Curtea de Conturi a inaintat conducerii Senatului un raport privind controalele facute la nivelul a sase administratii locale in judetele Suceava si Dambovita si in municipiile Deva, Craiova, Ploiesti, Hateg, informeaza Mediafax. In urma verificarilor, Curtea de Conturi a constatat diferite nereguli precum sume de milioane de lei cheltuite fara baza legala pentru studii de fezabilitate, sporuri de "penibilitate" si prime de sarbatori, apartamente inchiriate in strainatate, sponsorizari pentru cluburi de fotbal si biserici.

Inspectorii de conturi au verificat modul de cheltuire a banilor publici in 2011, inspectiile fiind facute la solicitarea Senatului. Majoritatea autoritatilor locale vizate au fost conduse in acel moment de reprezentanti ai PDL. Raportul Curtii de Conturi a fost inaintat Comisiilor de buget si administratie din Senat pentru analiza.

In urma verificarilor facute de Curtea de Conturi in judetul Suceava au fost identificate urmatoarele probleme:

  • "Au fost efectuate plati nelegale in suma de 1.832.063 lei, reprezentand indemnizatie de dispozitiv in procent de 25%, aplicat asupra salariului de baza brut la ordonatorul principal de credite si ordonatorii tertiari de credite finantati din bugetul UATJ Suceava: Directia de Administrare a Domeniului Public si Privat Suceava, Directia Judeteana de Evidenta a Persoanelor Suceava, Centrul Cultural Bucovina Suceava, Muzeul Bucovinei Suceava, precum si stabilirea eronata a salariului de baza al persoanei care desfasoara activitatea de control financiar preventiv la Camera Agricola Suceava", se arata in raportul Curtii de Conturi.
  •  Au fost acordate avansuri pentru concedii de odihna la Camera Agricola, fara a exista temei legal in acest sens, "abatere pentru care s-au calculat penalitati de 7.166 lei".
  • Au fost comandate de studii de fezabilitate de 1,7 milioane de lei, achitate in perioada 2009-2011, pentru obiective de investitii unde "lucrarile fie nu au inceput, fie nu au mai continuat". In plus, pentru 13 obiective de investitii (drumuri judetene) au fost comandate studii de fezabilitate, achitate in cursul anului 2007 in suma de 319.141 lei, insa ulterior acestea nu au fost folosite din motiv ca nu au fost gasite resursele financiare necesare.

In urma verificarilor facute de Curtea de Conturi in judetul Dambovita au fost identificate urmatoarele probleme:

  • Nu s-au intreprins demersurile pentru obtinerea creantelor datorate bugetului local de catre diverse persoane juridice, suma ajungand la 461.489 lei.
  • In cazul cheltuielilor de personal, au fost acordate in alte temeiuri decat cele legale drepturi banesti de 74.000 lei "pentru stabilitate si imbunatatirea conditiilor la munca si cu ocazia sarbatorilor de Paste si de Craciun".
  • Alte bonificatii acordate necuvenit pentru Paste si Craciun s-au ridicat la 63.500 de lei.
  • Au fost suportate studii de masterat de 69.420 lei pentru 13 salariati ai aparatului propriu.
  • De la bugetul local au fost suportate cheltuieli de intretinere si chirie pentru un apartament inchiriat din 2006 la Bruxelles, cu scopul declarat de "stagii de practica" si "birou de reprezentare". "Numai in perioada 01.01.2011 - 31.05.2012 platile pentru chirie si intretinere au insumat 52.880 lei, fara ca entitatea sa poata dovedi ca in perioada respectiva au existat salariati care au utilizat acest apartament", precizeaza raportul inspectorilor de conturi. Aceeasi situatie a fost constatata in cazul unui apartament in orasul Castellon (Spania), unde pentru aceeasi perioada au fost cheltuiti 51.980 lei.
  • "Consiliul Judetean Dambovita a efectuat plati necuvenite in suma totala de 13.487 lei, reprezentand contravaloarea unor servicii de transport, de intretinere si reparatii auto si alte activitati, in devizele intocmite fiind inscrise elemente de cheltuieli nejustificate", mai precizeaza documentul citat.
  • Alte plati nelegale in cazul sistemului de pompe de caldura pentru spitalul judetean Dambovita, in suma de 393.404 de lei, deoarece lucrarile au fost supraevaluate.
  • Potrivit raportului, "nu au fost inregistrate in evidenta contabila sintetica si analitica mijloace fixe de natura constructiilor in suma totala de 4.447.929 lei" reprezentand un tronson de drum judetean.

In urma verificarilor facute de Curtea de Conturi la Deva au fost identificate urmatoarele probleme:

  • "Nu au fost stabilite, inregistrate, urmarite si incasate penalitati de intarziere de 1% pe zi, pentru neplata in termen a redeventei datorate in cadrul contractului de concesionare a serviciului public comunitar de salubrizare a municipiului Deva, asa cum era mentionat in contract, prejudiciul fiind estimat la 78.890 lei", arata raportul.
  • 39 de societati comerciale nu au fost taxate in 2012 pentru terasele detinute pe domeniul public, fiind estimata o pierdere la bugetul locale de 21.068 de lei.
  • Intre 2009 si 2010 au fost acordate profesorilor din invatamantul preuniversitar sporuri de "ecran" si de "penibilitate", fiind inregistrat un prejudiciu de 636.993 lei, la care s-au adaugat platile pentru contributiile sociale de 192.435 de lei.
  • Din bugetul local au mai fost suportate si costurile de 698.888 lei pentru "lucrari de limitare si inlaturare a efectelor situatiei de urgenta" ca urmare a unui incediu produs in 2011 la groapa de gunoi, in conditiile in care aceasta obligatie ar fi revenit concesionarului domeniului.
  • Un alt prejuridiciu, de 335.501 lei, a fost inregistrat dupa ce de la bugetul local au fost decontate lucrari neexecutate sau care nu au justificare economica si/sau tehnica pentru un complex de locuinte sociale.
  • Nu au fost indeplinite obligatiile lunare fata de fondul special de solidaritate social pentru persoanele cu handicap neincadrate, fiind vorba de 337.326 de lei.

Verificarile la Craiova au aratat ca:

  • Autoritatile nu au intreprins demersurile necesare pentru a recupara debitele neachitate din partea a 21 de persoane juridice, acestea ajungand la 1.790.949 lei. De asemenea, nu au fost aplicate toate etapele de executare silita pentru recuperarea a 1.935.837 de lei de la datornicii la bugetul local.
  • Cat priveste cheltuielile de personal, primaria Craiova a acordat fara justificare 1.305.577 de lei, reprezentand stimulente acordate unor persoane care nu aveau acest drept. Societatea de salubritate de primariei Craiova a efectuat plati fara justificare legala in suma totala de 3.849.715 lei.
  • Potrivit raportului, "nu au fost inventariate lucrarile de reabilitate si modernizare a unor strazi, in valoare totala de 101.551.230 lei, care erau deja executate si receptionate".
  • "In anul 2011, municipiul Craiova a diminuat, nejustificat, patrimonial public cu suma de 15.764.726 de lei, ca urmare a inregistrarii pe cheltuieli de intretinere si reparatii a contravalorii unor lucrari de investitii noi (parcari) care insa trebuiau evidentiate ca active corporale noi, cu valoarea respectiva urmand a fi majorat patrimonial public", mai arata raportul Curtii de Conturi.

In cazul municipiului Ploiesti, inspectorii de conturi au constatat ca:

  • Se inregistreaza un prejudiciu la bugetul local de 1.012.200 de lei (in 2011) si 358.400 lei (in 2012) efectuat in cadrul asocierii cu SC Fotbal Club Petrolul SA, reprezentand sume care nu se incadrau in categoriile de cheltuieli suportabile de la bugetul local.
  • Au fost realizate plati nejustificate de 1.658.613 lei catre o societate de constructii, dar si 446.604 lei catre o societate care a vandut municipalitatii troleibuze.

Potrivit raportului Curtii de Conturi, in urma verificarilor la Hateg s-a constatat ca:

  • Autoritatea locala si-a diminuat veniturile din impozitele pe terenurile extravilane cu 284.310 lei.
  • Au fost decontati in plus 405.541 de lei pentru "lucrari de maturat si intretinere a cailor publice din orasul Hateg".
  • 100.000 de lei au fost acordati fara documente justificative parohiei ortodoxe "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul", cu tilul de sprijin financiar.
  • S-au cheltuit 127.778 de lei pentru publicitate si servicii media pentru care nu s-au inregistrat documentele justificative care sa confirme prestarea efectiva a serviciului.