Doi agenti de politie au fost deferiti justitiei pentru arestarea ilegala si cercetarea abuziva a unui barbat pe care l-au batut pentru a recunoaste un furt, in urma loviturilor primite suspectul a decedat, informeaza Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

"Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au finalizat cercetarile si au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor Bogdan Eugen Papuzu si Constantin Cosmin Militaru (agenti de politie) sub aspectul savarsirii infractiunilor de omor calificat si deosebit de grav, arestare nelegala si cercetare abuziva", se arata intr-un comunicat de luni al institutiei, citat de Mediafax.

Potrivit anchetatorilor, in noaptea de 17-18 noiembrie 2008, in sediul unei sectii de politie situat pe raza judetului Gorj, inculpatii i-au aplicat cu deosebita intensitate victimei D.N. (aflata in imposibilitate de a se apara) multiple lovituri cu pumnii si picioarele, cauzandu-i leziuni, inclusiv un traumatism cranio-cerebral cu fractura liniara de bolta, contuzii hemoragice cerebrale, ce au condus la decesul victimei. Agentii Bogdan Eugen Papuzu si Constantin Cosmin Militaru "au exercitat asupra victimei violente, aceasta fiind lovita de mai multe ori (urmate de cel putin sapte caderi ale acesteia), context in care cei doi inculpati i-au cerut in repetate randuri sa recunoasca comiterea unei fapte de furt".

Din rapoartele de expertiza medico-legala intocmite in cauza a rezultat faptul ca moartea victimei a fost violenta si s-a datorat insuficientei cardio-respiratorii, consecinta a leziunilor cranio-cerebrale, ce s-au putut produce "prin lovire cu si de plan dur".

Urmarirea penala in cauza a fost efectuata de catre procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica, impreuna cu ofiteri de politie judiciara ai Directiei de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

In acest caz, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in temeiul dispozitiilor art. 209 alin. 41 din Codul de procedura penala, a dispus preluarea dosarului de catre Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie avand in vedere complexitatea cauzei si mediatizarea acesteia si pentru solutionarea cu celeritate a dosarului.

Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Tribunalului Caras-Severin, ca instanta de judecata desemnata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin sentinta penala din 2 noiembrie 2012.