Corpul de control al Ministerului Educatiei analizeaza, in urma unei sesizari, modul in care a fost realizata o carte de istorie a secuilor dupa care se preda in scoli din Harghita, urmand ca aceasta sa fie retrasa daca se dovedeste ca este manual, a declarat pentru Mediafax secretarul de stat in MECTS Stelian Fedorca.

"A fost o sesizare a unui cetatean din Harghita care relata in legatura cu acest manual. Noi analizam gradul de implicare a profesorilor sau a angajatilor inspectoratului. Am trimis si Corpul de control, pentru a vedea daca au fost respectate procedurile privind aprobarea unui manual optional. Apoi trebuie aflat cine a suportat costurile acelui manual si a cui initiativa a fost", a mai spus secretarul de stat din Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS).

Potrivit ministrului, exista nereguli in sensul de traducere a titlului cartii. "Daca traducerea din maghiara a titlului arata ca respectiva carte este data drept manual, atunci va trebui retrasa. Pentru ca manualele nu pot sa functioneze in cadrul sistemului de stat si privat decat daca sunt avizate de Ministerul Educatiei. Daca, in schimb, este un optional, ministerul va urmari daca au fost respectati pasii pentru realizarea acestuia", a adaugat secretarul de stat.

Fedorca a mai spus ca, din informatiile detinute de minister in prezent, la realizarea cartii nu au fost respectati toti pasii necesari. "Au trecut peste niste etape. Vom vedea, in final, recomandarile Corpului de control", a mai spus Fedorca.

Seful ISJ Harghita sustine ca optionalul despre Istoria Secuimii nu este un manual, ci o carte

Seful Inspectoratului Scolar Judetean Harghita, Bartolf Hedvig, a declarat miercuri pentru Agerpres, ca optionalul despre Istoria Secuimii, utilizat in unele scoli din judet, nu este un manual, ci o carte, care nu se foloseste la orele obligatorii, ci ca suport la disciplinele optionale.

Bartolf Hedvig a confirmat ca doi membri ai Corpului de Control ai Ministerului Educatiei au fost la Inspectoratul Scolar Harghita si au vizitat si trei scoli, pe tema folosirii acestei carti.

"Nu am primit raportul, dar probabil ca va contine o serie de observatii si recomandari", a spus seful ISJ Harghita.

Aceasta recunoaste ca procesul de avizare al disciplinelor optionale din judet nu a respectat toate termenele, fapt constatat si de inspectorii din Harghita, motiv pentru care situatia a fost discutata deja intr-o sedinta cu directorii, pentru ca deficientele sa fie remediate.

Optionalul de Istoria Secuimii a fost lansat, pe 18 septembrie, la Miercurea Ciuc, initiativa elaborarii apartinandu-i presedintelui Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba.

Daca in luna septembrie Borboly vorbea despre un manual despre istoria secuilor, acum el a tinut sa precizeze ca este vorba de o carte care se foloseste la disciplinele optionale si nu este nevoie de avizarea Ministerului Educatiei.

"Cartea de istorie a Secuilor a fost editata conform legii de Consiliul Judetean si institutia de cultura pe care o coordonam. (...) Nu este o materie de sine statatoare, ci este folosita la cursurile optionale si la cercuri, unde legea permite utilizarea oricarui material didactic pe care profesorul il considera. Nu trebuie aprobat la Bucuresti de catre minister, ci trebuie luat ca un dictionar roman-englez, care nu trebuie aprobat la Bucuresti, dar profesorul il poate folosi ca instrument didactic", a declarat Borboly Csaba pentru Agerpres.

Manualul "Istoria Secuimii" a fost redactat de un colectiv de profesori de istorie, istorici si arheologi din zona Ciuc, Odorhei, dar si din Covasna si Mures, lectori fiind profesori de la Facultatea de Istorie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, sub coordonarea istoricului academician Pal-Antal Sandor.

Elaborarea sa s-a realizat pe vremea fostului inspector scolar general, Ferencz Salamon Alpar, care a si facut parte din colectivul de redactie.

Manualul a fost tiparit in 3.500 de exemplare la o tipografie din Miercurea Ciuc si este destinat pentru a fi utilizat la predarea unei discipline optionale privind istoria secuilor in clasele a VI-a si a VII-a. Initial s-a spus ca el va ajunge in aproape 80 de scoli din judet, dar conducerea Inspectoratului Scolar sustine ca este vorba de doar 30 de unitati de invatamant.

Consiliul Judetean Harghita a contribuit la aparitia manualului cu suma de 40.000 de lei, dar presedintele institutiei, Borboly Csaba, a sustinut ca drepturile de autor vor fi vandute si banii vor fi recuperati.

Presedintele Consiliului Judetean a mai afirmat ca pe viitor se doreste si editarea altor manuale, cum ar fi despre geografia sau economia Tinutului Secuiesc.