Corpul de Control al premierului va sesiza Directia Nationala Anticoruptie asupra unor posibile fapte de natura penala constatate in cadrul unei actiuni de control privind activitatea Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS), acuzand ca, din cauza modului defectuos in care reprezentantii CNAS si ai Ministerului Sanatatii si-au exercitat atributiile de serviciu privind realizarea unei evidente a platitorilor contributiei trimestriale, nu au fost incasate venituri in suma totala de 189,7 milioane lei, reprezentand contributii trimestriale aferente perioadei trimestrul IV 2009 - trimestrul III 2010, informeaza Mediafax. Aceasta suma constituie paguba la bugetul statului, prin bugetul Ministerului Sanatatii.

Corpul de Control va sesiza si ANI, aratand ca Molnar Geza, consilier in Ministerul Snatatii, a lucrat atat ca membru atat im cadrul Consiliului de Administratie al CNAS, cat si in cadrul Consiliului de Administratie al companiei Antibiotice Iasi, incalcand Legea 95/2006 care interzice membrilor CA al CNAS sa detina functii in cadrul societatilor comerciale cu profil farmaceutic.

Perioada supusa controlului a fost 1 ianuarie 2009-31 martie 2012, respectiv pana la 30 septembrie 2012 pentru verificarile efectuate cu privire la gestionarea contributiei datorate de detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor.

A fost verificat modul de indeplinire a atributiilor de catre conducerea si personalul Casei si a respectarii dispozitiilor legale referitoare la angajarea si efectuarea cheltuielilor la achizitiile publice, precum si prevederile legale privind managementul resurselor umane.

Inspectorii Corpului de Control au constatat ca Adunarea Reprezentantilor CNAS nu a mai fost constituita din 2005, fiind incalcate dispozitiile din OUG 150/2002 privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate si din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

In perioada 1 ianuarie 2009-31 martie 2012, presedintele Romaniei si fostii prim-ministri nu au nominalizat reprezentanti in Consiliul de Administratie al CNAS, ceea ce, arata inspectorii, contravine dispozitiilor din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

In perioada 16 iunie 2011-31 martie 2012, Consiliul de Administratie al CNAS nu a functionat legal deoarece a fost constituit doar din 4 membri si nu din 7 membri, asa cum prevedeau dispozitiile legale. Cu toate acestea, in cadrul unor sedinte extraordinare la care au participat, de regula, 2-3 membri, au fost adoptate hotarari cu incalcarea Legii 95/2006. Practic, intreaga activitate a CNAS a fost decisa de un numar de 2 sau 3 membri ai CA, care in perioada 16 iunie 2011-31 martie 2012 au luat 13 hotarari, toate in cadrul sedintelor extraordinare.

Inspectorii mai arata ca, intrucat in perioada 25 martie 2011-31 martie 2012, Molnar Geza, consilier in Ministerul Snatatii, era membru atat im cadrul Consiliului de Administratie al CNAS, cat si in cadrul Consiliului de Administratie al companiei Antibiotice Iasi, a fost incalcata norma imperativa din Legea 95/2006 care interzice membrilor CA al CNAS sa detina functii in cadrul societatilor comerciale cu profil farmaceutic. In acest caz, inspectorii Corpului de Control vor sesiza Agentia Nationala de Integritate (ANI) pentru verificarea aspectelor constatate.

In luna mai, premierul Victor Ponta a semnat decizia de eliberare a lui Lucian Duta (PDL) de la conducerea Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate si l-a acuzat pe acesta ca, inainte de a demisiona, a inaintat facturile de incasare a taxei claw-back, generand un risc al lipsei de medicamente.

El a anuntat ca va cere Ministerului Sanatatii si organelor in drept sa cerceteze toate activitatile fostului sef CNAS.