Noul terminal de plecari al Aeroportului International Henri Coanda a fost inaugurat marti, in prezenta premierului Victor Ponta si a ministrilor Transporturilor, Ovidiu Silaghi, si Internelor, Mircea Dusa, relateaza Agerpres.

Inaugurarea noului Terminal Plecari al Aeroportului International Henri CoandaFoto: Agerpres

"Odata cu inaugurarea noului terminal de plecari al Aeroportului, practic dublam capacitatea de operare la 4.500 de pasageri pe ora de varf. Astfel, ne clasam confortabil in ierarhia aeroporturilor de top din lume si putem deveni un hub regional", a declarat directorul general al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti, Cristinel Smadu.

Noul terminal va prelua, incepand cu noaptea de marti spre miercuri, toate cursele interne si va rezolva de asemenea problema portilor de imbarcare pentru Spatiul Schengen.

Realizarea noului terminal face parte din Faza a III-a a programului "Dezvoltarea si Modernizarea Aeroportului International Henri Coanda Bucuresti". Lucrarile de constructie a acestui obiectiv de investitii au demarat in iulie 2011 si au fost finalizate in 17 luni.

Valoarea investitiei pentru realizarea noului terminal este de 52 milioane euro, finantarea asigurandu-se din sursele proprii ale Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti.

Pe suprafata nou construita a terminalului, de 19.600 mp, pasagerii si companiile aeriene au la dispozitie facilitati performante si servicii la o clasa superioara, sustinute de o tehnologie de ultima generatie si integrate intr-un design modern si expresiv.

Terminalul a fost proiectat pentru a raspunde cerintelor impuse de aderarea Romaniei la spatiul Schengen, deservind totodata toate cursele interne ai caror pasageri au la dispozitie servicii high class, inclusiv un salon VIP, amplasat langa portile de imbarcare.

Noul Terminal Plecari al Aeroportului International Henri Coanda

Noul Terminal Plecari al Aeroportului International Henri Coanda

Foto: Agerpres

Noul terminal dubleaza capacitatea de procesare a aeroportului, adaugand inca 52 de ghisee de check-in la cele 52 existente in prezent, pasagerii avand posibilitatea de a efectua formalitatile de imbarcare inclusiv la 8 noi dispozitive de "self check in".

Verificarea si controlul bagajelor de cala ale pasagerilor noului terminal se realizeaza prin intermediul celor mai performante sisteme in domeniu, de ultima generatie, care garanteaza unul dintre cele mai ridicate niveluri de securitate pe plan international.

Pasagerii au la dispozitie in noul terminal mai multe magazine, restaurante si baruri, amplasate pe o suprafata de aproape 400 mp. De asemenea, peronul pentru autovehicule si autobuze din fata terminalului a fost reconfigurat si redimensionat, iar parcarea publica pentru autovehiculele pasagerilor a fost suplimentata cu 244 de locuri.

Din 25 martie, Aeroportul Henri Coanda a preluat cursele low-cost de pe Aeroportul Baneasa, iar traficul de pasageri a crescut, astfel, cu 45% la aterizari si cu 30% la decolari.

Mircea Dusa: Au fost repozitionate dispozitivele de jandarmi si politisti aflate in exteriorul Aeroportului Henri Coanda

Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, a spus marti, la inaugurarea noului terminal, ca dispozitivele de jandarmi si politisti aflate in exteriorul Aeroportului Henri Coanda au fost repozitionate.

"Am repozitionat dispozitivele pe care le avem in exteriorul aeroportului, parcarii, acele detasamente de jandarmi si politisti care vor asigura ordinea pe aeroport astfel incat cetateanul, dupa ce iese din aeroport, sa se simta si in exteriorul aeroportului la fel de bine ca in terminalul modern", a spus Dusa.

El a subliniat ca Romania si-a facut temele pentru a fi primita in spatiul Schengen.

"Nu exista niciun motiv subiectiv sau politic pentru ca tara noastra sa nu intre in spatiul Schengen. (...) Probabil inaugurarea acestui terminal va fi o bila pentru alba in acest sens", a adaugat ministrul de Interne.

Mircea Dusa a dispus, la sfarsitul lunii septembrie, noi masuri de ordine si siguranta publica pe aeroportul Henri Coanda. Prin aceste noi masuri, dispuse impreuna cu Ministerul Transporturilor, autoritatile urmaresc combaterea infractionalitatii in zona aeroportului Otopeni.

Deciziile au fost luate ca urmare a incidentului care a avut loc in urma cu aproximativ o luna, legat cu uciderea tinerei japoneze in apropiere de Corbeanca.