Absolventii de invatamant superior ar putea fi obligati sa faca stagii de adaptare profesionala - proiect de lege

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 14 noiembrie 2012, 21:51 Actualitate | Esenţial


Absolventii de invatamant superior ar putea fi obligati sa faca stagii de adaptare profesionala, in baza unui contract, pentru o perioada cuprinsa intre sase si 12 luni, la finalul careia vor fi evaluati si vor obtine un calificativ, masura fiind prevazuta intr-un proiect de lege initiat de Ministerul Muncii, informeaza Mediafax.

Proiectul de lege privind stagiile de adaptare profesionala pentru absolventii de invatamant superior a fost supus, miercuri, dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).

Documentul reglementeaza modalitatea de efectuare a stagiilor de adaptare profesionala pentru absolventii invatamantului superior, in scopul asigurarii tranzitiei de la sistemul de educatie la piata muncii.

Perioada de stagiu se va putea organiza la debutul in profesie, o singura data dupa fiecare forma de invatamant de nivel superior absolvita.

Proiectul prevede ca stagiul se va desfasura in baza unui program aprobat de angajator, la propunerea conducatorului compartimentului in care stagiarul isi desfasoara activitatea.

Programul va cuprinde planificarea activitatilor care urmeaza sa fie desfasurate, in functie de nivelul cunostintelor teoretice si de deprinderile practice dobandite pe parcursul perioadei de stagiu.

"Activitatea stagiarului pe toata perioada stagiului se face in baza contractului de adaptare profesionala. Este interzisa utilizarea stagiarilor la prestarea altor activitati si/sau exercitarea altor atributii in afara celor care au ca obiect adaptarea profesionala, se arata in proiectul de act normativ.

Perioada de stagiu poate fi intrerupta in situatia suspendarii contractului de adaptare profesionala sau daca stagiarul se afla in concediu medical o perioada mai mare de 30 de zile.

Activitatea stagiarului se va desfasura sub indrumarea unui formator din cadrul aceluiasi compartiment in care acesta isi va desfasura activitatea. Persoana desemnata trebuie sa fie dintre salariatii calificati, cu o experienta profesionala de cel putin doi ani in domeniul in care urmeaza sa se realizeze stagiul.

"Un formator poate asigura formarea, in acelasi timp, pentru cel mult trei stagiari. Exercitarea activitatii formatorului se include in programul normal de lucru al acestuia", se mai arata in proiect.

Documentul mai stabileste ca nu poate avea calitatea de formator angajatul care a fost sanctionat in sensul retrogradarii din functie sau a diminuarii salariului ori daca are calitatea de sot, sotie, afin sau ruda pana la gradul al patrulea inclusiv cu stagiarul.

Formatorul va coordona activitatea stagiarului, va propune modalitati de rezolvare a lucrarilor repartizate acestuia, va supraveghea modul de indeplinire a atributiilor de serviciu corespunzatoare postului ocupat si va intocmi, la sfarsitul stagiului, un referat in vederea evaluarii.

Referatul va fi intocmit cu cinci zile inainte de terminarea perioadei de stagiu si va cuprinde descrierea activitatii desfasurate, aptitudinile pe care le-a dovedit stagiarul in modul de indeplinire a atributiilor de serviciu si conduita in timpul serviciului.

Raportul de evaluare a perioadei de stagiu va fi adus la cunostinta stagiarului in termen de trei zile lucratoare de la data completarii. Acesta poate contesta raportul, daca este nemultumit de calificativul de evaluare, in termen de trei zile lucratoare de la data luarii la cunostinta. Conducatorul angajatorului va fi obligat sa solutioneze contestatia in termen de trei zile lucratoare de la primirea acesteia.

"Stagiarul nemultumit de rezultatul evaluarii si dupa primirea raspunsului la contestatie se poate adresa instantei judecatoresti competente in materia conflictelor de munca", se mai arata in proiect.


De asemenea, in cinci zile de la comunicarea raportului de evaluare, angajatorul va fi obligat sa elibereze stagiarului o adeverinta din care sa reiasa perioada in care acesta a desfasurat activitatea in baza contractului de adaptare profesionala, competentele dobandite si calificativul obtinut de stagiar. Adeverinta va fi vizata de inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi are sediul angajatorul.

Perioada in care se va desfasura activitatea in baza contractului de adaptare profesionala va constitui vechime in munca, indiferent de calificativul obtinut, vechime in specialitate, daca stagiarul a obtinut calificativul "corespunzator" si stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat, indiferent de calificativul obtinut.

Contractul de adaptare profesionala va fi incheiat odata cu contractul individual de munca, constituind anexa la acesta din urma.

Salariul de baza lunar al stagiarului, stabilit prin contractul individual de munca, va fi cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, pentru un program de opt ore pe zi, respectiv de 40 de ore in medie pe saptamana.


La expirarea termenului contractului de adaptare profesionala finalizat cu calificativul "necorespunzator", contractul individual de munca va putea inceta exclusiv printr-o notificare scrisa fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Stagiarul care a beneficiat de formare profesionala finantata de angajator nu va putea sa ceara incetarea contractului individual de munca, in caz contrat acesta trebuind sa suporte toate cheltuielile ocazionate de pregatirea sa profesionala.

"Stagiul de adaptare profesionala nu este obligatoriu pentru angajatii care, fiind studenti in an terminal, au lucrat cu contract de munca la acelasi angajator si au fost promovati ulterior absolvirii, pe o functie de nivel superior conform calificarii obtinute", se mai arata in proiectul de lege.

Finantarea stagiilor de adaptare profesionala se poate face din bugetul propriu al angajatorului, din fondul social european, din bugetul asigurarilor pentru somaj sau din sponsorizari ale persoanelor fizice sau juridice.

De asemenea, angajatorul care organizeaza stagiu de adaptare profesionala in temeiul unui contract specific poate primi lunar, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, pe perioada derularii contractului de adaptare profesionala, pentru acel stagiar, o suma egala cu 50 la suta din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca.

Initiatorii proiectului au precizat in nota de fundamentare ca prin adoptarea noului cadru legislativ se estimeaza o reducere a somajul in randul tinerilor absolventi de studii superioare, imbunatatirea legaturilor intre institutiile statului cu atributii privind piata muncii si angajatori, asigurarea necesarului de forta de munca calificata, de calitate si o imbunatatire a continutului formarii profesionale oferite studentilor.

Proiectul de lege va fi in dezbatere publica pana in 24 noiembrie.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11837 vizualizari

 • +24 (24 voturi)    
  Contract de adaptare profesionala? (Miercuri, 14 noiembrie 2012, 22:50)

  ac [utilizator]

  Credeam ca traim in capitalism, unde leafa si munca se negociaza intre patron si salariat. Nici intr-un caz intr-un act de tip mercurial socialist, care poate o sa oblige unul din anul IV care a invatat C++ sa se adapteze profesional cu un stagiul de FoxPro (2.6 pentru DOS, evident) pe la vreo primarie acreditata in cimpul muncii. Si eventual dl. primar sa le semneze ceferticatele alea prin care se atesta ca au intrat in rindul oamenilor.
  Mai traieste Lee Harvey Oswald?
  • -3 (11 voturi)    
   ... (Joi, 15 noiembrie 2012, 0:09)

   IonMoldovan [anonim] i-a raspuns lui ac

   Contractul ala e negociat; nu te obliga nimeni sa te duci la primarie etc...
   Secundo: se practica asa ceva in Germania si Franta; pe astia nu-i poti acuza de comunism (bine, poate un pic pe francezi :D ).
   In ultimul rand, referindu-ma strict la IT: la ce habarnisti exista pe piata, chiar ca e o idee buna.
   • +11 (11 voturi)    
    ai partial dreptate (Joi, 15 noiembrie 2012, 7:55)

    ralu83 [utilizator] i-a raspuns lui IonMoldovan

    in Germania nu sunt obligati prin lege sa faca acel stagiu si nu in acele conditii de sclavagism modern. Exemplu din compania unde lucrez: in anul 2 sunt luate varfurile de la una din facultatile de aici si li se propune un contract de stagiu. Pana la sf facultatii vor face o parte teorie (scoala), o parte practica (proiecte in firma - care vor conta pt sistemul lor de puncte/credite). Proiectul de absolvire se face pe un subiect legat de activitatea pe care studentul o va desfasura in firma. Evident ceva cu aplicatie practica. De mentionat ca pe toata aceasta perioada (incepand din anul 2) studentii sunt platiti. Nu la nivelul unul angajat cu experienta, dar mai mult decat multi romani cu ceva experienta in spate. Conform contractului de stagiu, dupa terminarea facultatii le sare automat salariul la nivelul unui angajat cu studii superioare, iar ei sunt obligati sa ramana in firma 3 ani. Dupa 3 ani, fiecare pe drumul lui, daca exista nemultumiri.
    Suna mai corect decat obligatia de a face stagiul (eu poate nu vreau sa-l fac, asta inseamna ca nu mai am acces pe piata muncii? ) si nici nu te leaga pe viata de un angajator.
   • +10 (10 voturi)    
    Nu tine (Joi, 15 noiembrie 2012, 9:47)

    ac [utilizator] i-a raspuns lui IonMoldovan

    Iti inteleg punctul/punctele de vedere, dar treburile astea se rezolva de la sine. Amestecul statului care *impune* (obligativitate scria, nu?) existenta unei hirtii cu valoare 0 (si emiterea ei, ca si detinerea, evident, deschide poarta la abuzuri, ca de obicei) este nu numai egala cu zero, ci e o alta frina.
    Ministerul muncii - ca oricare alt minister - trebuie sa asigure un *cadru* de functionare, legi etc. in care diversii agenti, fie de o parte, fie de alta, pot sa existe cum vor. Daca in unele domenii gen medicina stagiul e obligatoriu (practic e cam ca o forma de studii aprofundate, sa zicem, care certifica faptul ca poti face activitatea X), in IT e absolut timpit. Sa reamintim ca (aproape) toti marii sefi de companii IT au doar liceul?
    • +4 (4 voturi)    
     OBSESIA COMUNISTĂ (Joi, 15 noiembrie 2012, 13:04)

     pointless man [utilizator] i-a raspuns lui ac

     de a reglementa TOT. Că însuși Lenin s-a inspirat din economia germană (DE RĂZBOI - PRIMUL, nota bene) nu justifică imitarea Germaniei în țări profund corupte, unde orice reglementare deschide poarta abuzurilor.

     Adică și ac@ și ceilalți au dreptate, în general, dar în România trebuie evitată orice imixtiune a statului (bolșevic). Ori Androneasca asta e - UN CAD(AV)RU DIDACTIC BOLȘEVIC.
   • +2 (2 voturi)    
    aberatii (Joi, 15 noiembrie 2012, 12:53)

    jescu [utilizator] i-a raspuns lui IonMoldovan

    Nu cred ca poate o lege sa lege vreo diploma de munca 1 an pe salariu mic in conditii sclavagiste.

    Poate nu iti place ce ai ales, nu poti pleca decat daca platesti cine stie cat vrea patronul. Poti sa fii cel mai profesionist din domeniu, daca nu te intelegi cu seful tau tot degeaba, oare ce calificativ primesti ? Poate seful tau asculta manele toata ziua(asta nu afli la interviu), si tie iti place muzica clasica. Poate nu vrei sa te angajezi in Romania dupa facultate, sau poate nu vrei sa te angajezi de loc.
 • +18 (18 voturi)    
  mi-a atras atentia un paragraf (Miercuri, 14 noiembrie 2012, 23:21)

  ralu83 [utilizator]

  "Stagiarul care a beneficiat de formare profesionala finantata de angajator nu va putea sa ceara incetarea contractului individual de munca, in caz contrat acesta trebuind sa suporte toate cheltuielile ocazionate de pregatirea sa profesionala."

  Nu poate sa ceara incetarea contractului de munca pe parcursul stagiului sau si dupa 10 ani petrecuti in firma el tot trebuie sa dea banii inapoi? Pe langa faptul ca asta cu stagiul e o mare idiotenie (firmele mari oricum practica demult chestia asta - isi angajeaza tineri absolventi pe care ii "cresc" conform nevoilor lor, nu trebuie sa vina nimeni sa le spuna sa faca asta), daca respectiva prevedere e valabila pe termen nelimitat, se cheama sclavie. Esti obligat prin lege sa faci stagiul, iar daca il faci nu mai poti pleca din firma nici dupa 10 ani, decat daca platesti. Si angajatorii romani vor avea grija sa profite din plin de portita asta...
  Inca o formulare ambigua, numai buna de folosit de catre cine trebuie impotriva fraierilor de angajati.
  • -2 (4 voturi)    
   dar paragraful de dupa? (Joi, 15 noiembrie 2012, 13:38)

   justin [utilizator] i-a raspuns lui ralu83

   Nu ti-a atras atentia? Ce pacat! In loc sa balaresti tampenii pe-aici, poate era mai simplu sa citesti si paragraful urmator. El spune: "Durata obligaţiei stagiarului de a presta muncă în favoarea angajatorului în condiţiile alin. (1) se stabileşte prin act adiţional la contractul individual de muncă"

   Daca acolo e trecut 10 ani si tu esti DE ACORD, atunci da, vei sta 10 ani (sau vei plati costurile de formare). Ai oricand optiunea sa refuzi. Vorbim de un contract pe care poti sa il semnezi, SAU NU.

   Cum de altfel ii vad pe multi sugerand ca un astfel de stagiu ar fi obligatoriu. Unde scrie in lege acest lucru? Aceasta lege, dupa cum spune in chiar primul paragraf, doar introduce posibilitatea si reglementeaza modul in care vei putea face un astfel de stagiu

   Ca este formulat ambiguu de genul "Stagiul de adaptare profesională nu este obligatoriu pentru angajaţii care, fiind studenţi în an terminal, au lucrat cu contract de muncă la acelaşi angajator" nu inseamna ca el este obligatoriu pentru toti!!! Cel mai probabil aceasta formulare va fi inlocuita cu ceva in genul "angajatorii nu vor putea impune/beneficia de stagiul unei persoane care in trecut a fost deja angajata (la ei)".

   Daca acest stagiu ar putea fi cerut de catre un potential angajator e altceva. Sau daca el va cantari in decizia de a te angaja sau nu e iarasi o alta chestie.

   Eu personal cunosc multi oameni care nu cer salar ci doar sa invete. Aceasta lege este pentru ei. Ei vor invata iar companiile vor beneficia. E de datoria absolventilor si a companiilor sa transforme aceasta situatie intr-una benefica pentru ambele parti, asa cum se intampla peste tot in lumea civilizata.

   Cat despre tine ralu, cred ca mai bine te intorci acasa. Daca un stagiar din Germania este platit "mai mult decat multi romani cu ceva experienta in spate" poate e cazul sa iti cauti alta firma/domeniu de activitate etc.. Nu de alta dar sigur primesti prea putin. Sau cine stie, poate primesti pe masura
   • +2 (2 voturi)    
    Scrie in titlu (Joi, 15 noiembrie 2012, 15:51)

    ac [utilizator] i-a raspuns lui justin

    "Absolventii de invatamant superior ar putea fi obligati sa faca stagii de adaptare profesionala - proiect de lege "

    keyword: "obligati"
   • 0 (0 voturi)    
    fara sa sari la scandal nu poti? (Joi, 15 noiembrie 2012, 19:09)

    ralu83 [utilizator] i-a raspuns lui justin

    nu am vazut paragraful urmator, pt ca el nu exista in articol. Eu am postat aseara, cand textul legii nu era atasat (a fost atasat azi). Daca citesti postarea mea si textul articolului HN, vei vedea ca nu am balarit tampenii, chiar am vorbit la subiect.
    Comparatia era Romania - Germania, deci si in privinta salarizarii era aceeasi comparatie. Vorbeam de salariul unui student practicant in Germania, comparat cu salariul unui angajat cu studii superioare in Romania (amandoi lucrand in acelasi domeniu). Asta in conditiile in care preturile la alimente de ex sunt sensibil egale in cele 2 tari.
    Data viitoare te rog frumos sa te abtii de la sfaturi de genul "intoarce-te in Romania" si remarci de genul "sigur primesti prea putin sau primesti pe masura". Nu am plecat din Ro de foame, nu am batut la usa angajatorului sa ma primeasca, el mi-a facut o oferta dupa ce am colaborat la un proiect. Si in Romania traiam decent, dar am ales Germania pt ca aici gasesti respect pt cei care muncesc si isi vad de treaba, dar si pt posibilitatile superioare de dezvoltare in domeniul meu.
    Considera ca ti-am acceptat scuzele.
  • 0 (0 voturi)    
   cine se simte sclav (Joi, 15 noiembrie 2012, 15:25)

   Wheelwright [utilizator] i-a raspuns lui ralu83

   Eu sunt 100 % ca orice angajat cu minima inteligenta, poate scapa din orice contract obligatoriu. Pur si simplu scazi randamentul muncii, arati dezinteres si o sa vrea sa scape imediat de tine. Eu am fost si angajat is angajator. E mult mai usor sa fi angajat si nu te subjuga nimic. Oricum nu inteleg de ce ar trebui legiferat ceva ce deja exista.
 • +17 (17 voturi)    
  cu plagiatorii cum ramane (Miercuri, 14 noiembrie 2012, 23:39)

  visio [utilizator]

  nu de alta, insa vreau sa copiez masiv..
  • +2 (2 voturi)    
   Te-am prins! (Joi, 15 noiembrie 2012, 13:52)

   Zsolt Bodola [utilizator] i-a raspuns lui visio

   Vrei sa fii prim ministru, te pomenesti.....
 • +15 (15 voturi)    
  Inca o aberatie din seria BAC profesional, fabrici (Joi, 15 noiembrie 2012, 0:08)

  Adyetc [utilizator]

  De ce au ajuns absolventii sa fie considerati cetateni de mana a 2a? De ce ar avea nevoie de stagiu pentru a se integra pe piata muncii? Pana acum, in anul 2012 nu au exista aceste stagii. Tinerii nu s-au mai angajat? Acum 10 ani oamenii lucrau in medie de la 22 de ani. Acum 20 ani incepeau munca de la 18-19 ani. Nu erau productivi? Nu neaparat, si nu neaparat din cauza asta.
  N'spe ani pierduti pe bancile scolilor si/ sau in practici inutile nu ne fac neaparat mai productivi. Ne fac doar mai saraci si ne pun in imposibilitatea de a fi pe picioarele noastre si de intemeia o familie! (va mai mirati de ce fac femeile copii la 40 de ani).
  Daca vreti sa faceti stagii, macar sa fie platite decent, in asa fel incat tinerii sa se poata sustine!!! Nu sa scada si mai mult nivelul salariilor.
  In fine, oricum nu se rezolva nimic daca nu se creaza locuri noi de munca. Atata timp cat avem acelasi numar de locuri si aceleasi salarii de mizeri, ne furam caciula singuri...
  • +5 (5 voturi)    
   nu e (Joi, 15 noiembrie 2012, 0:39)

   woe [utilizator] i-a raspuns lui Adyetc

   2/3 din absolventi habar n-au cu ce urmeaza sa se confrunte pe piata muncii. Sistemul de invatamant romanesc n-are nici o treaba cu cererea pe piata muncii. Familia se poate face si de pe bancile facultatii sau chiar inainte, depinde de aspiratiile si poftele/sustinerea fiecaruia. Ar trebui creat un sistem care sa le permita sa se intretina cumva din timpul facultatii.
   • +7 (7 voturi)    
    corect, insa legea asta... (Joi, 15 noiembrie 2012, 11:01)

    alecu77 [utilizator] i-a raspuns lui woe

    ...nu ii ajuta cu nimic, dimpotriva. Daca e DEJA pe piata muncii, la ce-i mai trebuie curs? Trebuia sa-l faca in facultate, ca in alte tari din vest. dar la noi nuuuuuuuu totul trebuie sa fie originaaaalll. Vezi un alt comentariu de aici referitor la POSDRU.

    Plus ca certificarile alea se vor face cu "specialisti ai pietei muncii" de la Cantemiri si alte lipitori din astea de-ale Abramburicii. Poate ca asta e si scopul de fapt: sa compenseze cumva pierderile fabricilor de diplome virandu-le bani gratis din fonduri POSDRU.
 • +17 (17 voturi)    
  lege facuta pentru POSDRU (Joi, 15 noiembrie 2012, 0:38)

  theli [utilizator]

  Am citit legea si am o experienta de 8 ani in organizarea de programe de stagiu pentru studenti.

  Legea este realizata strict pentru a incasa bani din fondul social european. Singurul lucru pe care il rezolva aceasta lege este faptul ca absolventul de facultate poate fi numit stagiar minim 6 luni de la terminarea facultatii. Fiind numit stagiar firma care il angajeaza poate accesa fonduri prin POSDRU,

  In acest timp practic el va fi angajat la fel ca orice alt absolvent de pana acum cu exceptia faptului ca daca doreste sa plece firma il poate taxa substantial pentru "pregatire profesionala".

  Procedura (infiorator de detaliata si de inutila) referitoare la trainingul si evaluarea stagiarului este o gluma. Este inaplicabila si singura ei consecinta va fi inundarea cu inca o cantitate apreciabila de hartogaraie a functionarilor publici.

  Care este efectul acestei legi? Cativa ani se vor scrie proiecte prin care unele firme vor angaja proaspeti absolventi timp de 6 luni pe banii statului/UE. Cand nu se vor mai finanta astfel de activitati vom ramane cu o lege proasta si nesustenabila.

  Care este beneficiul pentru absolventi? Pare ca sunt obligati sa se angajeze in termeni defavorabili pentru primele 6 luni de la terminarea facultatii si unii mai norocosi vor primi niste burse pentru asta.

  Care este beneficiul pentru firmele care nu au "talent" la atragere fonduri posdru? O perioada vor trebui sa cheltuiasca mai mult pentru a angaja oameni pentru ca unele firmele concurente vor avea practic angajarile subventionate de stat.
 • +3 (3 voturi)    
  Munca patriotica! (Joi, 15 noiembrie 2012, 1:14)

  CetateanulRoman [utilizator]

  Daca v-a pus naiba sa invatati? Mai bine ca tontalai care au bac profesional! E clar ca sint timpiti fiindca nu au luat bac-ul, asa ca nu e necesar sa demonstreze ca au habar de profesia pentru care au certificare....
  Iar chestia asta custagiul nici macar nu e noua!
  Pentru Medicina si Farmacie se aplica din 1997. Si-au dat seama ca nu au personalprin spitale si asu introdus stagiul obligatoriu. La stat! Si uite asa habarnistii care ne conduc au rezolvat problema personalului de specialitate. La ce si cit invata o s afie jale!
 • +7 (7 voturi)    
  MDa (Joi, 15 noiembrie 2012, 9:17)

  electron [utilizator]

  Zice cineva de ca se aplica asa ceva si in Germania si Franta. Nu cred ca exista termen de comparatie intre ei si noi in ceea ce priveste legile si cum sunt ele aplicate.
  Esti oligat sa faci acest stagiu? De ce? Daca nu il faci nu iti mai iei diploma? Daca dupa stagiu primesti un calificativ rau nu mai primesti diploma? Daca da tocmai s-a legiferat sclavia pe un an pe salarul minim pe economie.
  In loc sa vina cu tot felul de vrajeli de ce nu cresc calitatea invatamantului ca ajugem o tara de analfabeti, de ce acest stagiu nu se face in timpul facultatii sau in timpul facultatii sa nu bage in student teorie cu polonicul si practica cu pipeta ci invers.
  Pe moment nu vad beneficiile. Daca ar fi angajatorii corecti da, ar fi beneficii, dar angajatorii vor profita la maxim pe seama studentilor si ii vor exploata.
 • +3 (5 voturi)    
  Obligatoriu? (Joi, 15 noiembrie 2012, 10:33)

  adimosh [utilizator]

  Ma scuzati, dar de unde anume in textul legii se deduce ca acest stagiu ar fi obligatoriu pentru toti absolventii de facultate? Din textul foarte ambiguu al legii nu se poate deduce mare lucru in acest sens. Aven, intr-adevar, anumite categorii care nu sunt obligate la stagiul de practica, insa niciunde nu se precizeaza clar obligativitate. In plus, apar problemele: cine va face stagiu? cei care acuma intra la facultate? Cei care acuma termina facultatea? Cei care au terminat-o, dar inca nu au profesat in domeniu? S.a.m.d.
  • +3 (3 voturi)    
   bai fratilor (Joi, 15 noiembrie 2012, 12:01)

   firuierbii [utilizator] i-a raspuns lui adimosh

   de ce nu inchidem toate facultatile si eliminam bacu. ce-s mizeriile astea de "bacalaureat profesional" si "stagiu de adaptare"? pe bune acu, astea sunt suturi in fund unui invatamint mort. cui masa prodest asta?

   adaptare la salarii de mizerie si inteligenta emotionala cu patroni obraznici poate?

   la ce masa de adaptare? la vinzator la supermarket, motostivuitor sau sofer?
 • +2 (2 voturi)    
  S-a uitat si nostalgia trecutului este mai mare (Joi, 15 noiembrie 2012, 12:20)

  SRA [utilizator]

  STagii suplementare ???

  Chiar sunteti de râsul lumii cu o asemenea lege !!!

  Formarea profesionala apartine angajatorului si nu este nevoie de nici o lege.

  Pierdeti timpul sau incercati sa va ocupati fara sa fie nevoie.

  in loc de a pregati ingineri este mai bine sa pregatiti muncitori calificati care prin stagiile lor sa ajunga entreprenori si adevarati profesionali.

  Ce fac inginerii iesiti din scoala, vanzatori sau activitati care nu au nimic cu scoala facuta !!!

  S-a uitat industrializare de azi nu mai este cea din anii 70
 • +2 (2 voturi)    
  POSDRU (Joi, 15 noiembrie 2012, 12:22)

  SRA [utilizator]

  POSDRU luat la banii marunti nu este altceva decât o demonstrare perfecta ca invatamantul in ROMANIA este NUL.
 • +2 (2 voturi)    
  La ce va asteptati de la Abramburica? (Joi, 15 noiembrie 2012, 12:22)

  Marionette [utilizator]

  La abrambureala! Sper doar ca tinerii nu vor inghiti magarelile birocratice ale abramburicii si-i vor da foc cu sticle incendiare ministerului. Daca nu, atunci poate ca merita bataia de joc!
 • +1 (1 vot)    
  boi de balta / asta suntem (Joi, 15 noiembrie 2012, 13:19)

  rakleta [utilizator]

  Legiferam obligativitati dar nu si bunul simt.
 • +2 (2 voturi)    
  Proiectul de lege e de la ministerul muncii (Joi, 15 noiembrie 2012, 14:51)

  Alui [utilizator]

  Acolo e e tovarasa Campeanu ministru.
 • 0 (0 voturi)    
  Nivel invatamant (Joi, 15 noiembrie 2012, 17:32)

  greenforest [utilizator]

  Aceasta lege imi spune ca autoritatile statului recunosc faptul ca nivelul de pregatire al aboslventilor de facultate raportat la cerintele pietei este inadecvat.
  In consecinta mai este nevoie de minim 6 luni, pentru ca ei sa invente ceva ce este util pe piata fortei de munca.
  Pentru a rezolva problema s-au gandit ca ar fi bine ca o firma sa investeaca bani, daca vrea angajati, pentru ai pregati. Si aici nu e vorba doar de salarii, este vorba si de costurile indirecte care apar cu angajat: birou, calculator, licente daca e cazul, formator.

  Sa nu uitam ca si formatorul are un salar, si daca acest formator se ocupa cam 1 zi/ saptamana de stagiari, rezulta ca pe firma o mai costa 20% din salariul formatorului, pregatirea stagiarului. In anumite domenii cei 20% s-ar putea sa coste cat salariul unui stagiar.

  Nu uitati ca la sfarsit trebuie facuta o evaluare. Pentru o evaluare corecta se face si ceva hartogarie, monitorizare de activitiate, iar asta consuma timp.

  Numa bine

  PS: Daca legea e facuta pentru a putea accesa fonduri europene sau bani de la stat, adica o smechereala romaneasca, imi repugna astfel de idei, deoarece paote ar fi mai bine sa incepem sa vedem de ce absolventii nu sunt pregatiti, sau de ce nu isi gasesc loc de munca. Poate avem pe anumite profesii prea multi absolventi. Poate piata nu cere anumite profesii...
  • +1 (1 vot)    
   nici macar, (Joi, 15 noiembrie 2012, 18:35)

   firuierbii [utilizator] i-a raspuns lui greenforest

   autoritatile statului recunosc ca le doare fix la spatele pelvisului de nivelul de pregatire al facultatilor, si creeaza absolventul neabsolvit, desteptul nedesteptat si trecutii la scoala de barza chioara.

   daca este pentru vreun posduru, iaca ce se intimpla. angajatorul ia bani, plateste o firma de consultanta sa recte educe angajatii, se face o scoala la furui, banii se dosesc si ramin cu angajati ieftini si care nu pot pleca ca vezi domle trainingu lor costa 5000 euro per bucata.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by