Sindicatul National al Politistilor ameninta cu proteste in timpul campaniei electorale, fata de reducerea "jenanta" a sumei alocate, prin rectificare bugetara, pentru drepturile restante, precizand ca politistii vor primi doar 8,66% din dreptul pentru echipament pe 2012, informeaza Mediafax.

Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) isi exprima public indignarea fata de reducerea jenanta a sumei alocate, prin rectificare bugetara, pentru achitarea drepturilor restante cuvenite, prin lege, politistilor, spune organizatia intr-un comunicat remis miercuri.

Ministrul de Interne, Mircea Dusa, a asigurat in septembrie ca, prin negocieri cu Ministerul Finantelor, va plati politistilor 50% din drepturile de echipament restante pentru acest an, insa, in urma rectificarii, acestia ar urma sa primeasca doar 8,66% din suma, sustine sindicatul.

"Reamintim ca, pana acum, personalul echivalent de la celelalte structuri ale sistemului de ordine publica si siguranta nationala a primit drepturile financiare respective. Acum, in pragul campaniei electorale, vorbele goale, precum buzunarele politistilor, schiteaza, pentru noi, primele date ale viitoare guvernari: demagogie si dispret fata de politisti. Reducerea la 8,66% din intregul sumei restante, precum si alte abuzuri ale conducerii MAI fata de relatiile de munca si drepturile personalului, ii determina pe politistii membrii ai SNPPC sa organizeze proteste publice cu o maxima vizibilitate sociala, ce se vor desfasura chiar in campania electorala a celor care doresc sa ocupe prima putere in stat", se mai arata in comunicatul SNPPC.

Politistii considera ca, prin aceste actiuni, vor oferi alegatorilor "mai multe subiecte de reflectie pentru siguranta cetateanului si pentru calitatea ordinii publice asa cum o ingaduie guvernantii, prin finantare, dotare si asigurare cu forta de munca".

SNPCC mai spune ca, in cele sase luni de guvernare USL, a solicitat MAI si Guvernului rezolvarea urmatoarelor probleme, restante din vechea guvernare PDL: alocarea de fonduri pentru achitarea drepturilor cuvenite pentru anul 2012, includerea efectivelor MAI care indeplinesc misiuni de paza a sectiilor de votare, "in timpul lor liber legal", in randul personalului auxiliar folosit in timpul alegerilor si care beneficiaza de indemnizatia de 65 de lei/zi (ex: statisticieni, informaticieni, personal tehnic etc.), actualizarea compensatiei lunare pentru chirie, care nu s-a majorat cu 8% precum celelalte drepturi (salarii, norma echipament etc.), adaptarea conditiilor decontarii cheltuielilor de transport la si de la locul de munca, in conditiile in care in prezent, printr-un ordin de ministru, decontarea se face la nivelul unui bilet de tren de clasa a II-a, chiar si pe traseele pe unde nu circula trenul, potrivit reprezentantilor sindicatului, acordarea posibilitatii ca politistii sa contribuie la sistemul privat de pensii - aplicarea imediata a Pilonului II de pensie pentru personalul din MAI, "drept pe care institutiile statului il amana intr-un mod vadit ilegal".

Aceste revendicari au fost transmise si prim-ministrului Victor Ponta, printr-o adresa, cerandu-se ca, pana la 16 noiembrie 2012, Guvernul "sa gaseasca solutii legale si favorabile politistilor".

"In caz contrar, incepand cu data de 19 noiembrie 2012, SNPPC va declansa actiuni de protest, pe fundalul campaniei electorale, in toata tara. La proteste vor participa: politisti, personal contractual din MAI si membrii lor de familie", se mai spune in comunicat.

SNPPC precizeaza ca reprezinta si apara interesele a peste 50.000 de sindicalisti din cadrul personalului MAI.

Intr-un comunicat remis luni de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) se precizeaza ca banii primiti in urma rectificarii bugetare a Guvernului, respectiv 152,5 milioane lei, vor fi alocati pentru asigurarea necesarului pentru plata salariilor si a drepturilor conexe pana la sfarsitul anului, plata partiala a normei de echipament aferenta anului 2012 si cheltuieli pentru bunuri si servicii, respectiv plata integrala a arieratelor si a restantelor (ex: expertizele medico-legale), achizitionarea carburantilor si a pieselor de schimb pentru asigurarea mobilitatii autospecialelor MAI, si plata utilitatilor, a materialelor criminalistice in vederea bunei functionari a activitatii MAI.

Din aceiasi bani vor fi asigurate fondurile pentru achitarea integrala a pensiilor rezultate in urma procesului de recalculare si a pensiilor pentru lunile noiembrie si decembrie, precum si cofinantarea pentru derularea proiectelor din fonduri europene aferente Programului Schengen.

Guvernul a aprobat, sambata, a doua rectificare bugetara din acest an, intr-o sedinta care a durat doar aproximativ 15 minute si s-a desfasurat integral in fata jurnalistilor, cei mai multi bani fiind acordati agriculturii.