Peste 72.000 de locuitori cu drept de vot din 35 de unitati administrativ-teritoriale din judetul Alba sunt asteptati in data de 9 decembrie, in ziua alegerilor parlamentare, sa participe si la un referendum in care sa se pronunte daca sunt sau nu de acord cu repornirea mineritului in Muntii Apuseni si a exploatarii de la Rosia Montana, informeaza Agerpres.

Intruniti vineri in sedinta extraordinara, consilierii judeteni din Alba au aprobat un proiect de hotarare privind organizarea unui referendum la nivel judetean in orasele Abrud, Baia de Aries, Cimpeni si Zlatna si in 31 de comune in vederea consultarii locuitorilor cu privire la situatia mineritului din zona Muntilor Apuseni si a exploatarii de la Rosia Montana.

Sumele necesare pentru organizarea si desfasurarea referendumului, care va avea loc in mai putin de jumatate din unitatile administrativ-teritoriale din Alba, respectiv in 35 din 78, se suporta din bugetul judetului.

Consilierii judeteni au fost convocati vineri in sedinta extraordinara pentru a aproba un proiect de hotarare intiat de trei social-democrati, trei liberali, trei democrat-liberali si doi reprezentanti ai Partidului Poporului - Dan Diaconescu, din care unii candidati la parlamentare in zona respectiva, proiect care viza organizarea unui referendum in care populatia sa se pronunte daca e de acord cu repornirea mineritului in zonele miniere din Muntii Apuseni: Zlatna, Bucium, Abrud, Rosia Montana, Baia de Aries. A fost depus insa un amendament prin care intrebarea era reformulata, amendament care nu a trecut de Comisia Juridica, fiind respins. Cu toate acestea, in cadrul sedintei convocate vineri, la propunerea presedintelui Ion Dumitrel, considerandu-se ca este o situatie de exceptie, proiectul, cu amendamentul in cauza, a fost dezbatut si supus aprobarii. De mentionat ca proiectul a trecut, cu 21 de voturi pentru, sase impotriva si cinci abtineri. Printre cei care au votat impotriva s-au numarat si o parte din autorii proiectului de hotarare initial. Unul dintre initiatorii proiectului, un liberal, nu a fost prezent la sedinta.

Ca atare, in 9 decembrie, locuitorii din 35 de comune si orase, unele situate la doar cativa kilometri de Alba Iulia, vor trebui sa raspunda cu Da sau Nu la intrebarea: "Sunteti de acord cu repornirea mineritului in Muntii Apuseni si a exploatarii de la Rosia Montana?".

In urma cu o luna, primarii din cele 35 de comune si orase au depus un memoriu la Consiliul Judetean Alba, prin care au solicitat un punct de vedere consultativ cu privire la legalitatea si oportunitatea initierii unui referendum local in vederea consultarii populatiei cu privire la proiectul propus de catre Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Edilii au spus ca vor ca in data de 9 decembrie, in ziua alegerilor parlamentare, sa fie organizat si un referendum in vederea consultarii locuitorilor privind proiectul de exploatare a zacamantului auro-argintifer de la Rosia Montana. Membrii Comisiei Juridice a CJ au apreciat atunci ca e o problema de interes deosebit care poate fi supusa aprobarii in baza unui referendum la nivel judetean. A fost formulata orientativ si o intrebare, respectiv prin care populatia era chemata sa se pronunte cu privire la proiectul initiat de RMGC.

La vremea respectiva, presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a sustinut ca este impotriva personalizarii, indicand ca populatia ar trebui sa fie intrebata cu privire la ideea de minerit in zona, sustinand ca nu se poate discuta despre o firma sau alta. Ideea initierii unui referendum pe tema proiectului minier de la Rosia Montana apartine primarului din Rosia Montana, Eugen Furdui, a recunoscut atunci Dumitrel.

La Rosia Montana s-au investit pana in prezent in proiect peste 400 de milioane de dolari, in conditiile in care nu a demarat inca exploatarea propriu-zisa a zacamantului auroargintifer. Estimarile companiei vorbesc despre faptul ca, in timpul constructiei minei, compania va asigura 2.300 de locuri de munca directe, iar pe timpul exploatarii 800 de posturi directe.

Exploatarea de stat de la Rosia Montana, Rosia Min, a fost inchisa in 2007, la cativa ani dupa inchiderea minelor de la Baia de Aries si Zlatna. In prezent in Apuseni functioneaza exploatarea de cupru de la Rosia Poieni, CupruMin Abrud.