Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a sesizat Comisia juridica in legatura cu cererea Ministerului Justitiei de incuviintare a arestarii preventive a deputatului PSD Ion Stan, stabilind ca aceasta are termen pana pe 1 decembrie sa elaboreze raportul, transmite Mediafax.

"Biroul Permanent a stabilit procedura standard in legatura cu cazul Ion Stan, iar data de 1 decembrie este data maxima pana la care Comisia juridica trebuie sa prezinte raportul Biroului. In momentul in care Comisia va elabora raportul, se va convoca si plenul, dar si grupul PSD", a declarat, miercuri, secretarul Camerei, Georgian Pop.

El a aratat ca, potrivit procedurilor, Comisia juridica are un termen de cinci zile pentru a elabora raportul, iar convocarea plenului depinde de cat de repede este elaborat acest raport.

Pop a aratat ca, in opinia sa, plenul va fi convocat saptamana viitoare, iar grupul PSD va fi convocat in aceeasi zi cu plenul.

"De principiu, probabil saptamana viitoare convocam si plenul si grupul PSD", a spus Pop.

Vicepresedintele Comisiei juridice, deputatul Florin Iordache, a precizat ca joi, la ora 13.00, va avea loc sedinta Comisiei in care se va discuta cazul Ion Stan.

Ministrul Justitiei a transmis, marti, presedintelui Camerei Deputatilor solicitarea DNA de incuviintare a arestarii preventive a deputatului PSD Ion Stan, acuzat de doua infractiuni de trafic de influenta.

"Astazi, 27 noiembrie 2012, in baza datelor comunicate de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, in temeiul art. 72 alin. 2 din Constitutia Romaniei (republicata), art. 24 Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor (republicata) si art. 193 din Hotararea Camerei Deputatilor nr. 8/1994 (republicata) privind Regulamentul Camerei Deputatilor, ministrul Justitiei a transmis presedintelui Camerei Deputatilor solicitarea de incuviintare a arestarii preventive a domnului deputat Stan Ion, acuzat de savarsirea a doua infractiuni de trafic de influenta, ce fac obiectul unui dosar penal instrumentat de catre procurorii anticoruptie", se arata intr-un comunicat de presa al MJ.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a cerut ministrului Justitiei sa solicite Camerei Deputatilor incuviintarea arestarii preventive a deputatului PSD Ion Stan, cercetat in dosarul nr. 334/P/2012, pentru trafic de influenta.

Solicitarea a fost formulata in conformitate cu prevederile articolului 72 alineatul 2 din Constitutie, ale articolului 24 din Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor (republicata) si ale articolului 193 din Hotararea Camerei Deputatilor nr. 8/1994 (republicata) privind Regulamentul Camerei Deputatilor, a precizat DNA.

DNA a inceput urmarirea penala fata de Ion Stan pentru doua infractiuni de trafic de influenta. In acelasi dosar este urmarit penal si soferul deputatului, Florin Sarca, pentru complicitate la trafic de influenta.

Procurorii DNA arata, in ordonanta de incepere a urmaririi penale, ca Ion Stan a cerut 130.000 de lei de la persoana care l-a denuntat, bani care urmau sa fie folositi pentru cumpararea de combustibil pentru unele autoturisme ce urmau sa fie folosite in campania electorala a deputatului. De asemenea, de banii respectivi urmau sa fie cumparate alimente care sa fie impartite alegatorilor in preajma alegerilor din 9 decembrie.

In schimb, Ion Stan i-a promis omului de afaceri ca ii va obtine contracte cu statul, prin influenta pe care o are asupra unor functionari cu putere de decizie.

"In zilele de 16, 19, 21 si 22 noiembrie 2012, invinuitul Stan Ion a primit, prin intermediul lui Sarca Florin, patru transe a cate 15.000 lei fiecare, o parte din bani fiind folositi pentru achizitionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi impartite in campania electorala", arata procurorii DNA.

Totodata, procurorii DNA il cerceteaza pe Ion Stan si pentru ca ar fi primit, in perioada mai-iunie 2009, in mod indirect, in beneficiul PSD, produse pentru campania electorala in valoare de aproximativ 100.000 de euro.

Ion Stan a fost audiat la DNA pe 23 si 26 noiembrie. Pe 23 noiembrie, intrebat daca a discutat cu colegii de partid si cu presedintele PSD, Victor Ponta, despre dosarul in care este acuzat de trafic de influenta, deputatul Ion Stan a spus ca va discuta in 26 noiembrie cu acestia despre cauza penala.

Totodata, Ion Stan a spus, raspunzand unei intrebari, ca nu isi va da demisia din Parlament si ca va continua campania electorala pentru un nou mandat de deputat intr-un colegiu din Dambovita.

Luni 26 noiembrie Ion Stan nu a mai facut nici un fel declaratii in fata sediului DNA, mentionand doar ca a onorat o invitatie a procurorilor.

Inspectorii de integritate au declansat, saptamana trecuta, procedura de verificare a averii deputatului PSD Ion Stan, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

In varsta de 57 de ani, Ion Stan este deputat de Dambovita, aflat la al treilea mandat consecutiv in Legislativ. El este vicepresedinte al Comisiei parlamentare de control al activitatii SRI. De altfel, inca din 2000, de cand a intrat in Parlament, el a activat in Comisia SRI, fiind in legislatura 2000-2004 presedinte al acesteia.

In 1996, Ion Stan a fost si prefect al judetului Dambovita.

De altfel, din 1996 si pana in acest an el a fost presedintele Organizatiei judetene Dambovita a PSD. In 19 iunie 2012, Biroul Permanent National (BPN) al PSD a votat, cu unanimitate, schimbarea presedintelui organizatiei PSD Dambovita Ion Stan cu noul presedinte al Consiliului Judetean, Adrian Tutuianu.

Totusi, Ion Stan candideaza din partea USL pentru un nou mandat de deputat intr-un colegiu din Dambovita, la alegerile din 9 decembrie.

Conform declaratiei de avere din septembrie 2012, Ion Stan detine sase terenuri intravilane, o casa de locuit in Targoviste, o casa de vacanta in Dambovita si un apartament in Constanta.

In 2012 si-a cumparat un autoturism Dacia Duster. Are 28.078,61 lei intr-un cont bancar, depre care mentioneaza ca sunt bani mosteniti de sotia sa. El detine actiuni la SC Alimentara Targoviste pentru care in anul 2011 a incasat dividende de 26.652 lei. De asemenea, in ultimul an fiscal, Ion Stan a incasat indemnizatia de deputat de 61.956 lei, iar sotia sa a obtinut un salariu de 29.015 lei de la Casa de Asigurari de Sanatate Dambovita.