Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, sa prezinte Guvernului, saptamana viitoare, o informare despre noul sistem de sustinere a bacalaureatul din 2013. "O sa va rog pentru saptamana viitoare sa ne informati ce se intampla cu pregatirea pentru Bac-ul de anul viitor. Vreau sa stie toti copiii si toti parintii din timp care va fi sistemul de la anul viitor. Nu vrea domnul presedinte, asta e, dansul nu mai da Bacalaureatul, noi trebuie sa ne gandim la cei care au de dat Bacalaureatul la anul si e foarte important sa avem un sistem corect, dar mult mai adaptat la realitati", a spus Ponta.

Andronescu a precizat ca saptamana viitoare va veni in sedinta Guvernului chiar cu un proiect de Ordonanta de Urgenta.

Presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului la reexaminare legea care prevede introducerea Bacalaureatului Profesional. "Consideram ca introducerea bacalaureatului profesional la o data ulterioara inceperii anului scolar, precum si insuficienta reglementare a acestuia, este de natura sa afecteze calitatea invatamantului si buna desfasurare a examenului de bacalaureat pentru anul viitor", se arata in motivarea cererii de reexaminare publicata pe site-ul administratiei prezidentiale.

De asemenea, presedintia precizeaza ca "avand in vedere dispozitiile Legii educatiei nationale nr. 1/2012 prin care se reglementeaza si invatamantul profesional, noua lege nu este oportuna intrucat (...) este de natura sa afecteze coerenta sistemului de educatie". Comunicatul spune ca Bacalaureatul este recunoscut in toate tarile europene ca o diploma de nivel 4, care da acces in universitati. "Actuala forma a legii ar duce la situatia in care s-ar obtine o diploma de nivel 4 din Cadrul European al Calificarilor care certifica o pregatire de nivel 3 din Cadrul European al Calificarilor", se arata in comunicat.