Consiliul National de Etica (CNE) a anuntat ca Directia Juridica din cadrul Ministerului Educatiei a avizat hotararea CNE potrivit careia Laura Codruta Kovesi nu a plagiat. Membrii Consiliului National de Etica "apreciaza ca fiind neintemeiata calificarea drept plagiat a paragrafelor din cadrul tezei de doctorat 'Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal'", se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.

"Directia Generala Juridica din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a avizat Hotararea Nr.941/05.09.2012 a Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehhologice si Inovarii (CNECSDTI) privind solutionarea sesizarii de plagiat referitoare la teza de doctorat a doamnei Laura Codruta Kovesi", informeaza Consiliul National de Etica printr-un comunicat de presa.

"Analizand sesizarea nr.606/25.05.2012 precum si informatiile, datele, documentele si probele materiale, membrii CNECSDTI au constatat respectarea tuturor normelor de buna conduita in activitatea de cercetare stiintifica intreprinsa de d-na Laura Codruta Kovesi. Ca urmare, apreciaza ca fiind neintemeiata calificarea drept plagiat a paragrafelor din cadrul tezei de doctorat 'Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal' sustinuta in decembrie 2011", anunta Consiliul National de Etica.

Procedura de functionare a Consiliului National de Etica prevede ca deciziile membrilor CNE sunt trimise spre avizare la Directia Juridica a Ministerului Educatiei si abia apoi sunt facute publice.

Descarca de aici Raportul Final al Consiliului National de Etica - Laura Codruta Kovesi

Raport Final Consiliul National de Etica - Laura Codruta Kovesi

Raportul Final al Consiliului National de Etica, publicat pe site-ul institutiei, arata ca sesizarea de plagiat a fost trimisa initial Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), care a trimis-o apoi catre Consiliul National de Etica. "La data primirii sesizarii, (...) d-na Laura Codruta Kovesi era Procuror General la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. In temeiul art. 28, alin. 1, lit. c) din Regulamentul de organizare si functionare, CNE constata ca este competent sa analizeze sesizarea", informeaza Consiliul.

"In urma analizei efectuate, CNE a constatat ca procedurile in urma carora doamna Laura Codruta Kovesi a obtinut titlul de doctor in stiinte juridice au fost in acord cu legislatia in vigoare in anul 2011, astfel ca nu se poate sustine calificarea de plagiat. De asemenea CNE constata absenta abaterilor de la buna conduita, etica si deontologia in activitatea de cercetare-dezvoltare", precizeaza membrii Consiliului National de Etica in raportul citat, semnat de vicepresedintele CNE, Vergil Muraru.

Laura Codruta Kovesi, fost procuror general al Romaniei, a fost audiata de catre membrii Consiliului National de Etica in sedinta din 27 iulie, dupa ce Grupul de Investigatii Politice condus de Mugur Ciuvica a acuzat-o ca a plagiat in teza sa de doctorat. La iesirea de la audieri, Kovesi a declarat ca a inaintat "o mapa foarte consistenta de lucrari", care contine si "42 de anexe care depasesc o suta de pagini, in care am dovedit ca acuzatiile care mi se aduc nu sunt reale".

In aceeasi zi, Gabriela Catana, purtatorul de cuvant al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica - ce asigura secretariatul CNE - a declarat pentru Mediafax ca membrii Consiliului nu ii vor cere lui Kovesi documente suplimentare, pentru ca acesta a depus "destul de multe probe si destul de convingatoare".

Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, a acuzat-o pe Kovesi ca a plagiat

Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, a sustinut pe 18 mai ca lucrarea de doctorat a Laurei Codruta Kovesi este un plagiat. GIP a publicat mai multe pasaje din lucrari de specialitate care s-ar regasi, fara citarea sursei, in lucrarea de doctorat a Codrutei Kovesi, care si-a obtinut doctoratul in decembrie 2011 la Universitatea de Vest din Timisoara.

Potrivit GIP, lucrarea de doctorat este un "plagiat incepand chiar de la prima propozitie".

GIP afirma ca prima fraza din teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi reproduce "cuvant cu cuvant, fara sa citeze", prima fraza din studiul "Lupta societatii organizate impotriva criminalitatii organizate" publicat de col. (r) prof. dr. Ion Dragoman si drd. procuror Aurel Mihai Ciorobea in Buletinul Universitatii Nationale de Aparare "Carol I" in nr. 2 din 2007, cu patru ani inainte ca Laura Codruta Kovesi sa-si sustina teza de doctorat.

De asemenea, GIP arata ca fostul procuror general al Romaniei a copiat fara sa foloseasca ghilimelele sau sa indice sursele lucrari cunoscute in domeniu, studii din reviste de specialitate, strategii guvernamentale, dar si referate disponibile pe internet, pe site-uri specializate, precum: http://www.referate-scolare.ro/, http://www.referat.ro/, http://6profu.ro, http://facultate.regielive.ro/.

GIP sustine ca Laura Codruta Kovesi a inserat in lucrarea sa note de subsol si referinte bibliografice ca si cum ar fi citit lucrarile respective si precizeaza ca, in realitate, aceasta a copiat pasajele din lucrarile plagiate, cu tot cu note.

Laura Codruta Kovesi: Afirmatiile ca am plagiat nu au fost adevarate

"Cand verdictul va fi dat, voi face public punctul de vedere si voi arata ca afirmatiile ca am plagiat nu au fost adevarate", a declarat Kovesi pe 27 iulie. Aceasta a precizat ca mare parte dintre paragrafele despre care se sustine ca le-ar fi plagiat de la persoane care au scris articolele in 2008-2009 sunt paragrafe pe care ea le-a publicat inca din 2002, persoanele in cauza citand-o pe ea.

"Am publicat inainte de a fi procuror general sub numele de Lascu pentru ca eram necasatorita. Toate articolele pe care le-am publicat pe acest segment de activitate (combaterea crimei organizate-n.r.) si care apar in teza de doctorat sunt publicate in revista Dreptul, care nu este pe internet tocmai pentru a proteja drepturile de autor. O mare parte dintre paragrafele despre care se sustine ca le-am plagiat de la persoane care le-au scris in 2008-2009 sunt paragrafe pe care eu le-am publicat inca din anul 2002. Persoanele despre care se spune ca le-am plagiat si am copiat din cartea lor m-au citat pe mine in cartea lor cu aceste articole aparute anterior", a sustinut Laura Codruta Kovesi, citata de Mediafax.

Kovesi a declarat ca punctul de vedere transmis Consiliului National de Etica ia "paragraf cu paragraf", fiecare afirmatie fiind sustinuta de probe si de articolele pe care le-a publicat inca din 2002. Kovesi si-a inceput lucrarea de doctorat in 2004, ea fiind numita procuror general al Romaniei la sfarsitul lunii septembrie 2006.

"Teza de doctorat <> face trimitere la toti autorii si lucrarile citate, iar caracterul de noutate si valoarea stiintifica a lucrarii au fost constatate de catre comisia de doctorat din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. Conform metodologiei, lucrarea a fost postata pe site-ul institutiei organizatoare, iar sustinerea lucrarii a fost publica", informa, printr-un comunicat din 18 mai, Laura Codruta Kovesi.

19 iulie - Consiliul National de Etica: Victor Ponta NU a plagiat

Amintim ca acelasi Consiliu National de Etica a decis ca Victor Ponta nu a plagiat in teza sa de doctorat. Ca si in cazul Kovesi, CNE a cerut expertiza unei Comisii Tehnice, din care a facut parte si Gheorghita Mateut, si care a decis ca prim-ministrul nu a plagiat.

CNE a dat acest verdict in conditiile in care legea spune ca trebuia sa demareze analiza in cazul Ponta numai daca era sesizat de cineva din Universitatea Bucuresti. Purtatorul de cuvant al institutiei a declarat insa pentru HotNews.ro ca CNE a fost sesizat de Ponta si de o persoana care nu si-a declinat profesia.

Anterior, Consiliul National de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) decisese ca Victor Ponta a plagiat, dar Consiliul a fost reorganizat de ministrul Educatiei in aceeasi zi in care a dat si verdictul. Tot verdict de plagiat in cazul Ponta a dat si Universitatea din Bucuresti.

Sesizari de plagiat in curs de solutionare la CNE: cazul Ioan Mang si a doua sesizare pe numele lui Victor Ponta

In acest moment, Consiliul National de Etica trebuie sa mai anunte deciziile in cazul fostului ministru al Educatiei Ioan Mang, dar si in cazul unei a doua sesizari de plagiat depuse pe numele lui Victor Ponta.

Amintim ca pe 23 iulie, la patru zile dupa ce CNE a anuntat ca Victor Ponta NU a plagiat, Consiliul National de Etica a primit o noua sesizare de plagiat impotriva prim-ministrului. De aceasta data, sesizarea se refera la cartile: "Raspunderea in dreptul international umanitar" din 2010 semnata de D. Coman si V. Ponta si la "Curtea penala internationala" din 2004 semnata de Victor Ponta, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate situatiei.

Una dintre cartile semnate de Ponta si acuzate de plagiat, "Curtea penala internationala" publicata in 2004, se bazeaza pe teza sa de doctorat "Curtea Penala Internationala" cu care a obtinut titlul de doctor in 2003. "In cazul lucrarii publicate in 2010, este remarcabila prezenta unor pasaje in care se analizeaza cazul fostului dictator chilean Augusto Pinochet, la timpul prezent si chiar la viitor. Este clar ca pasajele sunt preluate din opere scrise elaborate inainte de moartea lui Pinochet in decembrie 2006", se arata in aceasta a doua sesizare depusa la Consiliul National de Etica.

Vezi aici a doua sesizare de plagiat depusa pe numele lui Victor Ponta

Citeste si: