Ambasada Rusiei la Bucuresti este "preocupata" de "limitarea drepturilor" cetateanului rus depistat cu documente clasificate si a adresat MAE o noua cerere pentru informatii privind motivele retinerii si pentru oferirea de acces consular, informeaza Vocea Rusiei, in editia online, citat de Mediafax.

"Ambasada Rusiei in Romania a trimis pe 26 octombrie o nota Ministerului Afacerilor Externe din Romania, dar nu a primit nicio informatie oficiala despre aceasta situatie", a declarat un oficial de la reprezentanta diplomatica rusa.

"Ceea ce ne preocupa este limitarea drepturilor unui cetatean rus, in contextul in care ambasada Rusiei nu a fost informata. Am trimis o noua solicitare Ministerului roman al Afacerilor Externe, in care cerem sa ni se indice numele rusului, motivele retinerii lui si sa fie oferit acces consular la aceasta persoana in conformitate cu dreptul international", adauga ambasada Rusiei.

Vineri, Ambasada Rusiei preciza, la solicitarea MEDIAFAX, ca nu a fost informata de autoritatile romane despre cetateanul rus depistat pe aeroport cu documente clasificate ale IPROMIN SA si ca va cere clarificari printr-o nota verbala trimisa MAE roman. "Ambasada Rusiei nu are nicio informatie despre un cetatean rus retinut de autoritatile romane pe 19 octombrie. Daca cazul chiar a avut loc, noi nu am primit nicio informatie. Vom face o cerere autoritatilor Romaniei pentru clarificare. Vom trimite o nota verbala MAE pentru a ne oferi detalii. Fara informatii, nu putem face niciun alt comentariu", declara vineri, pentru MEDIAFAX, consulul Andrei Lancikov, de la Sectia Consulara a Ambasadei.

De asemenea, consulul rus a precizat ca, potrivit prevederilor legislatiei internationale, autoritatile romane au obligatia sa notifice Sectia Consulara a Ambasadei Ruse atunci cand retin un cetatean rus. Lancikov a mentionat ca Sectia Consulara nu a fost contactata nici de cetateanul rus mentionat in legatura cu acest caz.

Totodata, Anatoli Losakok, secretarul III al Ambasadei Rusiei insarcinat cu relatia cu presa, a spus ca Ambasada nu face niciun comentariu privind acest caz, fiind de domeniul consular.

In 19 octombrie, O.M., in varsta de 42 de ani, cetatean rus, a fost depistat pe Aeroportul International "Henri Coanda", in timp ce incerca sa paraseasca teritoriul Romaniei, avand asupra sa documente si harti geologice, emise de autoritati ale statului roman, continand informatii si date clasificate privitoare la zacamintele de cupru si metale rare aferente exploatarilor Moldova Noua si SUVOROV, a informat vineri DIICOT printr-un comunicat de presa. Suportul informativ a fost asigurat de catre SRI.

DIICOT face verificari dupa ce factori de decizie din IPROMIN SA Bucuresti au divulgat catre persoane din mediul de afaceri din Federatia Rusa informatii si documente clasificate referitoare la zacamintele de cupru si metale rare din zona Moldova Noua, mai exact zacamantul "Suvorov".

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Structura Centrala fac cercetari fata un grup infractional, constituit din persoane avand cetatenie rusa si romana, sub aspectul savarsirii infractiunilor prevazute de articolul 19 din Legea 51/1991, articolul 169 si articolul 298 Cod penal. "In fapt, s-a retinut ca factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA Bucuresti au divulgat catre persoane din mediul de afaceri din Federatia Rusa informatii si documente clasificate referitoare la zacamintele de cupru si metale rare din zona Moldova Noua, mai exact zacamantul de banatite si zacamantul ᅡSUVOROVᅡ", se arata in comunicatul DIICOT.

Procurorii DIICOT fac verificari privind autenticitatea documentatiei, caracterul clasificat al informatiilor si documentelor, impactul negativ asupra securitatii nationale, precum si efectele produse asupra economiei nationale si mediului concurential, urmand ca, raportat la probatoriul administrat, sa fie dispuse masurile legale in cauza. Cercetarile continua in vederea documentarii intregii activitati infractionale, a mai precizat sursa citata.

Cetateanul rus care a incercat sa iasa din tara cu documente clasificate despre zacaminte de cupru si metale rare din zona Moldova Noua are interdictie de a parasi Bucurestiul, masura fiind luata de procurorii DIICOT dupa ce a fost prins pe Aeroportul Otopeni.

SRI evalueaza impactul asupra securitatii nationale a documentelor clasificate despre zacaminte de cupru gasite la cetateanul rus, acesta fiind prins pe Aeroportul Otopeni de catre Brigada Antitero in urma unui control de rutina, a declarat, vineri, purtatorul de cuvant al Serviciului, Sorin Sava.

"Cetateanul rus a fost depistat de specialisti ai Brigazii Antitero in urma unui control de rutina pe Aeroportul Henri Coanda. Asupra acestuia au fost dispuse masuri preventive de catre procurorii DIICOT, iar ofiterii SRI verifica caracterul documentelor si impactul asupra securitatii nationale. Momentan nu se pot oferi alte detalii legate de aceasta ancheta", a declarat pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Serviciului Roman de Informatii (SRI), Sorin Sava.