Ministerul Sanatatii propune formarea a sapte centre regionale de urgenta, la Targu Mures, Constanta, Bucuresti, Cluj, Craiova, Timisoara, Iasi, in ultimele cinci urmand sa functioneze entitati interspitalicesti cu toate specialitatile chirurgicale si medicale, potrivit unui proiect de ordin. Centrele regionale din Targu Mures si Constanta sunt reprezentate, practic, de spitalele clinice judetene de urgenta din cele doua orase, incadrate in categoria spitalelor clinice regionale de urgenta cu nivel de competenta I A, tot prin proiectul de ordin lansat luni in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii.

"Asta inseamna ca spitalele din Targu Mures si Constanta au ajuns foarte aproape de cel mai inalt nivel al asistentei medicale de urgenta, asa cum este definit prin ordin de ministru", a explicat, pentru Mediafax, doctor Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Spitalul regional de urgenta cu nivel de competenta I A este, potrivit Ordinului 1764/2006, spitalul clinic (universitar) care asigura primirea, investigarea si tratamentul definitiv tuturor categoriilor de urgente critice traumatice, chirurgicale, cardiovasculare, neurologice si neonatologice, inclusiv in cazul arsurilor. Pe langa asigurarea asistentei de urgenta la nivel regional, acest tip de spital are rolul unui spital clinic judetean de urgenta in judetul in care se afla, iar in Capitala un astfel de spital are rolul unui spital municipal de urgenta. Spitalele din aceasta categorie sunt, de regula, spitale primitoare de pacienti aflati in stare critica, in mod exceptional fiind necesar transferul unor pacienti catre o alta unitate sanitara, pentru efectuarea tratamentului definitiv.

In centrele regionale Bucuresti, Cluj, Craiova, Timisoara si Iasi ar urma sa functioneze unitati functionale regionale de urgenta cu nivel de competenta I A. "Se definesc unitatile functionale de urgenta ca entitati interspitalicesti care indeplinesc temporar, rolul de spitale regionale de urgenta cu nivel de competenta I A", se arata in referatul de aprobare a proiectului de ordin.

Potrivit proiectului, unitatile functionale regionale vor indeplini, temporar, rolul de spitale regionale de urgenta cu nivel de competenta I A, "pana la construirea unor spitale noi sau pana la atingerea nivelului de dezvoltare pentru actualele unitati spitalicesti care sa permita respectarea integrala a prevederilor Ordinului ministrului sanatatii nr. 1764 / 2006 privind aprobarea criteriilor de clasificare a spitalelor de urgenta locale, judetene si regionale".

Centrul Regional de Urgenta Bucuresti va avea doua unitatile functionale.

In Unitatea functionala regionala de Urgenta Bucuresti 1, cu clasificare provizorie, activitatea in cazul bolnavilor in stare critica va fi coordonata operativ de Spitalul Clinic de Urgenta, care va colabora, in baza unui protocol, cu structurile implicate in asigurarea asistentei medicale de urgenta si terapie intensiva din cadrul Spitalului de Copii "Grigore Alexandrescu", Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Prof. Dr. A. Rusescu", Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala "Prof. dr. D. Teodorescu" si Institutului de Fonoaudiologie si Chirurgie Functionala ORL "Prof. dr. D. Hociota".

In a doua unitate functionala din Capitala, activitatea in cazul bolnavilor in stare critica va fi coordonata operativ de Spitalul Universitar de Urgenta (Municipal), care va colabora cu structurile implicate in asigurarea asistentei medicale de urgenta si terapie intensiva din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Marie Curie" si Centrului Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare "Acad. Vasile Candea".

In judetul Cluj, centrul regional va avea o singura unitate functionala de urgenta, in care activitatea va fi coordonata de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca, acesta urmand sa coopereze cu structurile implicate in asigurarea asistentei medicale de urgenta si terapie intensiva din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj-Napoca, Institutului Inimii de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare "N. Stancioiu" Cluj-Napoca, Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" Cluj-Napoca si Institutului Regional de Gastroenterologie-Hepatologie "Prof. Dr. O. Fodor" Cluj-Napoca.

La Craiova, centrul regional va avea, de asemenea, o singura unitate functionala de urgenta, in care activitatea va fi coordonata de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, care va colabora cu structurile implicate in asigurarea asistentei medicale de urgenta si terapie intensiva din Centrul de Cardiologie Craiova.

O singura unitate functionala de urgenta va functiona si in cadrul Centrului Regional de Urgenta Iasi. Aici, activitatea va fi coordonata de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Spiridon", care va colabora cu structurile implicate in asigurarea asistentei medicale de urgenta si terapie intensiva din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Sf. Maria" Iasi, Spitalului Clinic de Urgenta "Prof. Dr. N. Oblu" Iasi, Institutului de Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. G. I. M. Georgescu" Iasi si Spitalului Clinic de Obstetrica-Ginecologie "Cuza Voda" Iasi.

Centrul Regional de Urgenta Timisoara va fi alcatuit, de asemenea, dintr-o singura unitate functionala, in care, potrivit proiectului de ordin, activitatea va fi coordonata de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, care va colabora cu structurile implicate in asigurarea asistentei medicale de urgenta si terapie intensiva din Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "L. Turcanu", Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara si Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara.

Prin acelasi proiect de ordin, 18 spitale din Capitala si din Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi sunt incadrate in categoria spitalelor clinice regionale de urgenta cu nivel de competenta I B (monospecialitate). Acestea sunt: Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. C.C. Iliescu", Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu", Spitalul Clinic de Urgenta - Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Marie Curie", Institutul National de Boli Infectioase "Prof. dr. M. Bals", Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar Arseni", Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Prof. Dr. A. Rusescu", Spitalul Clinic "Filantropia", Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie "Prof. Dr. P. Sarbu", Institutul National de Neurologie si Boli Neurovasculare - toate din Bucuresti, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii si Institutul Inimii de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare "N. Stancioiu" - ambele din Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "L. Turcanu" si Institutul de Boli Cardiovasculare - din Timisoara, Spitalul Clinic de Urgenta "Prof. Dr. N. Oblu", Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Sf. Maria", Institutul de Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. G.I.M. Georgescu" si Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie "Cuza Voda" - toate patru din Iasi.

In acelasi proiect de ordin sunt mentionate alte 18 spitale, incadrate in categoria celor de urgenta care asigura asistenta medicala de urgenta pentru primirea, investigarea si tratamentul definitiv pentru cazurile critice la nivelul unei zone cuprinzand cel putin doua judete din cadrul regiunii, respectiv Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad, Spitalul Judetean de Urgenta Pitesti, Spitalul de Pediatrie Pitesti, Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov, Spitalul Clinic de Copii Brasov, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea, Institutul Clinic Fundeni Bucuresti, Spitalul Universitar de Urgenta Elias Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Galati, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Sf. Ioan" Galati, Spitalul Judetean de Urgenta Deva, Spitalul Judetean de Urgenta "Dr. C. Opris" Baia Mare, Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, Spitalul de Pediatrie Ploiesti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu si Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Ioan cel Nou" Suceava.

"Spitalele clinice regionale de urgenta si unitatile functionale regionale de urgenta sunt prioritati nationale pentru sistemul de sanatate din punct de vedere al finantarii din fonduri publice a serviciilor medicale, a investitiilor si a dotarilor materiale precum si din punct de vedere al asigurarii resurselor umane", se precizeaza in proiectul de ordin.

Unitatile sanitare ce fac obiectul proiectului de ordin constituie "componenta de interes strategic a retelelor regionale de unitati spitalicesti de urgenta", conform aceluiasi proiect.

In acelasi proiect se precizeaza ca Spital Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures are termen pana la 31 decembrie de conformare pentru indeplinirea totala a criteriilor de clasificare prevazute de Ordinul 1764/2006 referitoare la structura, personal si activitate.

Spital Clinic Judetean de Urgenta Constanta are termen de conformare de 12 luni, Unitatea Functionala Regionala de Urgenta Bucuresti 1 - sase luni, Unitatea Functionala Regionala de Urgenta Bucuresti 2 - trei luni, iar Unitatea Functionala Regionala de Urgenta Craiova - 18 luni.