Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) a organizat sambata, in fata Prefecturii din municipiul Sfantu Gheorghe, un miting pentru autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, informeaza Agerpres.

Presedintele PPMT, Toro T. Tibor, a declarat pentru agentia de presa citata, ca autonomia este solutia pentru apararea identitatii maghiarilor si secuilor din aceasta zona si reprezinta un prim pas spre federalizare.

Liderul maghiar a adugat ca prin acest miting politicienii au dorit sa demonstreze autoritatilor de la Bucuresti si celor europene ca ideea autonomiei se bucura de sustinere din partea comunitatii maghiare din Tinutul Secuiesc, respectiv din judetele Covasna, Harghita si Mures.

Actiunea a fost organizata cu sprijinul Consiliului National Secuiesc si al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, doua formatiuni civice autonomiste, conduse de Izsak Balazs si Tokes Laszlo. UDMR, principalul contracandidat al PPMT la alegerile parlamentare, s-a solidarizat cu aceasta actiune si a mobilizat o parte dintre participanti, motivand ca autonomia este o cauza comuna.

Potrivi organizatorilor, la manifestatie au participat circa 4.000 de oameni. Potrivit estimarilor organelor de ordine, la miting au fost prezente sub 1.000 de persoane.

Manifestantii au arborat steaguri secuiesti si au scandat mesaje de autonomie. Printre manifestanti s-au numarat reprezentanti ai organizatiilor de extrema dreapta "Miscarea tinerilor maghiari din cele 64 de comitate".

UPDATE1Potrivit Mediafax, printre manifestanti a fost prezent, Csibi Barna, cunoscut fiindca l-a "spanzurat" simbolic pe Avram Iancu, care a afisat o pancarta inscriptionata"Viszlat, Romania" - "La revedere, Romania".

Intrebat daca acest lucru inseamna ca va pleca din Romania, Csibi Barna a spus, in limba maghiara, ca el nu vrea sa plece din tara fiindca aici este Tinutul Secuiesc. Anterior, raspunzand unei intrebari similare, Csibi Barna declarase unui ziarist, in limba romana: "Unde sa plec? Nu plec nicaieri, m-am nascut aici, sunt acasa, aici e tara mea, dar sper ca ati inteles bine mesajul", informeaza Mediafax.

Mitingul a inceput cu un concert al formatiei "Transylvania". Manifestantii au arborat steaguri secuiesti si au avut pancarte cu inscriptii precum: "Autonomie Tinutului Secuiesc" si "Sa piara Trianonul".

La inceputul mitingului, participantii au intonat imnul secuiesc, apoi au sustinut discursuri candidatul PPMT din Sfantu Gheorghe pentru Camera Deputatilor Santa Imre, presedintele CNS Izsak Balazs, cel al al CNMT - Tokes Laszlo, si presedintele PPMT, Toro T Tibor.

Mitingul s-a sfarsit cu adoptarea unei declaratii intitulate "Autonomia este solutia" si cu intonarea imnului Ungariei.

UPDATE 2 Prezent la mitingul pentru autonomie, presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), europarlamentarul Tokes Laszlo, s-a declarat convins ca autonomia se va realiza daca reprezentantii comunitatii maghiare isi vor urmari consecvent scopurile si daca nu vor exista "obstructionisti" printre maghiari, informeaza Mediafax.

"Noi avem convingerea ca daca ne urmarim cu consecventa scopurile privind autodeterminarea, autoguvernarea, autonomia, vom reusi, numai sa nu avem obstructionisti in randurile maghiarilor", a spus Tokes adaugand ca maghiarii vor decide ei insisi in cauzele care ii privesc, respectand integritatea Romaniei.

"Noi respectam integritatea Romaniei, dar vrem sa decidem noi insine in cauzele care ne privesc, in privinta sortii comunitatii maghiare din Romania. (...) Sunt sigur ca aceasta revendicare va fi inteleasa de partea romaneasca si ca in urma dialogului romano-maghiar se vor obtine rezultate", a afirmat Tokes.

Presedintele CNMT a precizat ca se va crea un program de actiune privind lupta pentru autonomie, care va include pasii necesari pentru obtinerea unui rezultat.