie serioasa.
  Ati devenit trompeta imbecila a lui Vicor Ponta?
  Daca publicatia continua in acest mod cred ca voi renunta sa va mai citesc.
  • +13 (13 voturi)    
   raportul este penibil (Luni, 3 decembrie 2012, 0:23)

   math [utilizator] i-a raspuns lui IoanB

   ...si e foarte bine ca este public. Trebuie sa vada toata lumea cu ce se ocupa USL in anul Victoriei sub devizele glorioase: Dreptate pana la capat, Uniti impotriva coruptiei, Sa facem istorie ....
 • +25 (29 voturi)    
  comunisti la putere ! (Duminică, 2 decembrie 2012, 17:55)

  mariusxmarius [utilizator]

  cat o asteptat ponta si voiculescu sa plateasca 'datoriile' pentru condamnarea comunismului ! parca-i si vad cum mustacesc de bucurie acum cand se pot razbuna ! sunt comunisti pana in maduva oaselor, normal ca se razbuna mai ales pe Tismaneanu
 • +34 (38 voturi)    
  asa (Duminică, 2 decembrie 2012, 18:01)

  amanda13 [utilizator]

  foarte bine, puneti-le pumnul in gura, aratati cu degetul fiindca si-au permis sa organizeze evenimente internationale, sa colaboreze, sa organizeze expozitii prin care au avut tupeul sa arate lumii ce sistem opresiv si criminal a indurat Romania. Rufele murdare se spala in familie! Vladimir Tismaneanu (care trebuia sa vina inapoi si sa manance salam cu soia, nu sa se dea mare profesor in Maryland) si ceilalti aveau voie sa prezinte asa ceva numai la academia de vara din Cucuieti.

  A fost ICR, a fost Avocatul Poporului, a fost CNA, etc. Acum a venit timpul sa distrugem si IICCMER, ca sa se simta USL cu adevarat puternica. Iar antenistii spalati pe creier vor urla acum si mai tare ca ii urasc pe cei care au indraznit sa emigreze sau sa calatoreasca atata vreme cat "poporul moare de foaaame!"

  Mizerie tipica USL!
 • +30 (32 voturi)    
  Excelent! (Duminică, 2 decembrie 2012, 18:14)

  Rasmus [utilizator]

  Anchetati la sange, mama lor de legionari!
  Si astazi mai scriu impotriva regimului!
  La canal!
 • -32 (42 voturi)    
  Sper (Duminică, 2 decembrie 2012, 18:29)

  JG [utilizator]

  Sper ca toti banii vor fi recuperati DE LA CEI CARE AU APROBAT CHELTUIELILE ILEGALE.
  • +1 (3 voturi)    
   Da, mai JeG, (Luni, 3 decembrie 2012, 11:06)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui JG

   asa sa fie!
 • +26 (28 voturi)    
  intelectualii prapastiosi (Duminică, 2 decembrie 2012, 18:54)

  Anaconda_ [utilizator]

  Mama lor de intelectuali! Fotbalu' nu le'a placut!
 • -30 (34 voturi)    
  Se cam invarte roata... (Duminică, 2 decembrie 2012, 18:54)

  Incomod1 [anonim]

  Ce ti-e si cu elitele astea care cred ca legea e doar pentru populime sau pentru adversari :)
  • +21 (25 voturi)    
   pai da se invarte... (Duminică, 2 decembrie 2012, 19:45)

   dadan [utilizator] i-a raspuns lui Incomod1

   au revenit comunistii la putere... trist, dar cand Felix, plagiatorul si labila-somnorila conduc natia asta, toate regulile jocului se rescriu de ei dupa bunul plac...
   trist ...
 • +22 (26 voturi)    
  cata ipocrizie! (Duminică, 2 decembrie 2012, 19:09)

  suka_la [utilizator]

  copii si nepotii fostilor tortionari pun la zid actiunile celor care ar putea sa-i demaste!!
  iti place popor roman?!
  dupa ce au facut praf legile de restituire si de reparare a nelegiuirilor comunistilor (legea 10/2001, legea 221/2009, legea 209/2001) aceste relicve ale ciumei rosii au tupeul acum in pragul alegerilor sa mai dea o palma urmasilor celor care au avut de suferit inainte de 89!
  rusine si dezgust fara margini si celor care ii voteaza sa le fie dat sa repete istoria pe propria piele!!
  prin votul vostru inconstient readuceti ororile trecutului si veti avea de suportat pe propria piele binefacerile acestor cavaleri ai apocalipsei!
  Fata de astia Ceasca o sa vi se para un inger!!
  Urmeaza epoca USL! Firmele, casele, terenurile si mai ales conturile la control!
  Prima statie: taxe si impozite pe munca insuportabile!!
  A doua statie : inflatie galopanta!
 • -16 (24 voturi)    
  Pentru condamarea comunismului! (Duminică, 2 decembrie 2012, 19:35)

  drona [utilizator]

  Pentru acest demers au fost cheltuiti banii si pentru ca romanii sa stie ce fapte eroice a facut tatal sau,Leon Tismenitki, pe vremea cand era redactor la Radio Moskova.Dar,si nu in ultimul rand,cum a instaurat,mentinut si sustinut regimul comunist in Romania.Si toate acestea,pe banii romanilor.
 • +11 (15 voturi)    
  E de rau (Duminică, 2 decembrie 2012, 21:45)

  Colebil Clinton [utilizator]

  Basescule, ai grija cate cafele bei, ca-ti vine corpu' ,dupa ce nu vei mai fi presedinte, iti cantareste zatsu' si-apoi te canta in piata sfatului, in loc de cerbu' de aur.
 • -8 (12 voturi)    
  RESTITUIREA PROPRIETATILOR; CIND? (Duminică, 2 decembrie 2012, 23:11)

  dincannes [utilizator]

  Bàsescu a fost comunist / securist si a participat la blocarea retrocedàrilor.
  N-am auzit sà fi condamnat Bàsescu, vre-un comunist / securist / anchetator / propagandist, ca urmare a raportului Tismàneanu.
  Bàsescu s-a imbogàtit, ii place "dreptul la proprietate", dar nu pentru cei deposedati de comunisti, dupà ràzboi.
  Si domnul Tismàneanu l-a sustinut pe TB, impotriva a milioane de romani, acum, de curind.
  • +12 (14 voturi)    
   se pare ca (Luni, 3 decembrie 2012, 0:39)

   math [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

   Basescu a furat proprietatile si va pleca cu ele din tara cand i se termina mandatul. Tismaneanu trebuie condamnat imediat, este inadmisibil sa vorbesti la telefon pe banii poporului.

   Traiasca USL care va mari toate pensiile, salariile, va retroceda proprietatile, va aduce mii de investitori. Totul mergea perfect in Romania din 1945 pana in 2004. Astia au stricat totul in ultimii ani.
 • +15 (15 voturi)    
  munca gratis (Luni, 3 decembrie 2012, 1:45)

  rezis [utilizator]

  Ce tre sa intelegem: dl tismaneanu venea la lucru in tara fara sa fie platit! Dar de tot! Asadar cind venea i se recomanda sa mearga cu nasu', iar la Bucuresti sa doarma cel mult in Gara de Nord! In timpul sedintelor de aici trebuia sa consume una bucata corn si un lapte prins toate decontate pe statul de salarii al portarului pt ca altfel nu erau forme legale! Deplasari in interes de documentare se faceau doar cu bicicleta inchiriata din campusuri universitare iar la metrou trebuia sa sara peste bariere ca nu se decontau cartelele! Cu toate acestea cheltuelile au fost depasite si astazi atirna greu in deficitul bugetar al tarii!
 • +9 (9 voturi)    
  Problema Ponta (Luni, 3 decembrie 2012, 8:31)

  Sani [utilizator]

  De fapt Ponta are dreptate.
  Cum poti sa studiezi teroare comunista cand ei sunt la "putoare"?

  Domnu' Ponta, zisesi mata (asa ca la Tg. Jiu) ca lumea va trece repede de la speranta la ura!

  Este pe cale sa se intample!

  Vai ce-ti vei rupe ranjetul de smecheras de mahala,....auauau!
  Curand!
 • +4 (4 voturi)    
  cheltuieli fara baza legala (Luni, 3 decembrie 2012, 10:36)

  __alex__ [utilizator]

  dinspre Hidroelectrica spre unu' Sova, ajutat de un senator de Gorj, zis pontalache , care chiar au dat gaura la buget, nu se sesizeaza corpul de control?
 • +3 (3 voturi)    
  Stafia lui Stalin (Luni, 3 decembrie 2012, 11:01)

  benicio [utilizator]

  Prezentul il impacheteaza frumos, de viitor au grija sa-l cosmetizeze. Dar un singur lucru nu-l pot schimba fostii comunisti, mari si mici: trecutul. Iar Vladimir Tismaneanu exact acolo ii loveste, in trecutul lor. Cat credeati ca o sa accepte ca unul care a fost de-ai lor, macar tangential, sa "dea din casa"?
 • 0 (0 voturi)    
  PENTRU CE ? (Luni, 3 decembrie 2012, 13:03)

  pointless man [utilizator]

  Fiindcǎ cine stǎpîneşte prezentul, stǎpîneşte trecutul. Şi cine stǎpîneşte trecutul, „aranjeazǎ” viitorul. CUM VOR MUŞCHII LUI !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by