Directorul Serviciului Roman de Informatii (SRI), George Maior, a declarat vineri ca SRI colaboreaza cu aproape 90 de servicii de informatii din intreaga lume, fiind schimbate peste 15.000 de informatii anual, relateaza Agerpres.

Declaratia a fost facuta in cadrul unei festivitati, in cadrul careia Revista "Balcanii si Europa" a acordat premii unor ambasadori si diplomati, printre care si George Maior, care a primit premiul "Vocatia pentru Siguranta si Cooperare Internationala in domeniul Securitatii".

"As vrea sa imi exprim satisfactia pentru obtinerea acestui premiu. Nu ma refer la persoana mea, ci ma refer la cei carora le dedic acest premiu si anume tinerilor ofiteri de informatii din SRI care actioneaza, muncesc, gandesc, analizeaza zi de zi o masa semnificativa de informatie, pentru a transmite aceasta informatie beneficiarilor nostri principali din stat in vederea asigurarii securitatii nationale a Romaniei. Este o munca pe care ei o desfasoara in anonimat, nu au nevoie de recunoastere publica", a declarat George Maior.

Cu aceasta ocazie, George Maior a spus ca SRI are relatii cu aproape 90 de servicii de informatii din intreaga lume, cu care schimba informatii "intr-un ritm extraordinar din punct de vedere al cantitatii, al vitezei de transmitere si al relevantei lor".

"Peste 15.000 de informatii sunt schimbate anual cu alte state si acest lucru spune foarte mult despre dinamica noua a serviciilor de informatii in epoca globalizarii, cand ele sunt nevoite sa coopereze, pentru ca este vorba de riscuri care afecteaza toate statele, riscuri transnationale, probleme transnationale si globale si numai asa putem sa asiguram un adevarat context de securitate si de stabilitate", a adaugat George Maior.

Seful SRI a mai spus ca alaturi de Serviciul de Informatii Externe SRI coopereaza cu toate serviciile din zona balcanica si este initiatorul unui context de organizare multilaterala a acestei cooperari care a asigurat in timp, "dupa marile probleme din anii '90", un context de securitate mai buna in aceasta zona atat de complicata a Europei.