Presedintele Traian Basescu a declarat, in debutul intalnirii cu delegatia comuna a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale de la Palatul Cotroceni, ca Romania va relua reformele structurale dupa alegeri. Si premierul Victor Ponta are programata o intalnire, separata, cu delegatia FMI, CE si BM.

"Dupa alegeri vom relua reformele structurale, mai ales in economie", i-a spus Basescu delegatiei condusa de Erik de Vrijer. "Intentionez sa discut cu dumneavoastra si anumite lucruri legate de piata."

"Sunteti aproape de finalizarea misiunii. Sunt foarte convins ca nu sunteti foarte satisfacut in acest moment si vom discuta despre asta. Oricum, noi vrem sa mentinem programul pe pozitii si sunt foarte convins ca dupa alegeri vom putea sa ne trasam obiectivele si vom stabili impreuna cu Guvernul si cu BNR urmatoarele tinte, astfel incat sa fim capabili sa declaram acest program unul de succes. Stiu ca aveti unele nemultumiri si eu sunt in aceeasi situatie ca dvs. Nu sunt in campanie electorala si ma pot uita mai clar spre program decat altii din tara", a spus Basescu, potrivit Agerpres.

De Vrijer a declarat la randul sau ca "este foarte important sa vorbim despre programe de succes, insa nu este la fel de important ca e creste economica."

"Suntem aproape la finalul vizitei, dupa cum stiti, este o vizita tehnica, de inceput, si adevarata evaluare va fi in urmatorul an, dar este o oportunitate buna pentru a schimba puncte de vedere cu privire la stadiul la care ne aflam si la modul in care putem continua. Principala provocare acum este sa ne indreptam de la austeritate si stabilitate macroeconomica spre crestere si crearea de locuri de munca. Este aproape o lege a fizicii ca daca nu faci nimic, nimic nu se va intampla", a spus Erik de Vrijer.

El a subliniat ca pentru Romania este o perioada importanta pentru a incepe sa se gandeasca la modul cum sa faca din programul cu FMI unul de succes si mai ales cum sa transforme economia tarii in una de succes si cum sa se ajunga la crestere economica.

O delegatie a Fondului Monetar International condusa de Erik de Vrijer se afla de saptamana trecuta la Bucuresti pentru a discuta cu autoritatile romane despre recentele evolutii economice, politica fiscala si monetara si progresele facute in reformele structurale, vizita urmand sa se incheie pe 14 noiembrie.

Boardul FMI a aprobat, la sfarsitul lunii septembrie, cea de-a sasea revizuire a acordului preventiv cu Romania, in urma careia a disponibilizat o noua transa, in valoare de 430 milioane DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro (663,1 milioane dolari).

In urma disponibilizarii noii transe din acordul de supraveghere preventiva incheiat cu FMI, resursele la dispozitia Romaniei se ridica la 2,64 miliarde DST (3,2 miliarde euro si 4,1 miliarde dolari). Valoarea totala a acordului este de 3,6 miliarde de euro.

Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond.