Puiu Hasotti, ministrul Culturii, si preoti din Navodari la mitingul de duminica / Foto: CugetLiber.ro

Explicatii interesante din partea celor doua institutii care s-au implicat duminica in mitingul de sustinere a primarului orasului Navodari, Nicolae Matei, arestat preventiv pentru dare de mita. Directorul scolii Tudor Arghezi din Navodari, Camelia Oprea, a declarat pentru HotNews.ro ca "noi nu ne-am dus acolo sa dam exemplu nimanui, a venit totul din suflet"; aceasta a precizat ca a adus si ea un banner cu numele scolii la protest, asa cum au facut toate scolile. De cealalta parte, Arhiepiscopia Tomisului a raspuns intrebarilor HotNews.ro spunand ca "preotii din orasul Navodari au participat duminica la mitingul prin care se cerea cercetarea in stare de libertate a edilului, pentru a-si arata solidaritatea crestina fata de acesta".

  • Liderul liberal Crin Antonescu a declarat pentru HotNews.ro, referitor la prezenta ministrului liberal Puiu Hasotti la protestele de la Navodari: "Nu cunosc detalii, la prima vedere pare destul de ciudat pentru ca membrii Guvernului au alta treaba, dar nu comentez pentru ca nu am elemente". Premierul Victor Ponta a declarat pentru HotNews.ro, referitor la acest caz, "nu comentez, nu stiu"

Duminica, 18 noiembrie, peste 1.000 de persoane, printre care ministrul Puiu Hasotti si deputatii Gheorghe Dragomir si Mihai Lupu, au participat la Navodari la mitingul pentru eliberarea primarului orasului, arestat preventiv pentru dare de mita.

Printre manifestantii adunati in centrul orasului Navodari s-au aflat si elevi si profesori, cu pancarte prin care scolile isi manifestau sustinerea fata de primarul arestat preventiv. Potrivit imaginilor surprinse de Reporterntv.ro, Telegrafonline.ro si CugetLiber.ro, printre pancartele purtate de cei prezenti la miting se numara si urmatoarele: "Impreuna cu primarul Matei scoala noastra este sigura de viitorul ei! Scoala Tudor Arghezi", "Scoala Grigore Moisil Navodari", "Scoala cu clasele I-VIII Tudor Arghezi Navodari".

Foto: CugetLiber.ro

La protestul de duminica de la Navodari au participat si preoti din localitate, care au rostit o rugaciune pentru iertarea pacatelor primarului Nicolae Matei:"Primeste cu milostivire rugaciunea aceasta: spre iertarea pacatelor robului Tau Nicolae, ce este inchis in temnita".

Reactiile directorilor celor doua scoli din Navodari

Contactata de HotNews.ro, Camelia Oprea, directorul Scolii "Tudor Arghezi" Navodari, a declarat ca "pancartele nu au fost purtate de elevi, nu am avut elevi, au fost cadre didactice si parinti". Aceasta a sustinut ca scoala nu s-a organizat si nici nu i-a mobilizat pe elevi sau parinti la acest miting de sustinere a primarului arestat preventiv. "Pur si simplu am vrut sa fim alaturi de dansul, moral. (...) Dumnealui ne-a ajutat ca scoala foarte mult, a fost deschis intotdeauna", a declarat directorul Scolii "Tudor Arghezi" Navodari.

Intrebata care este exemplul pe care il da scoala in acest caz copiilor, Camelia Oprea a raspuns: "Aici nu a fost un exemplu, de ce o luati asa? Noi nu am implicat elevii, nu au fost elevi si nu a fost obligat absolut nimeni sa vina. Nu este vorba de a da un exemplu, pentru ca noi nu ne-am dus acolo sa dam exemplu nimanui, a venit totul din suflet. Deci nu a fost vorba de a da un exemplu. Am fost alaturi de omul Matei, nu a fost nicio implicare la nivel politic sau altceva".

In ce priveste prezenta bannerelor cu numele scolii la miting, Camelia Oprea a afirmat ca si ea a dus o pancarta la protest si "nu am fost singura scoala, toate scolile am fost unite. Nu am avut doar noi banner, a avut si Scoala Grigore Moisil, deci nu am fost singurii".

Foto: CugetLiber.ro

Si directorul Scolii "Grigore Moisil" din Navodari, Ligia Mangri, sustine ca "noi nu am sustinut omul politic Matei Nicolae. Noi am sustinut omul, pe Matei Nicolae care a fost alaturi de scoala si copiii il stiu foarte bine si prezent langa noi". Aceasta a declarat pentru HotNews.ro ca nu scoala i-a scos pe elevi la protest.

"Parintii au venit cu copiii, elevi ai scolii noastre", iar bannerele cu numele scolii "le-au facut copiii si parintii", a explicat Ligia Mangri. "Noi l-am sustinut pentru ca este singurul primar care a pus educatia si invatamantul pe primul plan. Deci trebuie sa fie o prioritate in comunitate si dupa cum stiti foarte putini oameni politici au pus educatia si invatamantul pe primul plan", a declarat directorul Scolii "Grigore Moisil" din Navodari.

Citeste aici raspunsurile integrale acordate HotNews.ro de catre Ligia Mangri, directorul Scolii "Grigore Moisil" Navodari, si Camelia Oprea, directorul Scolii "Tudor Arghezi" din Navodari

Raspunsul profesorilor

Reactia Arhiepiscopiei Tomisului

La protestul de la Navodari au participat si preoti din localitate, care au rostit o rugaciune pentru iertarea pacatelor primarului Nicolae Matei, conform imaginilor inregistrate de Reporterntv.ro: "Primeste cu milostivire rugaciunea aceasta: spre iertarea pacatelor robului Tau Nicolae, ce este inchis in temnita".

Arhiepiscopia Tomisului a raspuns intrebarilor trimise de HotNews.ro, prin Departamentul de Comunicare, urmatoarele:

  • "Preotii din orasul Navodari au participat duminica la mitingul prin care se cerea cercetarea in stare de libertate a edilului, pentru a-si arata solidaritatea crestina fata de acesta, o persoana care a ajutat bisericile in nenumarate randuri, care s-a implicat in activitati sociale si filantropice".
  • "Biserica se poate ruga (a fost o rugaciune, nu o cuvantare) pentru orice persoana aflata intr-un moment mai dificil din viata sa. Orice suflet greu incercat are nevoie de rugaciune."
  • "Nu scontam nici un fel de efecte juridice. Prezenta preotilor din Navodari la miting a fost doar pentru a-si manifesta solidaritatea crestina, nicidecum pentru a se erija in instante de judecata."
  • "Preotii in cauza au anuntat forul ierarhic superior, protoiereul, de intentia lor de a participa la aceasta manifestare. Fiind vorba de o manifestare in mijlocul comunitatii locale, preotii nu aveau nevoie de un acord scris din partea institutiei noastre."

Citeste aici raspunsul integral acordat HotNews.ro de catre Arhiepiscopia Tomisului

Raspunsul Arhiepiscopiei Tomisului

Tribunalul Bucuresti a decis joi arestarea preventiva pentru 29 de zile a primarului orasului Navodari, Nicolae Matei, acesta fiind acuzat de procurorii DNA de dare de mita. Decizia nu este definitiva, iar Curtea de Apel Bucuresti va judeca pe 21 noiembrie recursul la decizia arestarii preventive.

Potrivit DNA, in perioada iunie - octombrie 2012, Nicolae Matei a solicitat unui ofiter de politie judiciara cu functie de conducere (n.n. denuntatorul) sa-i ofere protectie in anchetele penale ce-l vizau si sa intervina in acestea, edilul considerandu-le ca fiind anchete abuzive, nejustificate si motivate politic. In schimbul acestor servicii, i-a promis politistului o recompensa, materializata prin acordarea, pe 25 octombrie, a doua loturi de teren la Navodari, in valoare totala de 59.000 de lei. Procurorii sustin ca terenurile au fost date indirect, prin simularea unor vanzari consemnate in doua contracte semnate de intermediari.

Citeste si: