Sase dintre cei zece procurori care vizau sefia Parchetului general sau a DNA au plagiat, inclusiv din Mona Pivniceru - raportul Comisiei care a evaluat proiectele

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 1 noiembrie 2012, 17:33 Actualitate | Esenţial


 documente
(01 Nov 2012) PDF, 356KB
Sase dintre cei zece procurori care s-au inscris la concursul pentru ocuparea posturilor de procuror general si/sau sef al DNA au folosit in lucrarile lor, fara sa citeze sursa, opere ale altor magistrati, inclusiv ale ministrului Justitiei, Mona Pivniceru, se arata in raportul Comisiei de evaluare care a evaluat proiectele prezentate de magistrati.

Din raportul publicat pe site-ul Ministerului Justitiei rezulta ca singurii care nu au folosit in mod incorect citate din lucrarile de specialitate sunt Irimie Ioan (propunerea Monei Pivniceru pentru conducerea DNA), Tiberiu
 
"Astfel, nu au fost analizate elementele corespondente, pentru cele patru tipuri de determinari, prin folosirea algoritmului necesar pentru efectuarea analizei propriu-zise: intersectia punctelor tari cu oportunitatile, pentru a fructifica la maxim oportunitatile şi pentru potentarea punctelor tari; intersectia punctelor slabe cu oportunitatile pentru a stabili dacă punctele slabe pot fi transformate in puncte tari, în raport de valoarea oportunitatilor; intersectia punctelor tari cu amenintarile, precum si a punctelor slabe cu amenintarile, pentru a stabili daca amenintarile pot fi depasite prin fortele proprii, în prima situatie, si daca exista o problema grava pentru care trebuie identificata o solutie de rezolvare, in cea de-a doua situatie
 
 
Comisia de evaluare
Mihail Nitu (nominalizat procuror general), Constantin Sima si Paula Nicoleta Tanase.

Care sunt principalele concluzii ale comisiei pentru cei zece procurori care au candidat la concurs:

Gheorghe Cornescu
 • Proiectul procurorului Cornescu, care are "o mare experienta profesionala si este un bun cunoscator al activitatii Ministerului Public", "este, in buna masura, lipsit de originalitate, fiind intocmit prin preluarea, in mod substantial, inclusiv prin metoda 'bloc de text', a unor fragmente relevante din alte surse bibliografice".
 • Aceste surse, printre care se numara inclusiv o lucrare a Monei Pivniceru, nu au fost citate sau indicate in niciun mod. "(...) primul capitol al proiectului (filele 3-5) este preluat ad litteram, in integralitatea sa, din cuprinsul manualului de management 'Elemente de management judiciar', coordonatori Mona Maria Pivniceru si Catalin Luca".
Claudiu Constantin Dumitrescu
 • Si acesta "in sectiunile 1 si 2 ale capitolului II" a preluat, "fara indicarea sursei, unele definitii ale functiilor managementului si ale rolului managerului".
 • Pare sa aiba cea mai buna caracterizare in urma interviului: are o viziune de ansamblu, strategica, a modernizarii DNA
 • dispune de cunostine necesare in domeniul managementului judiciar
 • este responsabil privind exigentele propriei activitati
 • dovedeste o cunoastere aprofundata a modului de organizare si functionare a DNA
 • are un grad superior de intelegere a factorilor care afecteaza aceasta structura de parchet etc
Hach Elena
 • In capitolul 2 al proiectului "am identificat cateva fragmente care au fost preluate, fara respectarea regulilor privind indicarea sursei" din lucrarea mai sus citata a Monei Pivniceru si Catali Luca.
Ionita Vasile
 • "Ca o caracteristica generala, proiectul domnului procuror Ionita Vasile este lipsit de originalitate, ideile din cadrul acestuia fiind, in buna parte, preluate in mod mecanic si fara respectarea vreunei reguli privind citarea" din operele altor autori.
 • Si aici, filele 6 si 7 sunt preluate "in integralitate" din lucrarea "Elemente de management judiciar" a Monei Pivniceri si Catalin Luca. Printre lucrarile utilizate fara citate se mai numara Raportul privind activitatea desfasurata de DNA pe anul 2009 sau Tratatul de management, autori  E. Burdus si  E. Caprarescu.
Irimie Ioan
 • mare experienta profesionala, inclusiv ca procuror specializat in combaterea coruptiei
 • proiectul sau e caracterizat de simplitate si concizie
 • fire intuitiva si energica, Irimie Ioan se implica personal in realizarea activitatilor profesionale
Mota Gheorghe Emil
 • "Continutul sectiunii 'I.1.1 Prezentare generala' din cadrul capitolului 1 al proiectului este preluat, in integralitatea sa, fara indicarea sursei, din cuprinsul capitolului 1 "Consideratii generale privind cadrul de organizare si functionare a Ministerului public' al Raportului de activitate 2011 al Ministerului Public.
 • din continutul proiectului si din interviu rezulta ca dl procuror Gheorghe Emil Mota nu cunoaste in profunzime cadrul legal relevant, activitatea parchetului general sau jurisprudenta CEDO in domenii relevante pentru activitatea parchetelor.

Tiberiu Mihail Nitu

 • are o buna experienta profesionala la diferitele niveluri ale Ministerului Public, inclusiv la nivelul conducerii de varf
 • are o intelegere superioara a locului si rolului Ministerului public in cadrul strategiei de reforma a sistemului judiciar
 • are o buna capacitate de analiza si sinteza
 • proiectul prezentat are un caracter sistemic
Constantin Sima
 • Nu are acuzatii de citare fara indicarea sursei. In schimb, la analiza SWAT "nici in acest caz nu se reuseste realizarea distinctiei dintre conditionarile interne si cele externe ale organizatiei".
 • Proiectul acestuia "nu are un caracter unitar si este disproportionat in privinta continutului sau, fiind centrat pe expunerea problemelor si nu pe gasirea unor solutii viabile".
Viorica Stoica
 • "Continutul Capitolului 1 'Consideratii generale' este preluat in cea mai mare parte din cel al capitolului 2 'Introducere in managementul Ministerului Public' al lucrarii 'Managementul Ministerului public. Aspecte teoretice si practice", autor George Balan.
 • Continutul sectiunii 2 "Principii de organizare si functionare" (filele 3 si 4 din proiect) este insusit ad litteram, in integralitatea sa si fara indicarea sursei, de pe site-ul oficial al Ministerului public.
Paula Nicoleta Tanase
 • Nu are acuzatii de plagiat
 • "Sunt prezente confuzii, inclusiv de natura conceptuala, sau fracturi logice, dar si anumite manifestari ale unei anumite superficialitati in intocmirea proiectului
In consecinta, Comisia recomanda Ministrului Justitiei cate doua nume pentru cele doua functii scoase la concurs: Hach Elena si Tiberiu Mihail pentru functia de procuror general si Claudiu Constantin Dumitrescu si Ioan Irimie pentru procuror sef al DNA.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4304 vizualizari

 • +6 (10 voturi)    
  Asa, si? (Joi, 1 noiembrie 2012, 17:44)

  aiureantramvai [utilizator]

  Care e problema? E la moda plagiatura asta, insusi PM-ul e un exemplu demn de urmat. Are functie inalta, raspundere mare...!
 • +5 (9 voturi)    
  eu plagiez,tu-de ce nu ? (Joi, 1 noiembrie 2012, 17:50)

  gica43 [utilizator]

  So what ? Vor pati ce a pătit si primul plagiator al tarii,adica nimic.Doar ca puteau sa plagieze pe altcineva,nu pe Mona.Probabil ca plagiatul va fi inscris in lista de meserii din Romania.
 • +4 (8 voturi)    
  de aceea..... (Joi, 1 noiembrie 2012, 17:52)

  translativus [utilizator]

  .....marele plagiator mincinos sta linistit, de parca nimic nu s-ar fi intamplat si probabil ca una din cauzele alegerii monicai p. in fruntea ministerului, aceasta sa fi fost........sau poate ca monica nu a putut refuza oferta, pierzand dreptul la o pensie grasa, tocmai in urma unor presiuni cu dezvaluirea ???
  Cel mai cinstit guvern !!!
  • +1 (1 vot)    
   "nu a putut refuza oferta" (Joi, 1 noiembrie 2012, 19:15)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui translativus

   Sau poate un loc in CCR.
 • +3 (7 voturi)    
  chiar?! (Joi, 1 noiembrie 2012, 18:15)

  corvus coraX [utilizator]

  A candidat si Ponta, asa, sa se simta ca intre coledzi?
 • +2 (2 voturi)    
  restauratie (Joi, 1 noiembrie 2012, 18:36)

  olandezu [utilizator]

  "fire intuitiva si energica, Irimie Ioan se implica personal in realizarea activitatilor profesionale"

  aaaahh! asta da caracterizare! asta e alesul, clar!
 • +1 (1 vot)    
  ar trebui (Joi, 1 noiembrie 2012, 18:41)

  ws [utilizator]

  prin lege sa fim obligati sa plagiem.

  faci un proiect? obligatoriu 30% plagiat.

  scrii un articol de cercetare? obligatoriu 40% plagiat.

  faci un doctorat? minim 50% plagiat.

  macar s-ar legaliza o stare de fapt. ce ne mai scremem atat cu comisii si comitete?

  oricum nu conteaza.

  ws
 • +2 (2 voturi)    
  USL vrea sa credem ca plagiatul i-a departajat (Joi, 1 noiembrie 2012, 20:10)

  Gryphus [utilizator]

  dintr-o data USL pune mare pret pe plagiat desi primul ministru care ii reprezinta e un plagiator faimos in lumea intreaga.

  chiar daca (prin absurd) am presupune ca ULS are o problema cu plagiatul e ridicol sa compari proiectele unora ca Viorica Stoica sau Gheorghe Mota, care au plagiat capitole intregi (metoda Ponta) cu Claudiu Dumitrescu, cel care a scapat doar "unele DEFINITII".

  P.S. eu cred ca omul USL e cel numit in locul lui Dumitrescu
 • +2 (2 voturi)    
  Ce aberatie..... (Joi, 1 noiembrie 2012, 20:24)

  Cataleya [utilizator]

  6 magistrati acuzati de plagiat, nu sunt recomandati pt un post in justitie.
  Bine ca un ticalos plagiator recunoscut si dovedit, este cat se poate de bun pt functia de premier.
  O asa harababura numai la romani se poate vedea.
  Ramane de vazut daca cineva va avea curajul sa ia la puricat si "operele" doamnei buze-reci - Mona Pivniceru!?
  Si ce este mai trist este ca acea Comisie considera ca plagiatul ii impiedica pe cei 6 doar la ocuparea functiilor respective..
  In rest, sunt foarte buni pt posturile pe care le ocupa la ora actuala..
  ce nerusinare!
 • +1 (1 vot)    
  ******** (Joi, 1 noiembrie 2012, 23:53)

  Cataleya [utilizator]

  Va dati seama ce adunatura de lingai.
  Au plagiat din "teoriile" doamnei Pivniceru, cu speranta ca astfel ii vor castiga bunavointa.
  Cata porcarie in justitia romaneasca.
 • 0 (0 voturi)    
  fara o directie... (Vineri, 2 noiembrie 2012, 10:13)

  luci30 [utilizator]

  clara data de coana chirita,-si paleta problemelor era atit de vasta-normal ca oamenii au plagiat din sus -numita.,,Temele,, nu si le-a facut madam,catindatii simtindu-se liberi sa bata cimpii ,chiar si ai plagiatului.Am impresia unui autobuz(nici macar autocar)care a luat-o rasna ,cu un sofer care cauta un drum,si unde fiecare isi da cu parerea
 • +1 (1 vot)    
  raportul asta e o rusine (Vineri, 2 noiembrie 2012, 11:47)

  Gobelin [utilizator]

  1. Respectivul "plan de management" al candidatului nu e o lucrare stiintifica, deci nu vad nici o modalitate de a evoca "plagiat" in contextul asta.
  Este pur si simplu o expunere de idei, probleme si solutii si nu mi se pare nimic nelalocul lui sa propui solutii la problemele semnalate in raportul de activitate a fostului procuror general.
  Ba mai mult, exact cu asta trebuiau sa inceapa toti.

  2. Se "evidentiaza" faptul ca fericitul ulterior castigator la sefia PG a mentionat ca vulnerabilitate a parchetului uzura echipamentelor IT !!! penibilitate mai mare rar mi-a fost dat sa aud.
  Coane Iancule, de ce ni i-ai lasat pe catzavencii astia mostenire?

  Concluzie: si uite asa, o comisie de examinare facuta cu cine trebuie, ca sa iasa, nu-i asa, cine trebuie, adica unul care a inchis dosare ale crimelor de la Revolutie pe motiv ca sunt prea putini morti fata de numarul de cartuse trase !!!
  Si uite asa se patenteaza cu succes modelul CNE unde un "expert in domeniu", adica Gh. Mateut, avocatul de casa al familiei Nastase (ala cu ouale),
  a redactat fara semnatura "raportul tehnic" prin care se constata ca Ponta nu a plagiat, chiar daca a copiat in intregime cateva zeci de pagini, fara citare, din alti autori.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by