Premierul Victor Ponta a afirmat intr-un mod ironic ca Romania este intr-o "companie onoranta, chiar daca rusinoasa" in ceea ce priveste monitorizarea alegerilor de catre Organizatia pentru Cooperare si Securitate in Europa (OSCE). "Multumesc MAE care ne-a informat in mod corect ca suntem intr-o companie onoranta, chiar daca rusinoasa, cum a zis presedintele. Adica observatori OSCE au fost la alegerile din SUA, din Franta, din Lituania si o rusine pentru America, Franta si Lituania o suferim si noi", a spus Ponta la inceputul sedintei Guvernului de miercuri.

La randul sau, ministrul de externe, Titus Corlatean, a spus ca multe state membre ale Uniunii Europene, dar si non-UE, precum Norvegia si Elvetia, "sunt in aceeasi categorie rusinoasa". "Suntem toti niste rusinosi", a fost raspunsul lui Victor Ponta.

Observarea alegerilor de catre Organizatia pentru Cooperare si Securitate in Europa (OSCE) este o practica obisnuita la nivel international, menita sa asigure transparenta procesului electoral si confirmarea bunei functionari a mecanismelor institutionale implicate, informeaza Ministerul Afacerilor Externe intr-un comunicat de presa postat pe site-ul institutiei.

Presedintele Traian Basescu a afirmat luni, intr-o conferinta de presa, ca Romania este suspectata ca nu poate organiza alegeri libere, ca urmare a fraudelor de la referendum, astfel ca vor fi trimisi in tara noastra observatori OSCE la alegeri, in conditiile in care Romania este stat UE.