Cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung semnaleaza joi, citand site-ul Integru.org, un nou posibil caz de plagiat in Guvernul Ponta: social-democrata Ecaterina Andronescu, ministru al Educatiei, a fost descoperita cu pasaje copiate in publicatiile sale stiintifice. Platforma integru.org – care si-a dedicat activitatea integritatii academice din Romania – a analizat un articol pe care doamna ministru il numeste in lista publicatiilor sale stiintifice. Rezultatul care poate fi vazut la adresa Integru.org arata ca acest articol ar fi plagiat dincolo de orice indoiala.

Ministerul Educatiei raspunde printr-un comunicat de presa acuzatiilor de plagiat aduse ministrului Ecaterina Andronescu. "Consideram ca opinia publica a fost dezinformata cu rea credinta, avand in vedere modul in care a fost denaturata realitatea, dar si pentru ca nu a fost solicitat si punctul de vedere al persoanelor incriminate", informeaza Ministerul.

"Consideram ca este inacceptabila asocierea celor doua lucrari, precum si suspiciunea de plagiat pentru articole stiintifice care au in comun doar exprimari in limba engleza specifice domeniului chimiei", se mai arata in comunicatul remis HotNews.ro de catre Ministerul Educatiei. Citeste aici comunicatul integral al Ministerului Educatiei

UPDATE 1 Aceste acuzatii de plagiat au fost dezbatute in mai multe randuri. Prima oara despre acest caz a scris in 2006 Iuliana Gatej in Cotidianul, in articolul "Cati Andronescu a mosit un plagiat".

Cazul a fost readus in dezbatere in iulie 2012, cand Ecaterina Andronescu a fost numita ministru al Educatiei in guvernul Ponta. Stefan Vlaston a scris despre acest subiect pe Contributors.ro, facand trimitere la articolul publicat in 2006 in Cotidianul. "In sintezele coordonate de Ecaterina Andronescu apar insa paragrafe dintr-o teza de doctorat, sustinuta de un chimist olandez pe nume Gerard Antonie van Ewijk la Universitatea din Utrecht in 2001. 'Am citit cele doua teze si gasesc asemanarea dintre ele ca fiind amuzanta. Este fara nici un dubiu cea mai evidenta copiere a unui text pe care am vazut-o pina acum', spune van Ewijk" - scria in 2006 publicatia citata.

La acea data, Ecaterina Andronescu a declarat ca aceste acuze sunt false, scrie Cotidianul.

Joi, 29 noiembrie 2012, Cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie ca Ecaterina Andronescu a fost numita la sefia Educatiei in Romania in luna iulie dupa ce Corina Dumitrescu si Ioan Mang au fost retrasi din cauza de plagiat. Cand doua Comisii independente, printre ele Consiliul de Etica al Universitatii Bucuresti, au constatat ca peste jumatate din lucrarea de doctorat a premierului Ponta din 2003 a fost plagiata, Comisia de Etica a ministerului condus de Ecaterina Andronescu a decis ca lucrarea ar fi in regula conform legislatiei de atunci. Cazul e inchis, a explicat doamna ministru.

Afacerea in care e implicata Ecaterina Andronescu dateaza tot din anul 2003 cand era si ministru al Educatiei in guvernul Nastase si decan al Facultatii pentru Chimie Industriala din cadrul Universitatii Politehnice. Un articol de cinci pagini din revista “Analytical Chemistry” intitulat “Synthesis of TBP-Based Ferrofluids“ descrie un experiment al Aureliei Cristina Nechifor, doctorand sub indrumarea doamnei ministru. Analiza textului arata ca parti importante din articol ar fi fost preluate din munca altor oameni de stiinta. Articolul co-semnat de Ecaterina Andronescu a fost inclus in lucrarea de doctorat a Aureliei Cristina Nechifor.

Afacerea a fost descoperita initial in 2006 de o jurnalista romanca, dar a ramas fara urmari pentru ca ziarul la care lucra a cenzurat publicarea materialului, iar articolul a fost scos si din arhiva online a publicatiei, se pare in urma unei interventii politice. Atunci, chimistul olandez Gerard van Ewijk de la Universitatea Utrecht i-a confirmat jurnalistei ca rezultatele muncii sale au fost copiate “cu nerusinare” si prezentate drept rezultatele unor alte cercetari.

La integru.org, articolul semnat de Andronescu si Nechifor a fost analizat de oameni de stiinta din Germania, Canada, Marea Britanie si SUA. Acestia au comparat textul cu sursele si au ajuns la concluzia ca autorii nu au respectat normele etice ale activitatii stiintifice. Neintelegerile ar putea fi excluse din start avand in vedere ca au fost utilizate chiar si imagini din alte publicatii fara acordul sursei. Profesorul Christian Holm de la Universitatea din Stuttgart a comparat comportamentul celor doua autoare cu un caz din urma cu zece ani al fizicianului german Jan Hendrik Schön. Un asemenea comportament ar fi criminal si trebuie anchetat in justitie, nu exista nicio scuza pentru asa ceva.

Ecaterina Andronescu a explicat, miercuri, pentru HotNews.ro, motivele pentru care nu i-a retras titlul de doctor lui Victor Ponta. Andronescu a declarat ca in cazul titlului de doctor al prim-ministrului, legea "nu ii da competente" pentru retragerea acestuia. Pe de alta parte, ministrul Educatiei a afirmat ca nu trebuie sa "judecam dupa o lege a anului 2012 lucrari care s-au elaborat acum 20 ani cand nu aveam aceasta lege. Legea ar putea sa fie extrem de aspra (cu plagiatele - n.red.), dar cu o temporizare de 1 an. Ne gandim. Discutand ieri (27 noiembrie - n.red.) intr-o emisiune am avansat aceasta idee, ca toata lumea sa aiba timp sa scoata ceea ce nu se potriveste si sa ramana opera curata. Dar este un gand".

Traian Basescu i-a cerut Ecaterinei Andronescu o declaratie pe propria raspundere "ca nu este implicata in actiuni de plagiat"

Presedintele Traian Basescu i-a cerut Ecaterinei Andronescu, pe 2 iulie 2012, sa depuna la Cabinetul Prim-Ministrului "o declaratie pe proprie raspundere prin care sa asigure ca nu este implicata in actiuni de plagiat in propria lucrare de doctorat si in lucrarile stiintifice si in doctoratele pe care le-a coordonat". Solicitarea presedintelui a venit cu cateva ore inainte ca Ecaterina Andronescu sa depuna juramantul de investitura la Palatul Cotroceni.

In replica, Ecaterina Andronescu a declarat ca nu este vorba "ca vrea sau nu vrea sa depuna o astfel de declaratie", dar a sustinut ca exista dovezi ca nu a plagiat si ca acest lucru rezulta din analiza activitatii sale, informeaza Agerpres.

"Toata cariera mea profesionala am construit-o pe munca si onestitate. In aceasta cariera profesionala sunt mai multe trepte pe care le parcurgi atunci cand pornesti de jos, de la prima pozitie de asistent stagiar, sef lucrari, conferentiar, profesor si conducator de doctorat. Pentru fiecare etapa pe care o parcurgi se depune un dosar si se constituie o comisie ce trece prin votul Consiliului profesional al Senatului universitar si ajunge la CNATDCU si acest organism da verdictele", a explicat Ecaterina Andronescu.