Bogatia terenurilor agricole face din Romania o tara atragatoare pentru investitorii italieni, a declarat, marti, ambasadorul Italiei la Bucuresti, Mario Cospito, la un seminar pe teme de specialitate, organizat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ambasada Italiei la Bucuresti, scrie Agerpres.

"Efortul autoritatilor romane trebuie sustinut pentru a face cat mai atragator acest sector, folosind fondurile europene, iar procedurile administrative trebuie simplificate pentru a le face mai simple si mai sigure in vederea cumpararii de terenuri. In Romania sunt numeroase societati italiene care au investit in agricultura, in productia de masini agricole, in sectorul vegetal si animalier, in procesare. Cred ca bogatia terenurilor agricole fac din Romania o tara atragatoare pentru investitorii italieni", a spus ambasadorul Italiei la Bucuresti.

In prezent, aproximativ 8,5% din terenurile arabile ale Romaniei, circa 700.000 de hectare, se afla in proprietatea strainilor, iar din acest procent italienii detin un sfert, respectiv 170.000 de hectare.

In opinia ambasadorului Mario Cospito, italienii ar putea contribui si la intarirea infrastructurii agricole din Romania.

"Italienii ar putea contribui si la intarirea infrastructurii agricole din Romania, respectiv la investitii in depozite de alimente, sere si modernizarea si cresterea retelei hidraulice. Anul trecut, economia Romaniei a crescut considerabil datorita agriculturii si cred ca acest lucru se va confirma si anul acesta, chiar daca au fost probleme majore legate de seceta", a adaugat ambasadorul italian.

Sectorul agricol ocupa locul 5 in randul sectoarelor de interes ale investitorilor italieni in Romania. Italia se afla pe primul loc in ceea ce priveste importurile realizate de Romania, ocupand locul sase la exporturi. Totalul investitiilor straine externe italiene se cifra la 52,58 miliarde de euro, in perioada 1991-2000, 2% din aceasta valoare fiind destinata agriculturii din Romania.

La finele lui 2011, erau inregistrate in Romania 31.616 societati italiene, din care jumatate erau active si aveau un capital varsat de 1,34 miliarde de euro. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ambasada Italiei la Bucuresti organizeaza marti, la Bucuresti, seminarul 'Agricultura de calitate: un parcurs comun al experientei italiene si al perspectivelor de dezvoltare din Romania".