Brokerul Cristian Sima a declarat pentru o televiziune din Islanda ca poate dovedi cu documente ca firma Ericsson ar fi facut plati, in anii 2000, catre jurnalistul Bogdan Chireac, prin compania WBS Holding, bani care apoi ar fi ajuns in conturile unor politicieni romani, relateaza Rise Project.Bogdan Chireac a negat orice legatura cu Ericsson. Sima, care controleaza WBS Holding, a plecat in Islanda in urma unui scandal in care este acuzat de mai multi clienti ca le-ar fi pierdut banii prin diverse tranzactii financiare.

Cristian Sima a spus ca aceste tranzactii ar avea legatura cu contractul cistigat de Ericsson pentru furnizarea echipamentelor necesare punerii in practica a numarului unic de urgenta 112, in anii 2000.

Cristian Sima declară că poate proba cu acte aceste tranzacții care ar fi avut loc prin contul firmei WBS Holding, firmă înregistrată în Insulele Virgine Britanice şi care a fost folosită de el în tranzacții cu acțiuni şi valute pe piețele internaționale. Sima reafirmă că Bogdan Chirieac a deținut cinci la sută din WBS Holding Limited deşi jurnalistul a negat deja acest lucru. Trebuie spus că WBS Holding Limited este o firmă de tip offshore cu acțiuni “la purtător” ceea ce înseamnă că proprietarii firmei se pot schimba în orice clipă prin simpla lor înmânare către alte persoane. RISE Project a obținut certificatul de încorporare al WBS Holding din Insulele Virgine Britanice, care însă arată doar opacitatea acestui paradis offshore.

Cristian Sima refuză să ofere numele politicienilor implicați în tranzacțiile oculte cu firmele multinaționale, însă spune că sunt de la toate partidele. Nu se fereşte să menționeze numele uneia dintre aceste companii: Ericsson, producător de anvergură mondială de echipamente de telecomunicații. Redăm transcrierea porțiunii din interviu unde face aceste afirmații:

Reporter: “Puteți numi vreo companie multinațională care a luat parte in asta”

Sima: “Pot sa va dau un nume: Ericsson care a obținut apoi contractul pentru numărul 112 în România…

Reporter: “Dar puteți dovedi că a primit bani de la Ericsson care au mers apoi în buzunarele politicienilor?”

Sima: “Pot dovedi că Ericsson i-a trimis bani lui Bogdan Chirieac şi că Bogdan Chirieac a trimis bani către alte persoane”

Contactat telefonic de RISE Project, Bogdan Chireac a negat orice legătură cu firma Ericsson: “Nu vreau să comentez ce spune domnul Sima. Eu o să îl dau în judecată pentru toate minciunile pe care le-­a spus. Deja am demarat procedurile pentru instanță. Categoric nu, nu am avut nicio relație financiară cu firma Ericsson.”

Rise Project i-­a contactat și pe avocații din România ai companiei Ericsson pentru un punct de vedere oficial legat de acuzațiile brokerului, însă până la ora difuzării interviului în Islanda, reprezentanții companiei nu au oferit niciun punct de vedere oficial.

Rise Project a cooperat în ultimele săptămâni cu jurnalişti islandezi de la emisiunea Kastljos-Reflector de pe postul național de televiziune RUV pentru a da de urmă brokerului fugar Cristian Sima şi pentru a obține un interviu la Rejkavik de la acesta.

Citeste tot articolul pe Rise Project