Administratia Prezidentiala a transmis duminica un comunicat in care atrage atentia asupra declaratiilor antieuropene exprimate de unii oficiali si politicieni romani in ultimele zile, presedintele Traian Basescu facand apel la partidele politice sa nu implice Uniunea Europeana si institutiile sale in jocul politic electoral intern. Comunicatul Presedintiei aminteste in acest sens declaratia facuta sambata, la Bistrita, de premierul Victor Ponta, care a afirmat ca: "Daca ni se spunea in 2007, domnule, nu o sa aveti nici drumuri, nici spitale, nici agricultura ca in Vest, dar o sa va facem ANI si DNA, poate ca ne gandeam de mai multe ori". Astfel, seful statului le cere tuturor politicienilor "sa nu mai faca astfel de declaratii iresponsabile, care vulnerabilizeaza pozitia tarii noastre in cadrul negocierilor pentru urmatorul exercitiu bugetar al Uniunii Europene, 2014-2020, si care afecteaza grav imaginea Romaniei in plan international, cu efecte, in principal, asupra grupurilor de investitori".

Potrivit comunicatului Presedintiei, aceste declaratii antieuropene nu reprezinta pozitia oficiala a Romaniei, iar presedintele Traian Basescu "regreta in mod profund iresponsabilitatea declaratiilor unor oficiali si politicieni romani, care pun interesul lor electoral si personal mai presus de interesul national".

Seful statului "le cere tuturor politicienilor sa nu mai faca astfel de declaratii iresponsabile, care vulnerabilizeaza pozitia tarii noastre in cadrul negocierilor pentru urmatorul exercitiu bugetar al Uniunii Europene, 2014 - 2020, si care afecteaza grav imaginea Romaniei in plan international, cu efecte, in principal, asupra grupurilor de investitori", considerand ca "ca cel mai important argument in cadrul oricaror negocieri la nivelul Uniunii Europene il reprezinta un grad mare de absorbtie a fondurilor europene".

Astfel, presedintele "invita institutiile responsabile sa faca toate demersurile pentru a creste nivelul de absorbtie, iar reprezentantilor Guvernului Romaniei le cere sa puna in aplicare de indata toate masurile solicitate de Comisia Europeana in vederea deblocarii programelor de finantare care se afla, in prezent, in situatia de pre-suspendare".

Comunicatul integral al Administratiei Prezidentiale:

Referitor la declaratiile antieuropene pe care unii oficiali, reprezentanti ai unor institutii publice, si politicieni romani le-au exprimat in ultimele zile, inclusiv la declaratia prim-ministrului Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, de sambata, 17 noiembrie a.c., de la Bistrita ("Daca ni se spunea in 2007, domnule, nu o sa aveti nici drumuri, nici spitale, nici agricultura ca in Vest, dar o sa va facem ANI si DNA, poate ca ne gandeam de mai multe ori." - conform agentiei de stiri Agerpres), Administratia Prezidentiala face urmatoarele precizari:

(1) - aceste declaratii antieuropene nu reprezinta pozitia oficiala a Romaniei;

(2) - presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, regreta in mod profund iresponsabilitatea declaratiilor unor oficiali si politicieni romani, care pun interesul lor electoral si personal mai presus de interesul national;

(3) - presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, le cere tuturor politicienilor sa nu mai faca astfel de declaratii iresponsabile, care vulnerabilizeaza pozitia tarii noastre in cadrul negocierilor pentru urmatorul exercitiu bugetar al Uniunii Europene, 2014 - 2020, si care afecteaza grav imaginea Romaniei in plan international, cu efecte, in principal, asupra grupurilor de investitori;

(4) - presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, considera ca cel mai important argument in cadrul oricaror negocieri la nivelul Uniunii Europene il reprezinta un grad mare de absorbtie a fondurilor europene si invita institutiile responsabile sa faca toate demersurile pentru a creste nivelul de absorbtie, iar reprezentantilor Guvernului Romaniei le cere sa puna in aplicare de indata toate masurile solicitate de Comisia Europeana in vederea deblocarii programelor de finantare care se afla, in prezent, in situatia de pre-suspendare;

(5) - presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, face un apel la partidele politice sa nu implice Uniunea Europeana si institutiile sale in jocul politic electoral intern.

***

Premierul Victor Ponta a declarat sambata, la Bistrita, unde a participat la lansarea candidatilor USL din judetul Bistrita-Nasaud pentru alegerile parlamentare, ca presedintele Traian Basescu ar fi trebuit ca, in loc sa faca "glume de doi bani", sa explice ce se discuta la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles de saptamana viitoare.

  • "Eu vreau sa mai vorbesc si despre fundamentul intrarii noastre in UE. Noi nu am intrat in UE doar ca sa ne faca ANI si DNA; am inteles, este un lucru foarte bun, este extraordinar. Noi am intrat, ca si alte tari - Spania, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Ungaria, pentru ca UE presupune coeziune si o dezvoltare comuna. Daca agricultorul roman are subventii de trei ori mai putine decat cel francez sau cel german, despre ce solidaritate vorbim? Asta inseamna ca o sa mancam produse din celelalte tari. Daca pe fondul de coeziune, care inseamna drumuri, alimentari cu apa, toate celelalte programe sectoriale si regionale, avem mai putin decat tarile bogate, nu o sa avem niciodata vreo sosea sau autostrada ca in celelalte tari. Deci principiul coeziunii si al solidaritatii este un principiu fundamental al UE. Domnul presedinte Basescu face glume de doi bani, dar nu explica oamenilor despre ce se discuta la Bruxelles. Se discuta daca motivul pentru care toate tarile au vrut sa intre in UE, si anume sa traim toti, impreuna mai bine, se mai respecta sau nu. Daca ni se spunea in 2007, domnule, nu o sa aveti nici drumuri, nici spitale, nici agricultura ca in Vest, dar o sa va facem ANI si DNA, poate ca ne gandeam de mai multe ori. Eu sunt un pro-european convins si eu cred ca domnul presedinte, prin tot ce face, inspira in populatia Romaniei un sentiment anti-european si aceasta este o mare vina a lui", a declarat Ponta, citat de Agerpres.