VIDEO UPDATE Caracatita coruptiei din CFR: 80 de angajati, anchetati de procurori in toata tara pentru devalizarea companiei. Banii de la calatorii fara bilet ajungeau de la controlori la superiorii lor
"Din materialul probator administrat pana in acest moment rezulta ca persoanele audiate in cursul zilei de joi si de cele care urmeaza a fi audiate sunt suspectate a face parte dintr-un grup infractional organizat care au comis si planificat in modalitate continuata infractiuni de luare de mita, dare de mita, instigare la comiterea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii", se arata intr-un comunicat al Parchetului.
Aceste persoane au calitatea de conductori de tren, sefi de tren, controlori de bilete, revizori de specialitate in cadrul SNTFC CFR Calatori. Cea mai inalta functie este cea de revizor de specialitate.
UPDATE 14:50 Noua angajati ai CFR Calatori Brasov au fost retinuti joi de catre procurorii Parchetului Tribunalului Brasov pentru luare si dare de mita si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, iar anchetatorii afirma ca in acest dosar de coruptie prejudiciul este de 200 de milioane de lei.
Potrivit purtatorului de cuvant al Parchetului Tribunalului Brasov, procuror Alina Popescu, cele noua persoane pe numele carora au fost emise ordonante de retinere pentru 24 de ore sunt controlori de tren sau revizori de la Regionala CFR Calatori Brasov, infractiunile fiind savarsite in sistem piramidal.
"Conductorii de tren luau bani de la calatorii care circulau fara bilet. Le cereau bani pentru a nu le intocmi acte premergatoare contaventiei la regimul circulatiei pe calea ferata, asa cum prevede legea. Ulterior, pentru a-si putea desfasura in continuare acest gen de activitate dadeau o parte din banii primiti mai departe catre superiori, iar la randul lor acestia ii dadeau mai departe mai sus, pana la nivelul revizorilor", a spus Popescu.
Prejudiciul estimat in perioada vizata de ancheta, respectiv un an si jumatate, este de aproximativ 200 de milioane de lei. "Acest prejudiciu poate sa exprime contravaloarea tuturor tichetelor de transport care ar fi trebuit sa fie incasate de conductorii de tren si nu au fost, raportat la perioada de un an si jumatate de cand au fost facute cercetarile", a precizat procurorul.
UPDATE 10:55 Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov a emis 81 mandate de aducere pentru angajati CFR Calatori din Bucuresti, Brasov, Cluj, Craiova si Iasi, care urmeaza sa fie audiati, a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al Parchetului, Alina Popescu. Aceasta a adaugat ca nu au fost facute perchezitii si nu au fost ridicate documente. Angajatilor li se vor aduce la cunostinta invinuirile de coruptie si abuz in serviciu. Anchetatorii ii acuza pe controlorii de tren si pe angajatii CFR care realizau supracontrolul ca imparteau banii de la calatori cu superiorii lor.
"Este vorba de un dosar complex, investigatiile au fost facut de un an si jumatate", a precizat purtatoarea de cuvant. Aceasta a declarat ca functiile angajatilor CFR Calatori sunt intr-o ierarhie pe verticala, precizand ca nu este vorba si de directori.
Initial au existat informatii potrivit carora patru directori si 16 inspectori sunt invinuiti.
La randul sau, Biroul de Presa al CFR a precizat, intr-un comunicat citat de Mediafax, ca perchezitiile din cladirea Palatului CFR, in care functioneaza si Ministerul Transporturilor, vizeaza doar activitatea desfasurata de angajati ai SNTFC CFR Calatori, societate care are sediul in aceeasi cladire, iar in teritoriu se fac verificari in cadrul Sucursalei de Transport Feroviar Calatori (STFC) Brasov, nu la Regionala CFR Brasov, care este sucursala teritoriala.
In acest caz este vorba despre cercetarea angajatilor din cadrul SNTFC CFR Calatori si cei ai Sucursalei de Transport Feroviar de Calatori Brasov, se mai mentioneaza in documentul transmis de CFR SA.
Sursa citata a mai precizat ca perchezitiile nu vizeaza activitatea Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA si sucursalele teritoriale ale acesteia.
UPDATE 11:55 Pe de alta parte, directorul CFR Calatori Stefan Roseanu a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca sunt vizate aproximativ 200 de persoane, printre care controlori si sefi de tren. El a precizat ca aproximativ 30% dintre calatori circula fara bilet, iar pierderile sunt de 100-150 milioane de lei anual.
El a precizat ca, in aceasta ancheta, din Palatul CFR nu sunt ridicati pentru a fi dusi la audieri angajati de la Ministerul Transporturilor, ci de la CFR Calatori, care are sediul in aceeasi cladire, potrivit Mediafax.
Stefan Roseanu a adaugat ca, potrivit estimarilor, aproximativ 30 la suta din calatoriile la nivel national sunt fara bilet anual, iar compania pierde in acest fel 100-150 de milioane de lei anual din neincasarea biletelor la casa.
"Mersul cu trenul fara bilet este un fenomen antic si de demult. O stim si de pe vremea lui Ceausescu, si din schitele lui Caragiale", a mai spus Roseanu.
Intrebat ce sanctiuni vor fi luate in cazul in care angajatii ar fi gasiti vinovati, Roseanu a spus ca vor fi aplicate prevederile Contractului colectiv de munca, legislatia muncii si dispozitiile interne ale CFR Calatori.
"Nu vor fi trecute cu vederea eventualele faptele dovedite si se va merge pana la desfacerea contractului colectiv de munca", a precizat Roseanu.
Stefan Roseanu, directorul general al CFR, a declarat la RTV ca ancheta vizeaza activitatea din trenuri si suspiciuni legate de calatoria fara bilet. Potrivit acestuia, prejudiciul creat statului pentru ca se circula cu trenul fara bilet este de 40 de milioane de lei anual. Roseanu a declarat ca 30% din cei care merg cu trenul nu isi cumpara bilet. Cel mai des se circula fraudulos in zonele de sud si est ale tarii.
"Cam 30% din calatori estimam ca merg fara bilet. Aceasta este una dintre zonele pe care le-am avut in atentie pentru ca este foarte important ca veniturile companiei sa fie corecte si sa putem asigura existenta trenurilor in toate zonele tarii, iar fara bani....", a spus Roseanu, potrivit Agerpres.
El a precizat ca, pentru reducerea pierderilor trebuie utilizate procedurile de control si supracontrol in trenuri, iar in selectia personalului sa fie avuta in vedere si probitatea morala a fiecaruia. De asemenea, este in curs de elaborare un proiect de act normativ prin care amenzile neplatite sa fie achitate prin munca in folosul comunitatii.
Potrivit directorului CFR Calatori, corpul de control are circa 2.500 de angajati, iar un controlor primeste un salariu net de 13.000-15.000 lei, la care se adauga un bonus din contravaloarea biletelor taiate in tren.
Acesta a subliniat ca in ultimul an numarul calatorilor s-a redus la 53 milioane persoane. Cifra de afaceri a companiei este de circa doua miliarde lei anual, dar compania are, din anii anteriori, datorii de circa 800 milioane lei.
La Brasov, opt conductori de tren au fost deja retinuti de la Regionala CFR Brasov si sunt audiati de procurori.
UPDATE ora 09:45: 11 pesoane au fost ridicate din sediul Ministerului Transporturilor si urcate intr-un autobuz al politiei pentru a fi duse la audieri. Toti vor fi prezentati cu propunere de arestare preventiva la Parchetul Brasov care instrumenteaza dosarul de coruptie de la regionalele CFR.
Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, atat controlorii, cat si cei care faceau supracontrol in trenuri luau bani de la calatorii prinsi fara bilet, dupa care imparteau sumele cu directori din Ministerul Transporturilor.
Lider sindical: Actiunea anchetatorilor este un abuz
Ancheta in cazul controlorilor de tren vizeaza toate regionalele CFR, nu numai pe cea de la Brasov, anchetatorii mergand la sediile acestor structuri pentru a pune in executare mandate de aducere, a declarat liderul sindical al CFR Brasov, Alexandru Lorincz, apreciind ca este vorba despre un abuz, scrie Mediafax.
Lorincz le-a declarat jurnalistilor prezenti la regionala CFR Brasov, de unde au fost ridicati de anchetatori mai multi angajati, ca actiunea anchetatorilor reprezinta un abuz, iar in acest mod se doreste sa se demonstreze ca au gasit "marii corupti", respectiv controlorii de tren.
"Este o nesimtire facuta de procurori, un abuz. Se face un joc politic pentru privatizarea CFR Calatori", a sustinut liderul Sindicatului Miscare Comercial din CFR Brasov. El a sustinut ca in acest mod "vor sa arate ca nu Necolaiciuc este de vina pentru situatia in care se afla CFR Calatori, ci angajatii de rand".
CFR are datorii uriase, iar numarul calatorilor a scazut drastic
CFR Calatori a avut anul trecut o cifra de afaceri de 521,3 milioane de euro, datorii de aproape 400 de milioane de euro si un profit de 300.000 de euro. CFR Marfa are datorii de 450 milioane de euro.
In ultimii cinci ani numarul celor care merg cu trenul a scazut cu 40%.
CFR vrea sa isi reduca din pierderi punand blatistii la munca in folosul comunitatii, potrivit unui proiect de modificare a Ordonantei privind regimul juridic al contraventiilor, publicat de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.
Noul proiect propune ca, daca pasagerul care a fost prins calatorind fara a plati biletul, nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, organul administratiei publice locale sa sesizeze instanta de judecata pe a carei raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al contravenientului, in vederea inlocuirii amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, tinandu-se seama de partea din amenda care a fost achitata.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Marea coruptie pe de o parte si mica coruptie pe de alta parte tin România ca intr-o menghina si o trage in spate.
Statul este prejudiciat din nenumarate locuri, ceea ce forteaza statul ba sa se imprumute ba sa creasca impozitele pentru a supravietui si astfel se intra intr-un cerc vicios in care oamenii onesti care muncesc sunt din ce in ce mai impovarati, iar cei care fura sunt din ce in ce mai bogati.
In actualul sistem politic banditesc, fenomenul in loc sa scada s-a generalizat, culminand cu escrocherii de zeci de milioane de E si evident, cu niciun condamnat, nemaivorbind de recuperarea sumelor uriase de bani care umfla buzunarele smecherilor de la toate nivelurile.
Cum a fost posibila aceasta uriase escrocherie ? Prin alegerea facuta de noi la vot, trimitand in conducerea statului toti escrocii, care si-au perfectionat un sistem politic protector pentru ei si daunator noua. Ce ste de facut ? Desfintarea in primul rand a consiliilor judetene si apoi a sistemului parlamentar.
Doar prin inlocuirea acestui sistem politic pervers, cu un altul care are la baza legea fireasca "competenta/recompensa, infractiune/sanctiune", vom putea spera la o viata normala.
Termenul legala este cel de ''abuz in serviciu'' dar este atat de greu de separat intrucat in mentalul colectiv nu exista delimitarea!
in cazul de fata, piramida mafiota poate fi starpita crutand amaratii de controlori si acordand pedepse maxime pentru sefii incasatori!
Asta este totusi un moment istoric, identic cu cel in care vamesii erau plimbati cu elicopterul la Bucuresti !
Aveti incredere, statul functioneaza!
Din pacate, in loc sa reprezinte interesele angajatilor care cotizeaza lunar pentru sindicat, ei lucreaza impotriva lor, punand umarul la falimentarea propriului lor loc de munca. In urma lor raman falimente si sute, mii de oameni fara loc de munca, iar sindicalistii raman cu averile. Noi, restul, stam si ne intrebam: "cum e posibil in tara asta sa nu mearga chiar nimic?".
Oameni, treziti-va!
Mi se pare normal, nu?
Hai sicti bre!
Dupa zeci de ani in care s-a incercat sa se scape de blatisti, inclusiv prin oprirea trenurilor in camp si verificarea cu jandarmii a fiecarui calator, dati-mi voie sa raman sceptic ca se va rezolva problema asta...
O sansa ar fi daca CFR concediaza toti controlorii si angajeaza altii, cum a facut Saakashvili in Georgia cu politistii de la Rutiera...
Asa cum si firmele de maxi-taxi din Bucuresti au gasit un sistem, spre deosebire de RATB.
E suficient doar sa-ti dai interesul, ca solutii se gasesc.
Cum e posibil sa fie zilnic intarzieri de zeci sau chiar sute de minute la mai toate trenurile?
Cum sa platesti niste preturi umflate pentru niste servicii de 2 bani? Mizerie, cersetori, nesimtire din partea 'nasilor' si nu numai...etc...
Cand trenul sta cate 1 ora in camp si nu vine nimeni sa iti spuna ce se intampla si cat mai dureaza pana se rezolva problema....
De ce nu zice nimeni nimic de toate problemele astea?
In ultimii ani CFR nu a facut decat sa creasca tarifele fara a oferi nimic in schimb...absolut nimic
Discutam de aer conditionat, de 6 fotolii in compartiment la cls a IIa (in loc de clasicele banchete de musama cu 8 locuri fund in fund), de prize, de toalete ecologice. De usi care se inchid automat. Si mai sunt lucruri schimbate in bine.
De ce vezi (daca vezi) toate aceste lucruri doar cand ele NU functioneaza?
Pentru ca este normala ca el sa functioneze!
Dar de aici si pana la a afirma ca NU s-a schimbat NIMIC este o cale FOARTE lunga!
concluzia? privatizati mai repede CFR-ul!!! preferabil pe bucati mai mici..
Daca nu stii orice privat primeste o groaza de subventii de la stat.
De aia.
Altfel toti ar fi falimentari.
A venit nasul, si poate credeti ca exagerez, dar s-a uitat la mine ca la un extraterestru cand m-a vazut cu biletul in mana. A plecat mai departe luand pur si simplu bani de la calalatori, 4 sau 5 lei, fiecare cat vroia sa dea. Culmea nesimtirii, ii numara in fata lor si pleca mai departe.
Cred ca "nasul" ala facea sute de lei zilnic pe acel tren...asta in conditiile in care un bilet pana unde am mers eu era 9 lei (am mers cu personalul)
Deci, nu pot decat sa ma bucur ca au facut asta, si sper sa le dea in cap tuturor nenorocitilor care au falimentat CFR prin furt. Pentru mine a fost o experienta de nerepetat (nasul, mizeria din tren etc), probabil ca vor mai trece multi ani pana sa folosesc din nou trenul.
Am avut un coleg de facultate, a carui tata era controlor de tren. Si ne povestea cate spagi trebuia sa dea un controlor de tren. Spagi "institutionalizate", cu sume si date clar stabilite. L-am intrebat de ce dau spaga la superiori? Spunea ca daca nu da, nu il da nimeni afara, dar le face viata imposbila. In sensul ca intr-o zi, un controlot sa zicem ca are de acoperit ruta dintre orasele X si Y. Si daca nu da spaga, superiorii ii stabilesc orasul de inceput a rutei la sute de km de casa, astfel incat omul, daca de exemplu trebuie sa fie la serviciu la 8 dimineata, trebuie sa plece spre serviciu pe la 1 noaptea, ca sa ajunga la 8 in acea statie. Ca si cum tu ai fi din Bucuresti si trebuie sa iti incepi tura in Cluj.
Sau aveam un amic care are o firma de constructii si a facut o lucrare (destul de minora) la infrastructura CFR-ului. I s-a spus clar si fara echivoc ca daca nu da spaga x (era stabilita suma, si nu era deloc mica....) nu-si mai vede in graba banii pe lucrare! Poate sa dea in judecata CFR, dupa ani de zile va si castiga, numai ca intre timp, avand bani "bagata" in lucrarea CFR, oricum va da faliment. Si este si o lege: daca tu, ca firma, dai in judecata CFR, legal nu mai ai voie sa iei lucrari de la ei. Lege special facuta sa protejeze sistemul de spagi, lege data de "reprezentantii suverani ai popolului roman, Parlamentul".
Daca vrei sa opresti jaful din CFR, probabil ca trebuie sa apelezi la Al Qaida. Cred ca armata e o structura mult prea blanda ca sa poti opri jaful institutionalozat de acolo. Al Qaida, cu metodele ei, poate ca putin, macar putin, ar reusi sa bage frica in talharii aia de exceptie de acolo si sa-i determine sa fure poate ceva mai putin.
Problema este ca toata nebunia asta nu tine de ieri de azi. In cazul meu s-a intamplat ca dupa 3 sau 4 ani sa merg din nou cu trenul dupa o experienta asemanatoare...Poate sunt eu idealist, dar nu credeam ca voi mai vedea asa ceva in trenurile CFR.
Ce prostie... Sa-i puna sa plateasca.
Ai calatorit fara bilet? Amenda.
N-ai platit amenda, esti dator la stat, recuperare datorii.
Tocmai il intrebasem pe Colonel pe unde esti, imi era teama ca te-au concediat!
Mai lipseste Gigi Kent, poate-i in concediu
(cum a fost in concediu? e concediu platit acolo la USL sau...?)
Pot sa spun ca din toti nasii cu care am interactionat, ~40, doar 2 au refuzat, unul era controlor pe IC si a insistat sa platesc biletul, iar altul a scris un bilet la IR de la ultima statie pana la prima ( ~10lei) si mi-a spus ca daca e ceva, el este spalat pe maini.
Pot sa spun ca spaima printre ei a inceput 1data cu reportajul PrimaTV cu camera ascunsa, umblau zvonuri printre ei ca umbla si de la financiar si de la calatori si sunt multi care sunt cu ochii pe ei. La inceput atunci imediat dupa reportaj, erau putin reticenti, dar tot primeau. De regula, pretul la nas este de 1leu/km, adica, un drum pana la CT de la B ar fi undeva la 25lei.
normal, in romania anchetarea oricarei infractiuni este un abuz...
tu te plangi ca trenul nu ajunge la timp, dar in acelasi timp nu vrei sa platesti biletul. pai bai amice, trenul ala crezi ca merge cu aer? daca ar fi asa, ar trebui sa te sacrifici si sa iti pui capul la locomotiva. asa ar merge trenul pana pe luna si inapoi fara probleme.
mi s-ar face greata de d-astia ca tine, daca nu mi-ar fi scarba!
I-am reprosat controlorului si supra-controlorului ca din cauza ca ei iau mita, trenul este asa de aglomerat (chiar faceau asta) si nu pot sa stau pe locul meu. Mi-au zis ca imi fac ei drum pana la locul meu, dar am refuzat, pentru ca aveam un rucsac mai voluminos.
Am stat o ora in picioare de la Bucuresti pana la Videle cand a coborat jumatate de tren, imi mai verificam din cand in cand buzunarele pentru portofel si mobil, ptr ca erau persoane mai dubioase in jur.
Asta s-a intamplat intr-o "Sageata Albastra".
Uneori am dardait de frig, in acelasi tren modern "Sageata Albastra", probabil mecanicul fura motorina si nu dadea drumul la caldura, s-a mai intamplat sa fie toaleta infundata sau sa nu se inchida usa toaletei.
Greu de educat si calatorii, dar problema pleaca in principal de la nasii si sefii lor.
Daca da, cad pe spate.
"Potrivit directorului CFR Calatori, corpul de control are circa 2.500 de angajati, iar un controlor primeste un salariu net de 13.000-15.000 lei, la care se adauga un bonus din contravaloarea biletelor taiate in tren."
Aproape fiecare director mare a privatizat cate un transport regulat, foarte profitabi. X sa ales cu privatizarea transportului de sare, Y cu titeiul, Z cu carbunele etc ... iar maruntisurile, cursele ocazionale au ramas la stat.
De la o zi la alta cele mai bune locomotive, garnituri au fost revopsite cu insemnele firmei domnului X si Y, iar jegurile ptr. fier vechi au ramas la stat.
Saracii nasi acum sunt sacrificati ca tapi ispasitori. Eu nu doresc sa apar hotia lor, dar sumele mari nu prin ei au disparut. Intro tara civilizata, cand asemenea lucruri ies la iveala, toti directiri isi dau demisia.