Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) solicita retragerea proiectului de lege privind stagiile de adaptare profesionala si constituirea unui grup de lucru format din reprezentanti ai Ministerului Muncii, Ministerului Educatiei, studentilor si angajatorilor in vederea elaborarii unui nou proiect care sa protejeze tinerii si sa reglementeze in mod eficient desfasurarea stagiilor de practica pe perioada studiilor si/sau ulterior acestora.

"ANOSR constata cu ingrijorare si dezamagire ca prevederile proiectului de Lege privind stagiile de adaptare profesionala expun tinerii la exploatare si abuzuri intolerabile din partea angajatorilor. Prin acest proiect absolventii ar putea fi obligati sa lucreze pe salarii extrem de mici, apropiate de minimul pe economie. Acestia ar putea fi nevoiti sa treaca prin cate un stagiu de pregatire dupa fiecare forma de invatamant de nivel superior, fara a beneficia de prevederile normale privind stabilitatea relatiei de munca. Calitatea stagiilor de adaptare profesionala nu este garantata, neexistand un mecanism clar de monitorizare si control din partea statului", a declarat joi presedintele ANOSR Mihai Dragos, citat de Agepres.

Potrivit acestuia, prin proiectul de lege tinerii ar putea fi pusi la plata daca nu raman angajati pe termen lung in unitatea in care si-au facut stagiul si conform proiectului de lege, daca stagiarul doreste sa schimbe sau sa renunte la locul de munca dupa finalizarea stagiului, poate fi obligat sa plateasca cheltuielile aferente formarii.

"Evaluarea finala (calificativul) poate stirbi definitiv sansele de ascensiune profesionala a unui tanar si poate fi folosita ca instrument de santaj de catre angajatorii care vor dori sa oblige stagiarii la activitati neprevazute in contract. Proiectul are lacune severe referitoare la parghiile prin care statul poate sa se asigure ca aceste stagii isi indeplinesc obiectivele pentru care au fost create. ANOSR considera ca termenul de noua zile in care acest proiect se afla in dezbatere publica este absolut insuficient pentru o consultare serioasa si solicita Ministerului Muncii pastrarea proiectelor importante in dezbatere publica timp de 30 de zile si consultarea directa a reprezentantilor categoriilor sociale interesate", sustin reprezentantii ANOSR.

Potrivit unui proiect de lege initiat de Ministerul Muncii, absolventii de invatamant superior ar putea fi obligati sa faca stagii de adaptare profesionala, in baza unui contract, pentru o perioada cuprinsa intre sase si 12 luni, la finalul careia vor fi evaluati si vor obtine un calificativ.