Comisia Europeana va emite in ianuarie 2013 raportul suplimentar in Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) pe justitie pentru Romania, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, intr-o conferinta de presa, transmite Agerpres.

"E prematur sa discutam despre acest raport. Din informatiile ultime pe care le avem, raportul nu va veni decat undeva in luna ianuarie, deci pana in luna ianuarie se pot intampla multe lucruri", a aratat Orban.

Initial se avansase luna decembrie 2012 pentru emiterea raportului MCV, insa nu s-a stabilit o data certa pentru programarea acestuia.

Reuniunea din septembrie a Consiliului JAI a fost anulata, in conditiile in care unele state membre au precizat ca nu pot lua o decizie privind extinderea Schengen decat dupa raportul suplimentar MCV.

"Sunt unele state care doresc sa vada acest raport MCV din decembrie. Si noi suntem foarte nerabdatori sa vedem care sunt concluziile acestui raport avand in vedere ca s-au facut deja progrese pe cele 11 puncte stabilite impreuna cu Comisia Europeana", a declarat in septembrie secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe (MAE) Bogdan Aurescu.

De asemenea, in 28 septembrie, ambasadorul Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti, Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel, a declarat pentru Agerpres ca Olanda asteapta raportul MCV pentru a lua o decizie privind zona Schengen.

"Vrem foarte mult ca Romania sa dezvolte starea justitiei si lupta anticoruptie, statul de drept. Comisia va face o indicatie a acestei dezvoltari in raportul din decembrie. Si asteptam sa vedem in acel raport daca progresul s-a facut intr-adevar in beneficiul romanilor si al celor care vor sa lucreze aici, din alte tari ale Europei. Si, daca vedem acel progres, cred ca vom avea cea mai buna posibilitate de a oferi sustinere in Europa pentru o mai adanca integrare europeana, inclusiv in Schengen", a aratat diplomatul olandez.

La Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI) din luna octombrie, ministrii de interne din statele membre au abordat subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la zona Schengen, dar nu s-a luat nicio decizie, in conditiile in care ar fi fost necesara o hotarare in unanimitate.