Ora 16.10 O ambulanta a fost solicitata miercuri pentru a prelua un protestatar care a fost ranit in timpul mitingului agricultorilor ce a avut loc la Palatul Victoria, a declarat, pentru Agerpres, managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, dr. Alis Grasu.

Ea a spus ca persoana ranita a fost dusa la serviciul ORL de la Spitalul ''Sfanta Maria'', avand puntea nazala sparta si era echilibrata hemodinamic.

Peste 4.000 de agricultori din toata tara au participat miercuri la mitingul de protest 'SOS Salvati Agricultura Romaniei!' din Piata Victoriei, principalele revendicari fiind legate de subventiile la hectar, pentru motorina, dar si de impozitarea - de catre stat - a subventiilor acordate de Uniunea Europeana.

Trei dintre agricultori au fost ridicati de jandarmi si dusi in dubele Jandarmeriei, protestele degenerand deoarece delegatia formata din membri ai Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania (FCBR) si ai Asociatiei Holstein.RO nu a fost chemata la discutii cu premierul Victor Ponta.

Nota: In timp ce celelalte televiziuni de stiri au prezentat protestul ca fiind al fermierilor fata de Ministerul Agriculturii, Antena 3 a prezentat stirea ca "protest la Guvern", mentionand si ca au existat incidente si ca oamenii "s-au imbrancit".

Mitingul s-a incheiat la ora 16.00

"Suntem foarte nemultumiti ca protestul pe care l-am organizat s-a incheiat fara niciun rezultat si ca domnul prim-ministru Victor Ponta nu si-a facut timp sa se deplaseze pana in piata, pentru a sta de vorba cu noi si nici nu a desemnat o delegatie care sa faca acest lucru. Pentru ca situatia din agricultura este foarte grava, in perioada urmatoare ne vom reorganiza, iar viitoarele actiuni de protest vor avea loc cel mai probabil in tara, eventual si cu blocarea unor obiective importante", a afirmat Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, si comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos, "este foarte dezamagit de politica agrara a Romaniei".

14.00 Incidente la protestul agricultorilor, dupa ce o parte dintre acestia au incercat sa rupa gardul de protectie. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene.

Protestatarii au incercat sa ajunga la sediul Guvernului, nemultumiti de faptul ca niciun oficial nu a venit sa discute cu ei.

Ministerul Agriculturii acuza doua organizatii prezente la acest protest, LAPAR si HOLSTEIN RO, ca actioneaza "in numele unor interese pur politice.

"De altfel, Costel Caras este presedintele HOLSTEIN RO dar si presedintele unui partid politic, ceea ce devalideaza intreaga actiune organizata astazi. Elocvent este faptul ca protestul poarta aceeasi denumire ca si motiunea simpla depusa in Parlament de catre ARD", argumenteaza Ministerul Agriculturii, intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, ministerul "a fost si este deschis oricand discutiilor corecte cu fermierii din Romania" si spune ca, "in ciuda unui buget extrem de mic pentru nevoile agriculturii in 2012", sumele acordate fermierilor au fost majorate in comparatie cu 2011.

Aproximativ o mie de producatori agricoli picheteaza, miercuri, sediul Guvernului, acuzand faptul ca agricultura este lasata de izbeliste si cerand demiterea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, scrie Mediafax.

Protestul este organizat in contextul nemultumirilor legate, printre altele, de recuperarea subventiilor si acordarea ajutorului de 220 de euro pe hectar.

Protestatarii au adus cu ei un utilaj pe care a fost amplasata o macheta infatisand o vaca, precum si o orchestra. De asemenea, au venit cu o oaie care trage dupa ea un trenulet improvizat pe care sunt agatate mai multe bannere cu ciulini, cultura de baza a agriculturii: "Mancarea este puterea omului", "Sa va fie rusine ca ati distrus agricultura".

Pe trenuletul tras de oaie protestatarii au mai pus si un craniu de berbec cu mesajul "Atat a mai ramas din zootehnie".

Protestatarii poarta pe ei veste verzi inscriptionate cu mesajul "SOS, salvati agricultura Romaniei" si au in maini bannere inscriptionate "Dezinteresul guvernantilor plus seceta egal dezastrul zootehniei", "Munca noastra este sudoare si nu spaga", "Respectati legile nu mai prelungiti taxarea inversa", "Jos ministrul visator, puneti un agricultor", "Cerem demisia ministrului Agriculturii", "Ati promis investitii in agricultura. V-am votat, ne-ati inselat!".

Protestatarii au venit din mai multe judete ale tarii precum Teleorman, Brasov, Bacau, Botosani, Ialomita, Covasna, Constanta.

Protestul este organizat in parcarea Guvernului, aceasta fiind imprejmuita de garduri de protectie. dar si de un cordon de jandarmi.