Presedintele Traian Basescu a invitat Guvernul la consultari miercuri, la ora 11.00, la Palatul Cotroceni, in conformitate cu prevederile articolului 86 din Constitutie, informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Articolul 86 din Constitutie prevede ca "presedintele Romaniei poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente si de importanta deosebita".

Potrivit Presedintiei, temele de consultari, comunicate Guvernului, sunt:

- acordul stand-by cu FMI si Comisia Europeana - stadiul implementarii masurilor structurale, in perspectiva inceperii noii misiuni comune a institutiilor financiare;

- stadiul indeplinirii obligatiilor asumate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare;

- reluarea platilor in cadrul Programelor Operationale aflate in proces de suspendare: masurile avute in vedere de Guvern pentru remedierea deficientelor constatate de Comisia Europeana in sistemele de management si control ale Programului Operational Regional - Regio, Programului Operational Sectorial Transport si Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, precum si in ceea ce priveste Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane si Programul Operational Asistenta Tehnica;

- bugetul national pe anul 2013 - prioritizarea cheltuielilor bugetare astfel incat sa se asigure sustenabilitate si crestere economica;

- pozitia Guvernului in cadrul negocierilor privind viitorul Cadrul Financiar Multianual al Uniunii Europene (2014 - 2020) si corelarea acestuia cu strategia fiscal-bugetara deja aprobata.

Intalnirea este anuntata si in programul public al presedintelui Traian Basescu de miercuri, 7 noiembrie, afisat pe site-ul Presedintiei.

Premierul Victor Ponta a anuntat marti ca se va intalni miercuri cu presedintele Traian Basescu pentru a discuta despre obligatiile externe ale Romaniei, negocierile cu FMI, MCV, precum si despre bugetul UE pentru perioada 2014-2020. "Presedintele Basescu mi-a adresat o solicitare, in baza prevederilor constitutionale, sa avem o consultare pe aceste teme importante si bineinteles ca am raspuns pozitiv. Nici nu aveam cum sa nu raspund", a spus Ponta.

Victor Ponta: Voi merge singur la consultari. Intalnirea cu Basescu va clarifica faptul ca sedintele de guvern nu se tin la Cotroceni, ca pe vremea lui Boc

Premierul Victor Ponta a declarat marti seara, intr-o intervenite telefonica la Romania TV, ca se va duce doar el, miercuri, la Cotroceni, la consultarile cu seful statului si nu va fi insotit de niciun alt membru al Cabinetului.

"Voi merge eu. Presedintele se consulta cu premierul cand este cazul. Membrii Guvernului au fiecare activitatea lor. Nu face sedinta de guvern la Cotroceni, ca nu mai suntem Guvernul Boc sau Ungureanu. Sedintele de guvern se tin la Palatul Victoria, iar eu, sigur, daca presedintele ne-a solicitat, ma duc sa discutam, sa-l informez pe presedinte in ce stadiu se afla Guvernul cu respectivele subiecte, subiecte care altfel sunt de competenta Guvernului, evident (...) Acum noi reprezentam o alta majoritate, un alt electorat (...) E bine ca presedintele devine brusc interesat de aceste subiecte, dar nu e ceva nou", a sustinut premierul.

Ponta a mai mentionat ca ar fi "mers impreuna cu dl vicepremier (ministrul de Finante, Florin Georgescu, n.r.), dar dansul are exact la acea ora prima discutie cu cei de la FMI, cred ca e mai important sa fie la discutia cu FMI dl Georgescu".

Intrebat ce crede ca va aduce intalnirea cu seful statului, Ponta a spus ca "va aduce inca o data o clarificare a faptului ca sedintele de guvern nu se tin la Cotroceni, ca pe vremea lui Boc, ci se tin la Palatul Victoria, ca Guvernul are atributiile sale si raspunde in fata Parlamentului, iar un presedinte care isi respecta atributiile constitutionale poate dialoga si avea o relatie foarte normala cu un prim-ministru care isi respecta atributiile constitutionale".

Premierul a adaugat si ca "va face tot ce tine de el pentru a evita o noua criza". "Nu cred ca avem nevoie in acest moment de o noua criza intre Guvern si Presedinte. Voi evita pe cat posibil noi conflicte (...) Noi reprezentam un alt electorat si cred ca e normal si politicos daca vrea sa discute cu premierul sa raspund, chiar daca mai sunt cateva zile pana la campania electorala. Eu pornesc intotdeauna cu prezumtia de buna credinta fata de cel care ma invita la o consultare", a spus el.

Victor Ponta a fost intrebat, de asemenea, daca se asteapta ca presedintele sa-i dea mandat sa mearga la Consiliul European.

"Nu stiu ce face Traian Basescu. Eu stiu un singur lucru: pana in acest moment Guvernul - dl Orban, eu personal, in toate intalnirile pe care le-am avut la Bucuresti, la Bratislava, la Bruxelles si la care voi participa de altfel din nou in 13 noiembrie, am discutat despre bugetul care va fi alocat Romaniei in mecanismul financiar multianual 2014-2020. Dl presedinte nu are nici atributii directe, nici cunostintele necesare, pentru ca n-a participat pana acum la discutii (...) Decizia apartine dlui presedinte, nu ma supar nici intr-o situatie, nici in alta. Insa, dupa ce timp de un an de zile te ocupi de un subiect, nu stiu pana la urma cine trebuie sa mearga... Eu cred ca dl presedinte, nefiind pregatit pe subiectul asta, nu poate sa obtina pentru Romania o situatie mai buna, mai ales ca vorbim de perioada 2014-2020, cand el, incheindu-si glorios al doilea mandat, va fi un pensionar al acestei tari. Si totusi ne decide cati bani o sa avem, mi se pare un pic gresit", a raspuns Ponta.