O semnatura pe viata si pe moarte

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Luni, 22 octombrie 2012, 0:54 Actualitate | Esenţial


Ma tulbura foarte mult asta, stii? Ca-ti povestesc asta. Si intotdeauna, dupa socuri de povestit, asa mult imi creste tensiunea. Ma tulbur mult.” Peste ochii Elenei Bolog au trecut 51 de ani si multe mii de lacrimi. Adrian, baiatul ei de 25 de ani, a murit intr-o zi din mai 2010. O zi in care mama lui a devenit unul dintre cei 346 de romani care au semnat actul prin care copilul lor mort devenea donator de organe. Romania este tara europeana cu cei mai putini oameni care spun ca ar urma exemplul Elenei Bolog. Sunt oare romanii cel mai lipsit de generozitate popor din Europa?


(foto: 123rf.com)

Doar 34% dintre romani (cel mai mic procent din UE) ar raspunde DA la intrebarea: “Sunteti de acord ca un membru apropiat al familiei dumneavoastra sa doneze organe dupa moarte?” O intrebare care i-a fost adresata si Elenei Bolog, in Spitalul de Urgenta din Timisoara, in dimineata zilei de 2 mai 2010. Dar nu de un operator de sondaje, ci de Daniel Ilincariu, asistent medical si coordonator de transplant in Timisoara. Cu o zi inainte, Elena a primit un telefon prin care era anuntata ca baiatul ei avusese un accident grav de masina pe drumul dintre Ineu si Arad. Era o zi uscata si calda, dar masina in care Adrian statea pe scaunul din spate a incercat sa ocoleasca un obstacol aflat pe sosea, s-a dezechilibrat si a plonjat intr-un canal de pe margine. Aveau aproximativ 80 de kilometri pe ora si masina s-a dat peste cap. Adrian a fost catapultat afara printr-o fereastra si masina a cazut peste el.

Pe foaia de internare de la spitalul din Timisoara, mana medicului de garda a scris: hematom intracerebral masiv, traumatism cranio-cerebral sever si traumatism toracic forte. Masiv, sever, forte. Dupa ce a iesit din operatia de urgenta, starea lui Adrian a ramas foarte grava. Mama lui, Elena, era deja acolo.

“L-au pus in aparate pana seara. Noaptea, pe la 12, barbatul meu s-a dus si s-a culcat si eu am mai ramas cu Adi. Si atunci doctorii l-au luat si l-au pus la tomograf. Mie mi-au dat voie sa stau inauntru cu el. Lumea zicea ca nu ma lasa, dar mie mi-au dat voie.” Tanti Neli, cum ii spun apropiatii, este o ardeleanca blajina cu obrajii bucalati care traieste intr-o casa curata din satul Beliu, judetul Arad. Sotul ei, care nu e tatal natural al lui Adi, este veterinar si mai au o fata de 14 ani, sora lui Adi, Bianca. Adrian Dudas a terminat Facultatea de Relatii Internationale la Oradea si lucra de cativa ani la Arad, intr-o companie italiana. Prietenii ii spuneau “Dudi”.

“Si dimineata l-au bagat iar inapoi la aparate si atunci a venit doctorul si mi-a zis ca a crezut ca il poate stabiliza, dar ca sunt prea multe organe afectate”, spune tanti Neli, in timp ce o lacrima ii lasa o dara pe lentila ochelarilor. Spitalul de Urgenta din Timisoara, acolo unde a fost internat Adrian Dudas, este unul dintre cele 6 spitale din tara unde exista personal medical implicat si pregatit sa faca fata unei astfel de situatii.

“Cand pacientul nu mai are anumite reactii, exista un protocol clar care stabileste ce se intampla mai departe”, explica Daniel Ilincariu, coordonatorul de transplant din Timisoara. Cei care constata absenta acestor reactii si depisteaza un potential donator de organe sunt fie medicul de garda, fie medicul de la terapie intensiva.

El trebuie sa examineze, la fiecare dintre pacientii aflati in stare de coma profunda, existenta celor 7 reflexe ale trunchiului cerebral, spontaneitatea respiratiei si sa solicite efectuarea unei electroencefalograme care atesta existenta unei activitati a creierului. Daca toate aceste teste sunt negative, atunci medicul presupune ca pacientul sau este in moarte cerebrala si il anunta pe coordonatorul de transplant din spital.  

“Problema principala la noi este identificarea potentialilor donatori aflati in moarte cerebrala. In tarile cu rata mare de donare, acesti medici sunt salarizati in functie de numarul de donatori in moarte cerebrala pe care ii declara si de la care ulterior se recolteaza organe. Sumele cu care sunt salarizati sunt mari”, spune medicul Dan Luscalov, directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant din Romania. “La noi insa, medicul care ar trebui sa ne anunte donatorul
Vascularizare creier normal vs moarte cerebrala
Foto: sursa: dr. Axel Rahmel
nu este platit cu nimic. Ei fac o munca si, pana in 2010, puteau primi ore suplimentare  prin care sa fie recompensati. Dar din 2010 sistemul a blocat aceasta metoda.”

Dimineata zilei de 2 mai 2010 nu a gasit-o pe tanti Neli la biserica, acolo unde merge in fiecare duminica. Ci langa patul baiatul ei: “Nimeni din salon nu avea atatea aparate pe el cate avea Adi al meu. Inima mi-au zis ca-i fisurata. Si la cap mi-au zis ca nu se mai poate face nimic. La cap, praf...” Dupa ce Adrian Dudas a fost depistat ca fiind un potential donator de organe aflat in moarte cerebrala, s-a initiat protocolul de declarare a diagnosticului de moarte cerebrala.

Pentru aceasta, Adrian Dudas a mai fost examinat de alti trei medici, un anestezist, un neurolog si un neurochirurg, care au reluat toate cele 12 teste prevazute in protocol. Dupa 6 ore, fiecare test a fost repetat pentru a treia oara. Responsabil de intregul proces a fost coordonatorul de transplant din Timisoara, Daniel Ilincariu.

El este unul dintre cei 7 coordonatori de transplant pe care ii are in prezent Romania. In Croatia, o tara cu o populatie de cinci ori mai mica decat a Romaniei, activeaza peste 30 de coordonatori de transplant. Noi “am avut mai multi coordonatori romani, dar nu au mai ramas in sistemul medical romanesc”, explica dr. Dan Luscalov, directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant.

“Fie au plecat afara, fie au renuntat la partea de coordonare de transplant datorita salarizarii. In Spania, coordonatorii regionali sunt dedicati numai pentru asta si sunt foarte bine platiti. Pentru ca un coordonator trebuie sa fie disponibil 24 de ore din 24”, spune dr. Dan Luscalov. Spania are cea mai mare rata de transplanturi din Uniunea Europeana.
 
Romania alaturi de Bulgaria sunt tarile europene (UE27+4) unde in 2011 s-au realizat cele mai putine transplanturi (transplant de inima, rinichi, ficat, plamani).
 
 
statistica a Consiliului Europei


“La noi”, continua dr. Luscalov, “o parte dintre coordonatori sunt angajati de spital si o parte sunt angajati la Agentia Nationala de Transplant. Peste tot sunt angajati cu jumatate de norma si salariile sunt extrem de mici.” Romania, alaturi de Bulgaria, are cea mai mica rata de transplanturi din Uniunea Europeana.

Cel mai mare salariu din cadrul Agentiei Nationale de Transplant (al directorului) este de 440 de Euro, iar cel mai mic de 130 de Euro. Coordonatorul de transplant din Timisoara, Dan Ilincariu, nu are “sansa” de a face parte dintre salariatii Agentiei Nationale de Transplant. “Pentru activitatea de coordonare de transplant nu sunt platit deloc. E foarte greu sa se gaseasca caile legale prin care sa se introduca aceasta jumatate de norma, deoarece legea romaneasca spune ca nu ai voie sa mai treci ore suplimentare.”

Dan Ilincariu, un barbat slab si palid de 41 de ani, este de 7 ani coordonatorul de transplant al Banatului. “In spitalele din Resita, Arad, Deva, Petrosani, Caransebes nu exista coordonatori de transplant. Nu are cine sa faca declararea mortii cerebrale, nu are cine sa faca mentinerea donatorului aflat in moarte cerebrala. Si atunci evident ca in aceste spitale nu se fac prelevari de organe.” Ilincariu face gratuit aceasta coordonare “pentru ca astfel se salveaza niste oameni si pentru ca sunt convins ca, la un moment dat, legile se vor aseza asa cum trebuie si in Romania. Dar e greu de spus cand.”

Dan Ilincariu este cel care i-a pus lui tanti Neli intrebarea la care doar o treime dintre romani ar raspunde DA. “Si m-a chemat domnul doctor pe mine, pe barbatul meu si pe un verisor al barbatului meu. Eram cinci in cabinet: noi trei, doctorul si Dan Ilincariu. Nu-l stiam, dar l-am mai vazut apoi la televizor”, spune tanti Neli. “El ne-a spus ca nu mai poate sa faca absolut nimic. Ca Adi nu-i in coma, ci e intrat in moarte clinica. Nu-mi venea sa cred. Nu-mi venea sa cred. Nu-mi venea sa cred ca asa...dintr-odata. Azi e bine si maine nu. Si mi-a zis daca eu sunt de acord ca sa doneze organele.”

“Dupa asta medicul curant se retrage si eu raman cu familia”, spune Dan Ilincariu. “In primul moment familia e in stare de soc. Apoi incep sa intrebe si o parte dintre ei doresc sa apeleze si la o a alta opinie si noi ii ajutam sa
 
Transplant de inima nu s-a mai facut in Romania de anul trecut pentru ca pleaca profesionistii in afara tarii. Cam toti oamenii buni pleaca.
 
 
directorul executiv al Agentiei Nationale a Transplantului, Dan Luscalov
contacteze alte spitale.”

Tanti Neli a iesit atunci din cabinetul lui Dan Ilincariu si a inceput sa dea telefoane: “Am vorbit cu tata lui Adi, cu fratele lui taica-sau, cu barbatul meu, cu nanasu care l-a botezat pe Adi. El a avut in viata lui probleme cu rinichii si a fost nevoit sa faca transplant de rinichi. Am vorbit si cu un medic care e de la noi din sat, dar e medic la oras. Si un prieten i-a spus cine e internat la Timisoara si l-a rugat sa vina sa-l vada pe Adi. Si a venit. Si el a zis catre mine...” Aici Mama se opreste putin, ofteaza adanc si incepe sa pronunte raspicat cuvintele: ”Adi-nu-mai-are-nici-o-sansa. Ca pe el il tin practic aparatele.”

“In momentul in care primesc acelasi raspuns de peste tot si dupa ce le raspund si eu la intrebari”, spune Dan Ilincariu, “caci pun foarte multe intrebari, ei se conving de faptul ca pacientul e in moarte cerebrala si ca asta inseamna practic moartea omului. Si le spun ca singurul lucru pe care acest om il mai poate face acum pe pamant, e sa ne ajute sa salvam alte vieti.”
“Eu i-am zis lui direct”, spune Mama, “ca eu nu vreau sa-i ia viata lui Adi ca sa salveze alte vieti. Eu inteleg ca-i bine sa faci asta, dar mai intai e baiatul meu. Si mi-a zis ca el a jurat sa nu ia viata la nimeni.”

Un baiat de 25 de ani, caruia prietenii ii spuneau Dudi, a murit intr-o zi cu soare pe soseaua dintre Ineu si Arad. Alti 2500 de romani mor in fiecare an in accidentele de masina din Romania.

Si toata lumea mi-a zis sa fac cum vreau eu. Nici nu fa, nici fa. Toata lumea a zis: <Neli, cum vrei tu asa sa faci>. Foarte grea a fost hotararea. Foarte, foarte grea. Nu am inteles de ce nimeni nu a intrebat niciodata de tata. Unde m-am dus numai mama, mama, mama.”

Coordonatorul de transplant Daniel Ilincariu este si tata. Fetita lui are 6 ani. “Este greu sa te uiti la o familie cum isi plange copilul mort si sa fii stana de piatra. Sincer, sunt barbat si mi-e greu sa recunosc ca plang. Dar momentele sunt foarte emotionante”, marturiseste Ilincariu.  “Plang. Toti plang.”

Iar Mama...

“Spuneau ca daca moare, dupa autopsie organele oricum le arunca. Si atunci, daca se poate face sa se salveze cineva, atunci de ce sa nu fac un bine? Ca macar...”

Si Mama plange...

“Mi-au zis ca se vor bucura alte mame, ca se vor salva alte vieti. Si asa eu il consider viu. Stiu ca o parte din el e pe pamant...”

Atunci, in cabinetul medical, in fata Mamei a aparut un formular pe o hartie alba.

“Si am semnat. Am scris. Erau toate [organele] mentionate, dar la internari mi-au zis ca inima n-a fost buna, dar rinichii si ficatul da.”

Cand un tanar aflat in moarte cerebrala doneaza sase organe, el daruieste un total de 55 de ani de viata pentru alti sase oameni. Donand trei organe, Adrian Dudas impreuna cu mama lui au daruit 30 de ani de viata altor trei romani.

“Iti dai seama ca semnezi pe viata si pe moarte? Ca si cum ai semna o sentinta la moarte pentru cineva drag. Iti dai seama??? Ca te uiti catre el ca si catre soare...”

Si Mama plange...

Declaratia de accept are 5 randuri, notate intr-o formulare stas: “Subsemnatul......, in calitate de sot/sotie, parinte, copil major, frate, sora a numitului (numitei) ........... decedat (decedata), declar ca sunt de acord cu recoltarea si cu donarea urmatoarelor organe si/sau tesuturi si/sau celule:............................... Declar ca inteleg gestul meu ca fiind un act profund umanitar si nu am nici un fel de pretentii materiale sau de alta natura.

Si subsemnatul, in calitate de Mama, a fost de acord.

Modalitatea birocratica prin care se cere acordul pentru donarea de organe in cazul mortii cerebrale nu este uniforma in Uniunea Europeana. In 19 tari se aplica acordul prezumat: toti adultii cu discernamant sunt considerati donatori daca ajung in moarte cerebrala, cu exceptia celor care au declarat in prealabil ca nu sunt de acord cu donarea. In celelalte 8 tari europene, printre care si Romania, este valabil acordul informat.

Coordonatorul Daniel Ilincariu spune ca “pentru marea majoritate a familiilor, semnarea este o mare problema. In Germania, unde se cere acordul informat, familia nu trebuie totusi sa mai si semneze. Este suficient sa spuna da. In Romania insa, totul trebuie scris.”

Agentia Nationala a Transplantului incearca de 4 ani sa modifice formatul romanesc, dar “in momentul in care am incercat sa schimbam legea, anumite persoane au facut o campanie de presa negativa pentru aceasta modificare”, afirma directorul executiv al Agentiei, dr. Dan Luscalov. “Acum decizia apartine practic familiei. Logic este ca tu sa decizi ce se intampla cu organele tale dupa deces, nu familia. S-a ajuns sa se spuna ca noi vrem sa omoram oamenii ca
 
Numarul familiilor de romani care au refuzat ca o ruda apropiata decedata sa doneze organe variaza foarte mult de la an la an. In 2009 au refuzat 62% dintre familii, in timp ce in 2010 de doua ori mai putine - 30%.
 
 
Agentia Nationala a Transplantului
sa le luam organele. Cine a declansat efectiv acea campanie de presa si din ce motive, nu stiu sa va spun cu certitudine. Consecinta a fost ca initiativa legislativa s-a blocat. Pentru ca parlamentarii nostri au spus ca asta vrea romanul si noi vrem sa ramanem in continuare parlamentari”, incheie doctorul Luscalov.

Alegerea intre cele doua variante este insa foarte delicata, crede coordonatorul Daniel Ilincariu. “In conditiile Romaniei, unde oamenii stiu foarte bine fiecare miscare pe care o face Gigi Becali dar nu stiu foarte multe despre ce inseamna donarea de organe, cred ca legislatia actuala este potrivita. Acest interviu aduce foarte multe informatii familiei, informatii pe care altfel nu are de unde sa le ia.”

Intotdeauna dupa ce familia semneaza, Daniel Ilincariu se retrage zece minute: “pentru a ma linisti putin.” Dar mai intai, Ilincariu cheama preotul.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a afirmat in anul 2000 ca donarea de organe este “un gest definitoriu pentru crestini.” In 2007, sapte dintre cele mai importante culte religioase din Romania au declarat fie ca sustin donarea de organe de la donori aflati in moarte cerebrala, fie ca lasa aceasta decizie la alegerea fiecarui individ.

Tanti Neli a vorbit la telefon cu sotia preotului din satul Belis. “Mi-a zis ca nu fac rau cu asta si ca n-are ce pacat sa fie.” Cu toate acestea, romanii sunt europenii care invoca cel mai frecvent (17%) motive religioase atunci cand nu se
Ati fi de acord ca o ruda apropiata decedata sa doneze organe
Foto: Eurobarometru
declara de acord cu transplantul de organe dupa moarte.  

Dar diferenta dintre raspunsul la intrebarea pusa de un operator de sondaje si raspunsul la intrebarea pusa de un medic intr-un moment tragic este uriasa. “Refuzul depinde de felul in care coordonatorul de transplant abordeaza familia pentru interviu”, afirma profesorul Rafael Matesanz, directorul Organizatiei Nationale a Transplantului din Spania. “Am constatat ca, in momentul interviului, rata refuzului in Spania nu depinde de contextul cultural. Tehnica de interviu e mult mai importanta decat religia sau prejudecatile anterioare. In Spania, emigrantii romani si cei din America Latina doneaza la acelasi nivel ridicat precum spaniolii. Nu incercati sa schimbati mentalitatea unei tari, ci sa profesionalizati donarea de organe intr-o tara.

Operatia de prelevare a organelor de la Adrian Dudas a inceput duminica noaptea, la aproape 36 de ore de la producerea accidentului. “Cel mai greu mi-a fost sa il bag acolo, in sala de operatie”, spune Mama. “Ma tot intreb cum m-a tinut Dumnezeu? Cum m-a putut intari, ca crapa inima in mine. Sa-l vezi pe un coridor, el cu patul ala si nu stiu cate aparate care mergeau pe roti si inapoia lui cu toti doctorii. Si sa astepti sa mearga pe usa. Si pe urma sa nu-l mai vezi. Iti dai seama ce-a fost la mine in inima si-n suflet? L-am sarutat si l-au bagat pe usa la operatie.”

Operatia a durat cinci ore.  

“Si de acolo l-au dus drept la morga.”

Dupa doi ani si jumatate de la moartea lui Adrian Dudas, coordonatorul Daniel Ilincariu nu-si mai aminteste cazul si nici pe tanti Neli. E posibil sa fie o forma de protectie psihologica intr-o meserie extrem de stresanta. Dar daca in vestul Europei spitalele trimit anual scrisori de multumire familiilor donatorilor si exista asociatii de sprijin a acestora, in Romania asa ceva nu exista.

“Am discutat despre scrisorile de multumire”, spune Daniel Ilincariu, “dar din pacate avem probleme de genul ca nu putem cumpara hartie. Bugetul spitalului nu are cum sa cuprinda asa ceva.”

Nici Agentia Nationala a Transplantului nu trimite scrisori de multumire.

“Stiti, suntem intr-o criza in care fiecare incearca sa faca o economie cat mai mare. Cred ca de asta ar trebui sa se ocupe si statul si asociatiile transplantatilor”, mai spune Ilincariu. “E cel mai bun mod pentru ei de a-si exprima
 
La Timisoara facem intalniri intre receptorii de organe si familiile donatorilor, fara sa stie cine de la cine are organele. Dar donatorii nu au inca o asociatie, cum e in alte tari.
 
 
coordonatorul Daniel Ilincariu
recunostinta si pentru noi de a arata ca nu am uitat ce s-a intamplat.”

In casa curata din satul Beliu, tanti Neli imi arata unde statea Adi la masa: “Aici era locul lui, vezi?” Si bate intr-un scaun pe care e asezata o Biblie. “Il consider plecat si il astept sa vina. Nu pot sa concep ca nu-l mai vad. Sa va arat poze. Purta si el ochelari. Astia erau ochelarii lui”, si imi arata chiar ramele ochelarilor ei, cei prin care ma priveste. “Dar eu nu mai vad de cat am plans. Si la ramele lui am pus.. am pus...”

Si Mama plange...

* Toate datele si statisticile prezentate in acest articol provin din surse oficiale nationale sau europene.
Nota: O parte din documentarea pentru acest articol a fost realizata cu sprijinul Comisiei Europene, in cadrul celui de-al treilea workshop european pentru jurnalisti despre transplant si donarea de organe.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • Donarea de organe (Luni, 22 octombrie 2012, 22:13)
  Dorin [anonim]

  Citind articolul si comentariile de mai sus am inteles ca de fapt donarea de organe este o necunoscuta totala pentru romanul de rand atat din punct de vedere social cat si din punct de vedere medical (normal poate) dar mai ales din punct de vedere etic.
  O sa incep cu partea medicala. Nu exista pacienti declarati donatori de organe care sa se trezeasca sau sa isi revina. Peste tot in lume in care aceasta procedura exista, daca sunt respectate protocoalele de prelevare pacientul nu poate sa isi revina din simplul motiv ca are un creier mort - diagnostic pus clinic, EEG si imagistic. As dori sa raspund tuturor celor care si-au dat cu parerea despre medicina insa ar dura prea mult si nu ar fi eficient. Ii rog pe toti cei care fac afirmatii despre orice sistem de sanatate din lume sa verifice informatia, iar faptul ca au vazut ei sau au trait nu inseamna neaparat ca au dreptate, ci pur si simplu poate nu au inteles. Cel mai amuzant exemplu este un comentariu de mai sus in care se descria un protocol de 24 de ore in care pacientul este tinut pe aparate. Daca traieste il operezi, daca nu e donator?! Nu exista asa ceva, cel mai probabil ca este sau a fost vorba de cu totul altceva care nu are legatura in mod direct cu donarea de organe.
  Partea sociala - nu exista sau este cvasiabsenta publicitatea pentru astfel de decizii in Romania. In plus Romania nu si-ar putea permite mai multe transplanturi. Un transplant costa peste o suta de mii de euro per pacient. Sa nu mai vorbim de cat costa intretinerea platoului tehnic pentru realizarea unui transplant si pregatirea personalului - de la medic la infirmiera.
  Partea etica - nu trebuie uitat ca romanii sunt totusi un popor cu credinta in Dumnezeu si acest lucru trebuie respectat si nu hulit cum am vazut mai sus. Daca familia nu accepta, acest lucru este sfant si putin mai conteaza pana la urma care este motivul. Oamenii nu sunt prosti. Trebuie doar sa li se explice. Decizia pe care o iau ei este in cel mai trist moment din viata.

 • Precizare legata de costuri (Marţi, 23 octombrie 2012, 1:03)
  Vlad Mixich [utilizator]

  O precizare utila despre costurile medii ale transplantului (surse oficiale):
  * un transplant hepatic aproximativ 36.500 Euro
  * un transplant renal aproximativ 8900 Euro
  * un transplant de cord aproximativ 20.200 Euro
  La toate acestea se adauga costurile medii ale tuturor testelor de compatibilitate care trebuie efectuate si insumeaza in medie 3100 Euro.

33720 vizualizari

 • +5 (21 voturi)    
  Frumos articol, dar si in Occident este la fel... (Duminică, 21 octombrie 2012, 22:26)

  Cristi [anonim]

  Verisoara mea , 41 ani, grav acccidentata in Italia , dupa un accident, acum 5 ani.
  Spitalul din Pisa, o doctoritza grasa cat o vaca , plina de aur si la maini si la picioare si la gat si la urechi...a fortzat-o pe matusha mea pe la ora 2 noaptea sa semneze o hartie in limba italiana , pe care ea nu a inteles-o.
  Doua ore mai tarziu, de pe platforma spitalului , au decalat 7 elicoptere: rinichii, inima, ficatul, plamanii si pancreasul lui Carmen au plecat in toate colturile Italiei. Voriau sa ii scoata si ochii , dar nu era nici un chirug oftalmo de garda in noaptea aia...Doua zile mai tarziu, sicriul cu ce ramasese din Carmen pleca spre tara, inmormantat langa Bucuresti.
  Cinci ani mai tarziu, nici o scrisoare de multumire , nici un telefon de consolare, matusha mea , la 80 ani, se zbate si ea intre viata si moarte, Carmen era singurul ei copil.
  • +8 (16 voturi)    
   trist rau... (Luni, 22 octombrie 2012, 9:45)

   Oana [anonim] i-a raspuns lui Cristi

   .. sa salvezi alte vieti, nu?
   cu tot respectul pentru verioasara decedata, ins anu cred ca in acest caz accentul trebuie sa cada pe cat de vaca era doctorita, ci pe cate vieti a salvat verisoara dumneavoastra. ca nu au multumit, ma rog, urat..dar de cele mai multe ori asta tine de cei ce primesc organele...

   felul in care spuneti ca sicriul cu ce mai ramasese din trupul decedatei a plecat spre Romania. Nu inteleg .. ce ar fi facut verisoara dumneavoastra cu organele pe lumea cealalta? Ia puneti-va in locul celor care au nevoie de un transplant...
   • -4 (16 voturi)    
    criminali in serie (Luni, 22 octombrie 2012, 12:49)

    titus [anonim] i-a raspuns lui Oana

    Medicii prelevatori de organe de la cei aflati sub aparate sunt dupa mine, niste criminali in serie. In numele profitului si la presiunile celor cu bani, sunt disecati oameni cu sanse reale de supravietui.
    Nu trebuie incurajati acesti medici prin salarii mari, cu atat mai putin cu salarii variabile in functie de numarul de organe recoltate, cum e prin vest.
    • 0 (4 voturi)    
     cum zici tu... (Luni, 22 octombrie 2012, 17:46)

     costinescu [utilizator] i-a raspuns lui titus

     stii care e procedura in vest pentru accidente rutiere grave? se lasa pacientul 24 de ore pe aparate, fara niciun fel de operatie. daca rezista, se opereaza, daca nu, nu. si stii de ce se face asta? daca iti vine un pacient facut praf, pe care stii foarte bine ca si daca il operezi de 20 de ori in 24 de ore tot nu scapa, e mai practic sa il lasi sa isi dea sufletul decat sa te chinui sa il operezi si sa investesti timp, bani, sange si altele pentru o salvare care este doar o iluzie. mai bine sa folosesti aceste lucruri la cineva care chiar are o sansa. daca in 24 de ore se stabilizeaza, atunci poate fi operat. daca in romania s-ar incepe sa se faca asta, cred ca medicii romani ar fi linsati pe holurile spitalelor de rude cu un grad de culturalizare mult sub medie care ar sustine ca medicul e de vina ca a murit xulescu. asta e unul din miile de motive pentru care doctorii romani aleg sa practice in occident, acolo nu te alearga nimeni prin spital...
     • 0 (0 voturi)    
      Esti dus... (Luni, 22 octombrie 2012, 22:00)

      D-or [utilizator] i-a raspuns lui costinescu

      Sper doar ca nu te alearga nimeni prin spitalele din Romania. A propos, dupa logica ta, ce rost mai are sa duci ranitii la spital? Ce rost mai au spitalele? Atita risipa, atitea iluzii...
     • 0 (0 voturi)    
      ... (Miercuri, 24 octombrie 2012, 13:08)

      iulian [anonim] i-a raspuns lui costinescu

      Atunci trebuie sa mers incet cu masina(aparat) ca sa nu se depinda de "aparate" si mi se pare o idee buna ca pacientul eventual sa fie lasat si nu intervenit prea mult...
   • 0 (14 voturi)    
    pentru cei care se dau destepti (Luni, 22 octombrie 2012, 12:55)

    remus [anonim] i-a raspuns lui Oana

    ati merge sa va operati de apendicita intr-n spital in care sunt 20 de bogatani care asteapta dupa niste maruntaie ? Credeti ca va veti mai trezi din anestezie ?
    • +5 (7 voturi)    
     . (Luni, 22 octombrie 2012, 14:33)

     Oana [anonim] i-a raspuns lui remus

     eu cred ca in tari mai responsabilizate in ceea ce priveste sistemul medical este putin mai putin riscant sa mergi la o simpla operatie de apendicita sau..la orice alt tip de operatie. pentru ca acolo un caz de malpraxis chiar inseamna ceva si musamalizarea unor magarii facute de medici macelari nu este atat de..accesibila ca in Romania.
     nici eu nu sunt de acord cu plata acestor medici in functie de cati oameni declara morti cerebral, pentru ca se poate pica usor in extrema cealalta. dar eu cred ca sunt totusi o multime de oameni motivati sa-si ajute aproapele, si astfel de persoane trebuie cumva sustinute.

     deci, intr-un sistem care functioneaza corect, nu vad care este motivul pentru care as tine mortis sa-mi pastrez organele dupa moarte. eu am un astfel de card de donor de organe si nu am nici o problema ca in cazul in care creierul imi este mort, sa donez organele interne pentru altii pentru care se mai poate face ceva pe lumea asta.
  • 0 (8 voturi)    
   probabil (Luni, 22 octombrie 2012, 14:35)

   gicu [anonim] i-a raspuns lui Cristi

   cei din vest si-au epuizat resursele de donatori, si au trecut la treaba prin partile mai estice si mai sarace cu duhul ale europei. Hai sa facem un articol sa le stoarcem astora o lacrima, cu stanga si-o sterg, si cu dreapta ne semneaza pentru organ.
   Ce lume nebuna. Sper sa mai existe oleaca de minte la guvernanti sa nu dea o asemenea lege.
  • +3 (9 voturi)    
   Donarea este anonimă (Luni, 22 octombrie 2012, 15:46)

   A. [anonim] i-a raspuns lui Cristi

   Este firesc că rudele donatorului nu au primit nicio scrisoare de mulţumire: donarea este anonimă, primitorii organelor nu vor şti niciodată de la cine le-au primit, deci nu vor şti cui să mulţumească.

   Pe de altă parte, eu atunci când ajut pe cineva nu aştept mulţumiri. Ajut pe cineva pentru că acesta este în suferinţă şi are nevoie de ajutor, nu pentru a mi se ridica o statuie.
   • +1 (5 voturi)    
    era vorba... (Luni, 22 octombrie 2012, 18:35)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui A.

    ... despre scrisori trimise de catre SPITAL, in locul primitorilor (pt. care esti intr-adevar "anonim"); spitalele STIU cine sunt donatorii si, in alte tzari, trimit scrisori in locul "primitorilor", ca un gest de...
    Bineinteles ca nu "astepti multumiri" - dar asta nu inseamna ca oamenii n-ar trebui sa multumeasca pt. gesturile de "bunavointa" - cu atat mai mult cu cat "bunavointa" inseamna, in acest caz, VIATA. E o chestiune de bun-simtz...!
  • 0 (0 voturi)    
   multumiri?!? (Marţi, 23 octombrie 2012, 11:23)

   Metoiu Couca [utilizator] i-a raspuns lui Cristi

   Nu stiu ce fel de multumiri vrea domnul Cristi (sau matusa dumnealui) insa in nici o tara civilizata nu ai acces la datele de identificare ale celui care ti-a donat un organ... Chiar daca ar vrea, beneficiarii, sa ia legatura cu matusa cu pricina, le-ar fi imposibil, tocmai pentru a impiedica abuzurile si tentatia unora impinsi de saracie de a-si vinde organele proprii, cum ar fi un rinichi, etc...

   Ganditi putin mai mult cu propriul creier inainte sa sariti in sus pentru una si alta... Nu mai preluati ideile altora fara a le trece prin filtrul ratiunii.
 • +28 (30 voturi)    
  Excelent articolul (Duminică, 21 octombrie 2012, 23:16)

  bizonul_nou [utilizator]

  Este bine, ca ati facut acest articol foarte, foarte util.

  Cred ca romanii doneaza atit de putin din lipsa de informare, televiziunile ar trebui sa vorbeasca si despre asta, nu numai despre becali si alte scursuri umane. Vad ca biserica si-a facut datoria, asta este foarte bine, Probabil ca in viitorul apropiat numarul de astfel de donatori va creste.

  In schimb nu mi-a venit sa cred ce citesc: ”Cel mai mare salariu din cadrul Agentiei Nationale de Transplant (al directorului) este de 440 de Euro, iar cel mai mic de 130 de Euro”. Parca am fi intr-o tara africana cu astfel de salarii. Revoltator.

  O vina enorma o poarta parlamentarii iresponsabili, slabi documentati, manipulatori si egoisti.
  • -12 (26 voturi)    
   A facut si Boc un lucru bun (Luni, 22 octombrie 2012, 0:13)

   colonel [anonim] i-a raspuns lui bizonul_nou

   A taiat tot ce inseamna ore suplimentare. Medicii pot sa munceasca in plus pe banii lor, ca doar si asa "iau spaga". Poate va treziti si voi pedelistilor si intelegeti ca ceea ce a facut Boc/Basescu in 2 ani nu e doar un spectacol ieftin de care se poate rade. E o adevarata distrugere a sistemului medical romanesc.
   • +11 (19 voturi)    
    Felicitari V.Mixich pentru articol (Luni, 22 octombrie 2012, 7:45)

    0m [utilizator] i-a raspuns lui colonel

    Articolul nu lasa loc decat urmatoarelor 2 comentarii:
    -> Guvernantii trebuie sa indrepte/remedieze cadrul legal pentru ca sistemul de prelevare sa functioneze normal
    -> Romanii trebuie sa inteleaga ca trupul nu foloseste nimanui, acolo, in groapa;
    • -6 (18 voturi)    
     de ce imi raspunzi mie ? (Luni, 22 octombrie 2012, 9:09)

     colonel [anonim] i-a raspuns lui 0m

     Comentariul tau nu are lagatura cu ce am zis eu. Guvernantii trebuie sa indrepte ce a facut Boc. Daca citesti primele paragrafe ale articolului o sa vezi de ce nu mai sunt medici care se ocupa de asa ceva: pentru ca trebuie disponibilitate 24 de ore, iar orele suplimentare nu se mai platesc, deoarece medicii iau spaga si au salarii nesimtite (asa ne-a zis Boc cand a decis ca orele suplimentare nu se mai platesc la stat); pentru ca cei care se ocupa numai de asa ceva castiga intre 130 si 440 de euro, adica o mizerie. Poti gasi un summer job cu salariu mai mare.
     • +3 (13 voturi)    
      ca sa fie comentariul meu mai vizibil cititorilor (Luni, 22 octombrie 2012, 10:41)

      0m [utilizator] i-a raspuns lui colonel

      :D
    • 0 (0 voturi)    
     Trebuie?! (Marţi, 23 octombrie 2012, 11:11)

     D-or [utilizator] i-a raspuns lui 0m

     Guvernul nu "trebuie" decit sa respecte vointa majoritatii, care nu vrea donari impuse. Iar romanii nu "trebuie" sa inteleaga si sa accepte nimic in afara constiintei lor.
   • +10 (18 voturi)    
    Mda Boc (Luni, 22 octombrie 2012, 10:06)

    electron [utilizator] i-a raspuns lui colonel

    Lumea sare la gatul lui Boc ca a taiat. Oameni bun dupa risipa lui Tariceanu, cand a venit Boc el a trebuit sa taie tot ce se putea taia ca altfel eram de manuta cu Grecia, singura diferenta era ca noi nu eram in euro si nu interesa pe asa multa lume ca dam faliment. Unde a gresit Boc este ca a taiat cu drujba intr-o mana si sabia in cealalta, in loc sa foloseasca bisturiul, si ca dupa ce a taiat nu a inceput sa reformeze cancerul romanesc.
    Cine tot sare la gatul lui Boc il rog sa arate pe orice alt politician care ar fi fost in stare de ceva mai mult. Ba mai mult uite ca a venit Ponta salvatorul si Romania incepe sa se scufunde incet si sgur(inflatia creste, se taie fonduri europene, se sisteaza investitii, spectrul recesiunii este la orizont).
    • +1 (5 voturi)    
     zaauuu???!! (Luni, 22 octombrie 2012, 18:38)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui electron

     Sa fi taiat din SPAGILE pe care le primeau oamenii LOR, "de partid"!!! Si din contractele nesimtite, de "aqualand la sate" si alte PORCARII, pe care le-au facut NUMAI ca sa aiba de unde sa ia spagi primarii lor!!!
     Si sa-i fi dat AFARA pe incompetentii din partidul LUI, pe care i-a bagat PESTE TOT prin ministere si "descentralizate", numai pt. ca stiau sa lipeasca bine afise!!!

     Boc e o igodie ABSOLUTA!!!
   • +4 (10 voturi)    
    Incorect (Luni, 22 octombrie 2012, 12:54)

    mircearh [utilizator] i-a raspuns lui colonel

    Medicina, Educatia, Industria, Agricultura, Administratia....toate au fost prost manageriate de toate regimurile politice de la revolutie incoace. Pana la urma nu depinde numai de presedinte di prim ministru ci si de angajati si executantii de la fata locului. Si realitatea e ca incompetenta e mare.
    Asa ca nu m-as mai grabi sa arunc in carca lui basescu si boc toate belelele romaniei. Si daca cineva are impresia ca ar fi mai bine cu usl, inseamna ca nu stie pe ce lume e .
   • -1 (7 voturi)    
    genocidarii (Luni, 22 octombrie 2012, 14:45)

    Anonim AntiBasescu [utilizator] i-a raspuns lui colonel

    Sint de acord: tripleta Basescui-Boc-claponul Duta a fost cel mai nefast lucru pentru sistemul medical din Romania. Singura lor actiune coordonata: scoaterea bolnavilor si mai ales a virstnicilor din sistem. Definitiv!!! Mai ales a virstnicilor, fiindca au impuscat doua giste grase dintr-un foc: out si din sistemul medical, si din sistemul de pensii.
 • +17 (21 voturi)    
  Multumim de articol (Duminică, 21 octombrie 2012, 23:38)

  skbjull [anonim]

  Sincer, m-am gandit de multe ori la ce as putea simti intr-un asemenea moment, ca parinte.
  Iti trebuie mult caracter si multa generozitate. Imi place sa cred ca as semna si eu, dar am dubii. Pentru corpul meu as semna acum, pentru corpul copilului meu? Si daca, printr-un miracol, reuseste sa se refaca?

  Referitor la salariile personalului, e bataie de joc, e peste puterea mea de intelegere. Oamenii acestia ar trebui sa fie mai bine platiti decat controlorii de trafic aerian, avand in vedere la ce stres emotional sunt supusi. Robot sa fii si nu ai cum sa ramai intreg.
  • +6 (10 voturi)    
   Cristian (Luni, 22 octombrie 2012, 10:49)

   European [utilizator] i-a raspuns lui skbjull

   Impresionant articol. E foarte dificil sa te transpui intr-o astfel de situatie, oricata empatie ai avea, pentru a putea spune ce ai face daca... Informarea populatiei si constientizarea ar fi probabil un inceput pentru o crestere a numarului de donatori. nu stiam ca in Romania nu poti semna pentru a-ti dona propriile organe. Cred ca e primul lucru unde ar trebui sa se faca modificari.

   @skbjull, indiscutabil, salariile medicilor sunt mizere si ar fi nevoie de o remunerare potrivita cu stresul si responsabilitatea avuta, dar nu se poate compara cu cea a controlorilor de trafic. Stresul la care sunt supusi controlorii e imens, ganditi-va doar la situatia, nu tomai rara, in care un avion dispare de pe radar , fara sa aiba posibilitatea sa stie exact unde e, daca s-a prabusit sau daca nu se va ciocni cu o alta aeronava. O greseala a unui medic poate ucide un om, o greseala a unui controlor de trafic poate ucide 400 de oameni. Si spun asta, desi sunt cadru medical.
   • +1 (1 vot)    
    salariu (Miercuri, 24 octombrie 2012, 18:36)

    G1 [utilizator] i-a raspuns lui European

    Salariul doctorilor este asa de mic pentru ca doctorii il accepta. Daca ar face greva ca cei din Cehia(acum vreo 2 ani) ar primi mai mult. Controlorii de trafic aerian si pilotii de avion sunt acreditati international si se pot angaja imediat in orice tara, au cit de cit un salariu mai normal.
 • +9 (17 voturi)    
  Ipocrizia BOR (Duminică, 21 octombrie 2012, 23:58)

  Adam [anonim]

  Indoctrinarea religioasa este de vina pentru retinerea romanilor de a dona organe dupa moarte. Vaceti o paralela intre procentul donatorilor si procentul credinciosilor indoctrinati (comparativ cu alte tari europene) si va veti convinge de acest adevar.
  P.S. Faceti un sondaj sa vedeti cati romani (ce procent) sunt de acord cu eutanasia in cazul bolilor incurabile. Cele doua teme sunt strans legate intre ele.
  • -2 (12 voturi)    
   ciudat (Luni, 22 octombrie 2012, 12:05)

   ion [anonim] i-a raspuns lui Adam

   nimeni nu e stapan pe viata lui sau a altora, astfel incat sa poti semna cu usurinta pt tine sau pt vreo ruda de-a ta. Ma surprinde ca BOR a ingaduit asa ceva, chiar am oarece dubii, pentru ca, dupa parerea mea, se deschide o cutie a pandorei.

   Cred ca toti cei ce sunt de acord cu asta nu se gandesc decat ca ei ar fi in situatia primitorului, nu si in cea a rudei apropiate care trebuie sa ia decizia pt altul.
   • +3 (9 voturi)    
    interpretarea e gresita (Luni, 22 octombrie 2012, 12:37)

    gabi20 [anonim] i-a raspuns lui ion

    Porunca e clara: sa nu ucizi. Restul e cancan. BOR s-a referit probabil la donarea constienta a donatorului, care sa nu ia viata acestuia (gen,ma hotarasc sa donez un rinichi unui prieten). Dar 'baietii de biznis' au interpretat dupa bunul plac.
   • +2 (4 voturi)    
    Indoctrinarea religioasa in actiune (Luni, 22 octombrie 2012, 17:42)

    Adam [anonim] i-a raspuns lui ion

    Dupa cum spuneam mai sus, indoctrinarea religioasa duce la idei preconcepute si incalcarea libertatilor fundamentale ale omului. Spui ca: "nimeni nu e stapan pe viata lui". Eu spun ca dimpotriva, doar eu sunt stapan pe propria mea viata. Aceasta problema se reduce de fapt la o problema mai fundamentala: exista sau nu Dumnezeu. Daca Dumnezeu exista atunci "nimeni nu e stapan pe viata lui". Daca insa Dumnezeu nu exista, atunci orice om este propriul lui stapan si trebuie sa poata sa decida ce doreste sa faca cu propriul corp si cu propria viata.
    Pe de alta parte, fiecare om este liber sa creada sau sa nu creada in existenta lui Dumnezeu. Acest drept nu poate fi luat decit recurgindu-se la grave incalcari ale drepturilor fundamentale ale omului. Pe cale de consecinta, cei care cred in Dumnezeu pot sa refuze donarea de organe sau eutanasia insa aceaste optiuni nu poat fi refuzate celor care cred ca Dumnezeu nu exista.
 • +18 (20 voturi)    
  Cum e in Israel (Luni, 22 octombrie 2012, 0:07)

  eu [anonim]

  In Israel, tara in care locuiesc de o perioada de timp, confirmarea este data de donator: exista puncte, de obicei in cadrul spitalelor si policlinicilor, insa si puncte mobile, care se plimba prin holurile firmelor foarte mari, unde orice om poate sa se inregistreze ca donator de organe in cazul in care ajunge in moarte cerebrala. Asta scuteste familia de o decizie, scuteste medicii de conversatii si explicatii inutile date familiei. Fiecare ia, in timpul vietii, decizia asta pentru propria persoana.

  Ca sa incurajeze aceasta practica, casele de asigurari ofera prioritate celor care se declara potentiali donatori, in cazul in care ei au nevoie de organe. Ceea ce mi se pare corect si stimulator.

  Eu am un card, asemanator cu o carte de credit, pe care l-am primit cand am semnat ca sunt de acord sa imi donez organele. Acest card ar trebui sa imi dea prioritate in cazul in care as avea nevoie de un transplant.
  • +8 (12 voturi)    
   aa (Luni, 22 octombrie 2012, 1:14)

   Marius [anonim] i-a raspuns lui eu

   asa mi se pare normal !
   • +10 (10 voturi)    
    "normal" este numai in tarille asezate.... (Luni, 22 octombrie 2012, 8:05)

    lili [anonim] i-a raspuns lui Marius

    Cum Romania din pacate nu este....
    E dramatica situatia sistemului sanitar si a romanilor cu probleme medicale..
    Sa te fereasca Dumnezeu sa ajungi in spitalele Romaniei, mai ales daca ai probleme grave si nu ai bani multi...
    Chiar ma mir cum mai sunt inca medici in Romania, cred ca peste vreo 10 ani numai pensionarii care nu au sanse sa plece afara vor mai practica medicina in Romania..
    Cui ii pasa, cine se gandeste la asemenea probleme ale romanilor, politichia romanesca are alte probleme, se ocupa sa intretina circul politic de 20 de ani....
    Nu are nici o viziune si nici o preocupare in ceea ce priveste sistemul de educatie, sistemul sanitar, problema imbatranirii populatiei, a exodului creierelor.....
  • -3 (9 voturi)    
   CUM E IN AUSTRIA (Luni, 22 octombrie 2012, 10:29)

   Ulrich [anonim] i-a raspuns lui eu

   in austria fiecare cetatean e in mod automat donator de organe! n
  • +3 (11 voturi)    
   CUM E IN AUSTRIA (Luni, 22 octombrie 2012, 12:07)

   Ulrich [anonim] i-a raspuns lui eu

   In Austria fiecare cetatean e in mod automat donator de organe. Numai cine nu vrea, semneaza in timpul vietii (la o Agentie Nationala) refuzul de donatie. Asta e valabil nu numai pt. cetatenii austrieci, ci si pentru cei ce lucreaza aici.
   Mi se pare f. logic si de bun simt. La o adica fiecare ar vrea sa primeasca un organ ca sa supravietuiasca, ei atunci sa fie de accord sa si doneze! Exceptie penticostalii, care nici macar transfuzie de singe nu accepta.
   • -3 (13 voturi)    
    mergi in austria (Luni, 22 octombrie 2012, 12:40)

    tibi [anonim] i-a raspuns lui Ulrich

    Acolo vei putea beneficia de organe, si vei putea sa-ti implinesti visul de a fi transat la pungi de plastic din timpul vietii.
    Hai sa nu ne mai prosternam in fata strainilor, care sunt intr-un nivel de degradare avansat
   • 0 (10 voturi)    
    Nu e deloc logic (Luni, 22 octombrie 2012, 12:42)

    OutsideThisBox [utilizator] i-a raspuns lui Ulrich

    Ar fi anormal sa fie asa, nu cunosc situatia din Austria, dar ma cam indoiesc sa fie asa.

    Ar trebui sa stai tot timpul cu teama ca poti fi omorat pentru organe. Inclusiv in spital, pot sa nu se mai lupte sa te salveze, ci sa zica, "ei, lasa, ca si-asa avem nevoie de un rinichi".

    Nu e nici logic, nici de bun simt.
 • +7 (11 voturi)    
  Scrisoare de multumire.... (Luni, 22 octombrie 2012, 0:55)

  eu [anonim]

  Articolul nu descrie numai tragedia unui om, ci si tragedia unui sistem. Salariile, daca sunt cele reale, sunt bataie de joc. Nu e nici o diferenta intre voluntariat si 130 euro pe luna. In ambele cazuri manaci la mama!
  Insa daca salariile respective sunt salariile de baza, peste care se adaoga sporuri, titluri, ore suplimentare, prime etc (ceea ce in cazul anumitor profesori universitari ajungeau la 300% din salariul de baza), atunci veniturile devin decente - adica se poate trai din asa cea. Nu spun ca recompenseaza munca asa cum ar trebui, ci doar ca se aliniaza veniturilor specifice romaniei.

  Alta tragedie e cea a managementului: daca un director de spital se plange ca nu are resurse sa trimita o scrisoare, e tragic! O scrisoare, cu hartie, imprimanta, 1/2 ora de munca a unei secretare si timbru costa sub 10 euro! Daca un director de spital nu a gasit 10 euro, e de rau. Ii dau eu 2 solutii:
  1. In completare la shpaga sa se ceara coli de hartie, plicuri timbrate si cartuse de imprimanta!
  2. Sa solicite beneficiarilor de transplant sa sponsorizeze scrisorile de multumire; in spitalel romanesti e o practica curenta sa ti se ceara sa vii cu medicamente si instrumente medicale de acasa - ca de, spitalul nu are - asa ca se poate cere si un top de hartie si 10 plicuri timbrate (suficiente pt a trimite in primii 10 ani scrisori de multumire).
 • +5 (7 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 22 octombrie 2012, 1:35)

  NL [anonim]

  • +3 (3 voturi)    
   da, au existat (Luni, 22 octombrie 2012, 9:19)

   Pensionar_2021 [utilizator] i-a raspuns lui NL

   extrem de rare, dar au existat asemenea cazuri

   componenta financiara AICI este: un om e in moarte cerbrala, si este mentitut in viata de aparate, solutie foarte costisitoare. CIne plateste, si cum se justifica, daca sansa de a-si reveni este infima? Adeseori nu sunt bani pentu cazuri mult mai usoare, oameni ce intr-o tara normala AR PUTEA fi salvati! Dar la noi nu sunt bani pentru dializa sau pentru transplantul de maduva. CUm sa fie, cand directorul de spital se plinge ca nu gaseste bani pt. O SCRISOARE de multumire?!
 • 0 (12 voturi)    
  Nu sunt de acord cu decuplarea de la aparate (Luni, 22 octombrie 2012, 2:30)

  beee [anonim]

  http://www.realitatea.net/miracol-o-fetita-s-a-trezit-cand-medicii-se-pregateau-sa-i-preleveze-organele_1033058.html
  Acesta este un singur caz. Sa fie 0,001% din cazurile de moarte clinica ce sunt urmate de prelevare de organe? Poate mai sunt si chiar am gasit pe net si alte cazuri, sa zicem 0,1%. Este mic procentul. Dar ce tata isi va da acordul ca fiul sau sa fie deconectat de la aparate si sa ii fie astfel curmata viata?
  Daca aceasta devine doar o procedura, recompensata, ce garantie poti sa ai ca nu vei fi ucis pentru aceste recompense cand exemplele din viata reala sustin aceasta posibilitate?
  Nu, nu as putea fi de acord cu decuplarea de la aparate sau cu donarea de organe.
  • -1 (9 voturi)    
   * (Luni, 22 octombrie 2012, 7:53)

   0m [utilizator] i-a raspuns lui beee

   an inteles ca nu esti de acord; mai pot fi si miracole, desigur
   dar te lasa inima sa iti vezi mama/sotia/copilul conectat la niste aparate, intr-o stare vegetativa, ca o leguma?
   te lasa inima sa il/o 'pastrezi' in starea asta cu orice pret, doar ca ai minima speranta ca o sa isi revina?
   mi se pare ca esti egoist/a, si ca vrei doar sa il/o mai vezi in viata fiindca pur si simplu nu poti sa accepti ca a murit.
   • +5 (7 voturi)    
    Comment sters de user (Luni, 22 octombrie 2012, 8:28)

    NL [anonim] i-a raspuns lui 0m

    • +2 (8 voturi)    
     * (Luni, 22 octombrie 2012, 8:42)

     0m [utilizator] i-a raspuns lui NL

     Intr-adevar, nu stim sigur daca se poate intampla un miracol | nu stim sigur daca in secunda urmatoare decuplarii, cel conectat nu s-ar fi trezit;
     Dar, presupunand ca doar o persoana religioasa poate crede in miracole, aceasta persoana ar trebui sa stie ca decedatului/decedatei ii va fi mai bine pe lumea cealalta ;) (unde este eliberat de constrangerile trupului)
   • +4 (6 voturi)    
    Ti se pare (Luni, 22 octombrie 2012, 12:46)

    OutsideThisBox [utilizator] i-a raspuns lui 0m

    Ce-ar fi sa lasi pe fiecare sa hotarasca cum crede el ca e mai bine si cum il lasa inima?

    Mie mie se pare ca esti mult mai egoist, vrei sa impui modul tau de gandire altora. N-ai decat sa faci asa cu familia ta. De ce nu e egoist si cel care vrea sa ia un organ de la altcineva ca sa supravietuiasca cu orice pret?

    In plus nici o situatie nu e identica cu alta. Nu e normal sa generalizezi in felul asta.
 • +3 (5 voturi)    
  Va multumesc (Luni, 22 octombrie 2012, 7:57)

  Sorin [anonim]

  domnule Mixich. Aceasta este una din multiplele probleme pe care societatea romaneasca trebuie sa le lanseze in discutie ,nepartinic si cu calm. Multitudinea abordarilor, de la cele mai avizate pana la cele mai profane pot crea solutii corecte.Mai ramane de vazut cui dam calitatea de a decide, in final aplicarea acestor solutii. Inca o data, multumiri!
  • -1 (3 voturi)    
   Ce e in neregula cu tine? (Luni, 22 octombrie 2012, 22:29)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Sorin

   Asta ne lipsea acum, o discutie nationala pentru a rezolva o problema pe care n-o avem. Pentru ca Tu vrei ca Eu sa devin donator.
 • +2 (4 voturi)    
  Nimic nu ma dezgusta mai mult decat politicienii (Luni, 22 octombrie 2012, 10:10)

  Adi Rus [anonim]

  E incredibil tot ce ati descris. De la retinerea de a da o lege europeana pana la salariile mizere ale medicilor. Iar in tot acest timp, politicienii, indiferent ca vorbim de ARD sau USL strang averi de zeci si sute de milioane de euro. Dreneaza companiile de stat de bani prin capusare, isi fac proiecte cu fonduri europene samd. Dezgustator. In ritmul asta ajungem o tara africana cu o patura foart restransa dar foarte bogata si cu restul populatiei traind intr-o saracie si o mizerie lucie. Si problema e ca nici UE nici nimeni nu poate rezolva asta. Doar n-o sa-si dea politicienii legi prin care sa renunte la imunitate si sa permita confiscarea verilor nejustificate nu? Nu stiu, eu unul nu intrevad decat o solutie radicala cu actuala clasa politica. Ceva de tipul revolutiei din decembrie. Mai trebuie sa treaca ceva timp pana atunci, pana se acumuleaza destula ura si revolta in populatie, dar izbucnirea va fi naprasnica. In acele momente eu n-as vrea sa fiu politician. Ma tem ca multi din ei, asemenea lui Ceausescu, nu vor scapa cu viata. And they don't see it coming.
 • +6 (6 voturi)    
  finantare (Luni, 22 octombrie 2012, 10:28)

  gabriel [anonim]

  Salut Vlad,
  Spuneai la un moment dat ca o solutie pentru finantarea voastra, a reporterilor, ar fi donarea de sume de catre cei care ar dori asa ceva - nu stiu varianta legala cea mai ok.
  Te rog sa incepi o campanie in sensul acesta, poate va avea succes mai mare decat speri. Eu sunt dispus sa donez pentru tine si proiectele tale sume lunar/anual: in momentul acesta pot dona lunar cate 200 de lei. As prefera sa fac donatiile de pe o firma.
  Ma gandesc ca asa pot ajuta indirect la educarea conationalilor nostri, in contrapartida cu trusturile care ii indobitocesc.
  Din toata media din Romania, aproape ca numeri pe degetele de la 2 maini oameni ca tine (si redactia Romania Te iubesc face parte dintre ei) - e adevarat ca exista si altii, dar care nu au parte de promovare, din lipsa de bani.
  Nu imi doresc imagine si mediatizare, imi doresc sa raman mic, acolo unde sunt. Si imi doresc sa poti continua sa faci presa asa cum stii mai bine.
  Succes!
  Gabriel
 • +2 (8 voturi)    
  atentie (Luni, 22 octombrie 2012, 11:24)

  gelu [anonim]

  "In tarile cu rata mare de donare, acesti medici sunt salarizati in functie de numarul de donatori in moarte cerebrala"

  E o implicatie logica. Numarul mare de organe donate este datorat salarizarii medicilor in functie de 'performanta'. Asteptati-va sa fim macelariti de vii, pentru ca doctorul sa-si faca norma.
  Acelasi tip de salarizare in functie de performante a fost si este aplicat in mediul financiar, cu rezultatele dezastruoase pe care le vedem azi.
  • -1 (5 voturi)    
   Functioneaza (Luni, 22 octombrie 2012, 17:19)

   Diana [anonim] i-a raspuns lui gelu

   Asta e mentalitatea care tine Romania unde e! Mentalitate caineasca care nu mai are nicio speranta in umanitate!
   Doar ura si nimic mai mult! Cat rau a putut sa sufere tara asta incat sa stie doar sa urasca?!

   Oare ai auzit vreodata de vreun asa caz de macelari?
   Sistemul medical din Spania functioneaza ireprosabl! Cunosc printi cu copiii bolnavi care s-au mutat aici pentru ca astfel au trait cativa ani in plus, care aletfel in Romania mureau fara tratament.
   Spania are una dintre cele mai mari sperante de viata din lume, peste 80 de ani. Are cu 50% mai putine accidente de masina decat Romainia la 100.000 de locuitori, in conditiile in care are cu 50% mai multe masini la 100.000 locuitori. Evident are cu aproximativ 400% mai multi km de autostraza!

   Sunt campanii de donat sange peste tot, inclusiv vin clinicile la servicii.
   Se salveaza vieti!
   Se ofera sanse!
   Se respecta viata si munca medicilor!

   Cine face asa ceva in Romania? Doar uram, tipam la televizor, nu ne implicam in nimic!

   Nu o sa fie nimic civilizat in tara aia pana nu va veti uita in oglinda, va va fi rusine si veti schimba ceva! Pentru voi e prea tarziu, veti ura in continuare, dar faceti-o pentru copiii vostri, care cred ca nu merita sa duco o viata nenorocita si de caine cum ati dus voi!
 • +1 (3 voturi)    
  Un articol extraordinar (Luni, 22 octombrie 2012, 11:30)

  Lauras [anonim]

  Multumesc mult pentru acest material. E scris cu umanitate, intelegere despre niste oameni care se apropie de eroi. Din cauza saraciei cred ca romanii traiesc prea mult in prezent si nu-si pun probleme despre transplantul de organe, asa cum nu se gandesc nici la testamente sau la asigurari de viata. Cred ca sunt necesare campaniile de informare pentru ca oamenii sa se gandeasca daca ar vrea sa-si doneze organele si eventual sa se noteze in dosarele lor medicale care este alegerea lor.
  Eu i-am spus sotului meu ca-mi doresc sa-mi fie donate organele. Am citit si articolul de pe Realitatea cu fata care s-a trezit din moarte clinica. Stiu ca greseli se intampla si nu ma deranjeaza acest gand. Am incredere in oamenii din jurul meu ca ar lua decizia buna, asa cum si eu as incerca sa iau decizia cea mai buna pentru ei.
 • +1 (3 voturi)    
  Intrebare (Luni, 22 octombrie 2012, 12:19)

  Ioana [anonim]

  Domnule Mixich, pot sa va rog sa completati cand spuneti ca "Spitalul de Urgenta din Timisoara, acolo unde a fost internat Adrian Dudas, este unul dintre cele 6 spitale din tara unde exista personal medical implicat si pregatit sa faca fata unei astfel de situatii. "
  Ne puteti spune care sunt cele 6 spitale romanesti in cauza?
  Multumesc!
 • +5 (5 voturi)    
  Opt-out vs. Opt-in (Luni, 22 octombrie 2012, 12:33)

  garett [anonim]

  Critica pe care o arunca articolul asupra retragerii initiativei legislative mi se pare nejustificata. "Campania" impotriva respectivei initiative nu a fost rau intentionata, insasi premisele sale erau nejustificate. Bazandu-se pe sistemul Opt-out (pacientul este considerat a priori drept donator daca nu isi exprima in mod expres dezacordul) initiatorii au dinamitat din start sansele legii. Pur si simplu oamenii au banuit interese ascunse in spatele grabei de a preleva organe pe scara larga. In conditiile in care neincrederea in sistem, indiferent ca vorbim de cel medical sau cel politic, este la scara nationala, ce motive ar fi avut oamenii sa creada in "bunele intentii" ale legiuitorilor? De ce nu s-a mers pe sistemul Opt-in? Poate pentru ca "recolta" n-ar fi fost la fel de mare? Da cineva mai sus exemplu Austriei, uitand sa precizeze ca noi nu suntem in Austria...
  • -4 (6 voturi)    
   Nu are logica (Luni, 22 octombrie 2012, 13:24)

   European [utilizator] i-a raspuns lui garett

   Nu vad logica in ceea ce spuneti. Oricare dintre variante ar fi fost adoptata, fiecare are optiunea de a accepta sau refuza.Nu te obliga nimeni sati donezi organele, daca nu vrei. In final, daca iti e teama sa nu fii "macelarit", poti semna ca nu-ti doresti sa devii donator de organe. Respectiv ca doresti sa devii, daca se merge pe varianta opt-in. Personal, gasesc frustrant faptul ca nu poti opta singur pentru propriile organe. Spun asta deoarece eu doresc sa fiu donator, dar ma indoiesc ca mama mi-ar respecta dorinta, pusa intr-o astfel de situatie.
   • +4 (6 voturi)    
    Inexact! (Luni, 22 octombrie 2012, 16:16)

    garett [anonim] i-a raspuns lui European

    Opt-out sau acordul prezumat presupune, asa cum ii spune si numele, ca orice pacient este donator cata vreme nu s-a pronuntat impotriva.
    Opt-in presupune decizia clar exprimata si neechivoca a pacientului sau familiei sale de a fi donator.
    Va imaginati cam cati oameni simpli vor fi la curent cu aceasta masura si se vor duce sa dea o declaratie ca nu vor sa-si doneze organele? Nu cumva se mizeaza fix pe aceasta "convenabila" lipsa de informare?
 • +2 (8 voturi)    
  O noua afacere profitabila (Luni, 22 octombrie 2012, 13:20)

  zamolxe [anonim]

  La cata coruptie si lipsa de moralitate este in tara de vreo 20 de ani incoace, numai legalizarea
  traficului de organe ne mai lipseste, ca in rest le avem pe toate. Nu este suficient ca am ajuns
  bataia de joc a Europei cu sprijinul marinimos al tuturor guvernantilor care s-au perindat la putere, ca ne-au vandut pe nimic fabricile, combinatele si institutiile profitabile ( in propriul beneficiu , bineanteles ), mai trebuie ca romanii sa devina banci de organe ambulante pentru
  cetatenii europeni. Dar daca totul este imbracat in poleiala ce ia ochii celor saraci cu duhul,
  in lacrimile si durerea oamenilor, poate facem de-o afacere tenebroasa. Aleile iadului sunt pavate cu bune intentii.
  • 0 (4 voturi)    
   Trafic (Luni, 22 octombrie 2012, 17:26)

   Diana [anonim] i-a raspuns lui zamolxe

   Tocmai acum suntem in fata unei probleme a traficului de organe!
   Daca copilul cuiva ar fi pe moarte si ar depinde de un organ, te.ar interesa cui dai banii numai sa supravietuiasca?!
   La ce scrie lumea mai sus, care afirma ca viata copilului e cea mai importanta si nu l-ar deconecta de la niste aparate care il tine mecanic in viata, sunt sigura ca ar face absolut orice, numai sa ii ofere o noua sansa!

   Din pacare e usor sa nu te gandesti mai departe de grotescul unei situatii .. Se pare ca doar asta se face si se ignora pana si orice argumentare..
 • 0 (4 voturi)    
  ...totuşi... (Luni, 22 octombrie 2012, 13:45)

  valentin mihai [anonim]

  Salutare!
  citesc hotnews în fiecare zi (am renunţat a mă informa de la TV), citesc şi articolele tale - interesante.
  în urma acestui articol, care m-a "mişcat" profun mi-au apărut m-ai multe semne de întrebare:
  1.de câte ori s-a folosit axpresia "aceşti medici sunt salarizaţi"? Totul se învârte în jurul banilor? aceşti medici sunt nişte Dumnezei pe pământ, aşa ar trebui să-i considerăm - şi în acest sens :de ce au nevoie de "compensaţii"? Oare nu se poate trăi fără bonificare?
  2. sunt dispus să-mi donez organele, dar la cine ajung?! Oare se merită ca eu să am grijă de corpul meu: să pap sănătos, să fac mişcare, să nu mă stresez etc, iar în urma vreunui accident să-mi "plece" organele spre diferiţi "pacienţi"? Pe care nu i-am cunoscut niciodată! PARANTEZĂ- într-un viitor nu prea apropiat mi-ar plăcea să citesc un articol despre cum se întocmeşte lista "primitorilor"- acum fie vorba între noi dacă un organ ajunge la ce ştiu eu ce bogătaş, respectiv sărac- oare merită organul de care am avut eu atâta grijă să-l "primească" un asemea individ?!
  3.Nu vreau să am de-aface cu sistemul medical românesc! "Profesioniştii" pleacă din România nu pentru bani, ci pentru oportunităţi! Sunt sigur ,Vlad, că dacă tot ai stat de vorbă cu atâţia medici i-ai şi cunoscut. Unii sunt "oameni" şi după ce părăsesc spitalul, dar alţii cam lasă de dorit!
  4.Ştiu sună cam dur, dar asta e!!! "Declar ca inteleg gestul meu ca fiind un act profund umanitar si nu am nici un fel de pretentii materiale sau de alta natura.” hai să spunem că avem pretenţii, poate că ai mei copiii, ai mei părinţi, ai mei "ce vreţi voi" NU o duc atât de bine...aşa că am "pretenţia" de ai ajuta. Am văzut un film-document pe net cu rulajul "banilor" din sistemul medical mondial. Putem să luăm o parte din "bonificaţiile" dr, "primele"de la casele de asig. şi aşa mai departe...
  ...
  cam atât...
  ...
  cu stimă.,

  PS vă mulţumesc pentru articolele publicate aici pe hotnews! Multă sănătate!
 • 0 (6 voturi)    
  explicatie (Luni, 22 octombrie 2012, 14:49)

  radu [anonim]

  "Nu am inteles de ce nimeni nu a intrebat niciodata de tata. Unde m-am dus numai mama, mama, mama".

  Nu e evident ? Mamele se uita mai mult la telenovele, si, daca le expui o chestie astfel incat sa le dea lacrimile, semneaza mai usor. Cu alte cuvinte, mamele sunt mai 'pacalibile'. Tatii probabil sunt mai cerebrali, si ar fi mai reticenti in a-si 'sacrifica' copilul.
  • 0 (4 voturi)    
   Rusine (Luni, 22 octombrie 2012, 17:32)

   Diana [anonim] i-a raspuns lui radu

   Deci fiind mai sentimentala, o mama isi sacrifica mai usor copilul? Deci o mama poate sa treaca mai usor peste viata propriului copil pentru ca se uita la telenovele?
   Deci un tata este mai rational si cerebral, deci isi tine copilul conectat in continuare la aparate? Cat timp face asta? Un an, 2 ani, pana mor ei si el continua la aparate?
   Si cine plateste aceste aparate? Eu, tu, parintii lui, platitorii de impozite?
   Si daca copilul tau are un accident si poate fi salvat dar nu mai sunt suficiente aparate?
   Dar ce decizie lua acea mama cand nu erau aparate care sa tine artificial un om in viata?
   Dar nu ne pasa de asta, doar ai avut o idee de comentariu care ti-a parut desteapta si nu te-a interest mai departe.. Pentru ca daca iti puneai cu adevarat problema situatiei prezentate, aveai un dram de umanitate, nu un comentariu sarcastic si nesimtit.
 • +2 (4 voturi)    
  Hmm articol (Luni, 22 octombrie 2012, 17:11)

  sergiu [anonim]

  Acest articol e irelevant, a injosi imaginea oamenilor de rand a romanilor, desi sistemul umanitar, sau my bine zis healthcare-ul in Romania lasa de dorit, unde medicii iau spaga de la asistente, anestezist, medici , chirurgi etc. imaginati-va sa fiti donator pt o persona din familia dumneavostara sa zicem ca donati un rinichi cuiva apropiat, pe linga ca pacientul care are nevoie de acel organ v-a plati spaga medicilor care se afla in grija lui, cealalta persona (donatorul) v-a avea de platit si el spaga pt sustinerea medicala .... iar in Romania tara in care din plan medical lasa de dorit la toate capitolele, sint curios si eu cam cati ar fi binevoiasi sa isi doneze organele.

  Asta e numai un aspect al lucrurilor, dar ce pot afirma dpdv al propriei experiente de exemplu in SUA, transplanturile in majoritatea spitalelor is proiecte si sint subventionate de guvern, pe linga aceasta persona care are nevoie de transplant va avea parte de un tratament speecial cu un personal special, unde va fi explicat pacientului toate semnificatiile transplantului precum si pregatirea psihica a acestuia, obtiunea unui persone fizice donatoare sau obtiunea organului de la un cadavru ( persoana decedata) asta incluzind riscurile plusurile si minusurile.
  Un alt aspect e ca sa devii donator la moarte, sistemul aici e foarte simplu, la fiecare cinci sau patru ani cind se reinoieste carnetul de conducere sau ID-ul (buletinul) ai obtiunea a completa o rubrica separata in formular ca vrei sa iti donezi organele la moarte. Asta e numai un aspect de exemplu ajungi sa more dupa 50-60 de ani organele nu vor putea fi folosite ca si organe donatoare, toata afacerea cu organe donatoare e daca mori tanar intr-un accident sau vreo boala atunci organele iti vor puute fi folosite ca si organa donatoare, dar dupa o anumita virsta inaintata organele nu vor putea fi folosite ca si organe donatoare.
 • +1 (3 voturi)    
  foarte buna tema (Luni, 22 octombrie 2012, 18:11)

  luci30 [utilizator]

  articolului,dar si mai interesante mi sau parut comentariile venite din diferite tari,si cred ca o ,viziune, mai larga-adica mai multe comentarii si din alte tari-ne-ar da o ,,imagine,, mai aproape de realitate....fara considerente religioaseca ne-am afunda intr-un labirint fara iesire
 • 0 (2 voturi)    
  Donarea de organe (Luni, 22 octombrie 2012, 22:13)

  Dorin [anonim]

  Citind articolul si comentariile de mai sus am inteles ca de fapt donarea de organe este o necunoscuta totala pentru romanul de rand atat din punct de vedere social cat si din punct de vedere medical (normal poate) dar mai ales din punct de vedere etic.
  O sa incep cu partea medicala. Nu exista pacienti declarati donatori de organe care sa se trezeasca sau sa isi revina. Peste tot in lume in care aceasta procedura exista, daca sunt respectate protocoalele de prelevare pacientul nu poate sa isi revina din simplul motiv ca are un creier mort - diagnostic pus clinic, EEG si imagistic. As dori sa raspund tuturor celor care si-au dat cu parerea despre medicina insa ar dura prea mult si nu ar fi eficient. Ii rog pe toti cei care fac afirmatii despre orice sistem de sanatate din lume sa verifice informatia, iar faptul ca au vazut ei sau au trait nu inseamna neaparat ca au dreptate, ci pur si simplu poate nu au inteles. Cel mai amuzant exemplu este un comentariu de mai sus in care se descria un protocol de 24 de ore in care pacientul este tinut pe aparate. Daca traieste il operezi, daca nu e donator?! Nu exista asa ceva, cel mai probabil ca este sau a fost vorba de cu totul altceva care nu are legatura in mod direct cu donarea de organe.
  Partea sociala - nu exista sau este cvasiabsenta publicitatea pentru astfel de decizii in Romania. In plus Romania nu si-ar putea permite mai multe transplanturi. Un transplant costa peste o suta de mii de euro per pacient. Sa nu mai vorbim de cat costa intretinerea platoului tehnic pentru realizarea unui transplant si pregatirea personalului - de la medic la infirmiera.
  Partea etica - nu trebuie uitat ca romanii sunt totusi un popor cu credinta in Dumnezeu si acest lucru trebuie respectat si nu hulit cum am vazut mai sus. Daca familia nu accepta, acest lucru este sfant si putin mai conteaza pana la urma care este motivul. Oamenii nu sunt prosti. Trebuie doar sa li se explice. Decizia pe care o iau ei este in cel mai trist moment din viata.
  • 0 (0 voturi)    
   pff (Marţi, 23 octombrie 2012, 16:48)

   renat [anonim] i-a raspuns lui Dorin

   inteleg ca ai vrut sa pari inteligent. "Nu exista pacienti declarati donatori de organe care sa se trezeasca sau sa isi revina". Asta se vrea o demonstratie, sau o constatatare ? Foarte adanca logica ta....
   "As dori sa raspund tuturor celor care si-au dat cu parerea despre medicina insa ar dura prea mult si nu ar fi eficient".. daa, sigur, sunteti prea prosti ca sa intelegeti, doar semnati si dati organele...
   • 0 (0 voturi)    
    Donatori (Marţi, 23 octombrie 2012, 22:19)

    Dorin [anonim] i-a raspuns lui renat

    Am spus dimpotriva, cine vrea doneaza, cine nu vrea nu doneaza, oricare ar fi decizia, aceasta trebuie respectata.
    In legatura cu pacientul donator am facut o afirmatie. Nu era nici demonstratie, nici constatare. Si nu era nicio demonstratie logica.
 • +1 (1 vot)    
  nedumeriri si constatari de bun simt (Marţi, 23 octombrie 2012, 0:26)

  Mishu [anonim]

  1. De ce atita inversunare la un articol de o moderatie sublima (felicitari autorului pentru sensibilitatea, decenta si tonul perfect masurate cu subiectul!)?
  2. De ce toata lumea se intreaba cu subinteles ce misculatii se ascund in spatele articolului? Adica pe facebook dati like-uri la anunturile umanitare (neverificate si neverificabile) dar cind se ridica o problema de interes social va e clar tuturor ca trebuie sa fie ceva necurat la mijloc?
  3. De ce toti va puneti in "pielea" donatorului si nimeni nu ia in calcul ca ar putea fi, el sau apropiatii lui, in postura de primitori?
  Dupa mine societatea este o adunatura de cetateni care se ajuta intre ei. Asta inseamna ca azi poti fi in nefericita situatie sa ceri ajutor iar in alta zi sa fi in postura de-a oferi ajutor. A dezbate o problema sociala implica exercitiul logic in care fiecare ar trebui sa cintareasca beneficiile pe care o anume stare de fapt i le-ar putea aduce (in calitate de beneficiar) in raport cu neajunsurile pe care aceeasi stare de fapt i le-ar putea provoca (in calitate de binefacator).
  Si ca sa raspund unui ante"vorbitor" care ne asigura mai sus ca am fi macelariti cu totii de la primul semn ca am accepta sa ne donam organele, eu de sase ani am semnat ca doresc sa-mi donez tot ce le-ar trebui in caz ca si uite ca nu m-au macelarit inca :))
 • +1 (1 vot)    
  Precizare legata de costuri (Marţi, 23 octombrie 2012, 1:03)

  Vlad Mixich [utilizator]

  O precizare utila despre costurile medii ale transplantului (surse oficiale):
  * un transplant hepatic aproximativ 36.500 Euro
  * un transplant renal aproximativ 8900 Euro
  * un transplant de cord aproximativ 20.200 Euro
  La toate acestea se adauga costurile medii ale tuturor testelor de compatibilitate care trebuie efectuate si insumeaza in medie 3100 Euro.
 • +2 (2 voturi)    
  US, criterii si costuri (Marţi, 23 octombrie 2012, 4:37)

  Malagamba [anonim]

  Cineva spunea ca cei care sunt donatori se apropie de eroi.
  Traiesc intr-o tara in care procentajul de eroi este foarte aproape de 40%. La nivel national, asta inseamna ca in anumite state procentul e mult mai mare, iar in cele ultrareligioase, sunt mai mici.
  Exista legi stricte in care organele nu se pot vinde, iar donatorii nici nu se gandesc la asa ceva. O fac din datorie, nu din eroism. Legea spune ca cel care primeste organul nu este informat cine i-a fost donatorul. Asa ca nu ii poate multumi.
  Costurile in US pentru transplant de inima, de exemplu, sunt intre 500-900.000 de dolari, in functie de complicatii si incluzand toate chestuielile, pre si post-operatorii.
  Criteriile de a fi pus pe lista sunt greutatea, grupa sanguina, cat de bolnav este pacientul si de cat timp sunt pe lista de asteptare. Nu exista modalitati de a pacali sistemul, vezi cazul lui Dick Cheney, fost VP al SUA si care a trebuit sa astepte la rand 20 de luni.

  Un pacient pe lista de asteptare pentru transplant de inima
 • 0 (0 voturi)    
  Doar o părere de rău (Marţi, 23 octombrie 2012, 6:35)

  Valie [anonim]

  Majoritatea comentariilor nu fac altceva decât sa-mi întărească si mai mult părerea ca natia asta e pe ducă.
  Cum îți poți pune probleme de genul "eu nu donez pentru ca eu am avut grija de mine, am facut sport si am mâncat sănătos"? Nu intelegeti ca moartea celebrara înseamnă ca cel drag nu mai este DEJA lângă voi? Încă este "cald" din simplul motiv ca aparatele ii susțin funcțiile vitale - odată trecut comutatorul pe Off s-a încheiat.
  Cel mai greu este pentru familie : trebuie sa ia o decizie ce nu-i aparține in cele mai grele momente din vietile lor.
  Cineva vorbea de sistemul din US : tot acolo exista așa numitul "living will" in care individul își exprima dorința pentru ce dorește sa i se întâmple in acest caz nefericit. Familia nu este consultanta in aceasta privința dacă exista aceasta hârtie - știu f bine lucrurile astea pentru ca acum aproape un an, familia mea a fost pusă intr-o așa situație : nu a trebuit sa luam noi decizia, sora-mea hotărâse deja iar noi nu am facut altceva decât sa-i îndeplinim dorința.
  Sistemul nostru a rămas mult in urma in aceasta privința : îmi imaginez ca mulți "oameni cu frica de Dzeu" ar găsi nefiresca o lege cu acordul prezumtiv iar populismul din conducători nu i-ar lăsa sa voteze așa ceva.
 • +1 (1 vot)    
  prea mare coruptia la noi (Marţi, 23 octombrie 2012, 9:39)

  maria [anonim]

  La cat sunt de corupti medicii in Romania chiar ca nu ai mai avea curajul sa te internezi. O afacere foarte profitabila pentru unii. Nu sunt de acord. Nu in Romania! Cine vrea sa doneze, foarte bine, dar nu sa fie obligatoriu.
 • 0 (0 voturi)    
  R.I.P (Marţi, 22 ianuarie 2013, 14:40)

  Adrian Astanoaiei [anonim]

  Nu te vom uita niciodata!
 • 0 (0 voturi)    
  moarte cerebrala (Duminică, 3 martie 2013, 2:33)

  VVIO MARIA [anonim]

  este foarte usor sa vb,dar cand te trezesti in aceasta stare de sok NU SE MAI POATE FACE NIMIC .este declarat in moarte cerebrala. stii de fapt ca din cauza sistemului sa ajus la asta(aambulanta la un stop cardi la fiu meu A AJUNS 20 de minute )creierul omenesc fara oxigen traieste 5,6 minute.ATUNCI IN STARE DE SOK fiind intrEbata daca ati dori ??tu intrebi normal cant ar mai trai fara a fi intubat ,raspund intre 6 si 20 de minute.este foarte greU sa fii acolo si cineva sa te intrebe de organe!!NU ITI TREBUIE SCRISORI vrei ca operatiile sa fie facute ca si pe un om viu.ATAT multumiri pt ce??astea le vede CEL DE SUS!dumnezeu sal odihneasca in pace pe fiulMEU,celor care le-au primit sa fie sanatosi,iaCELOR DE PE SALVARE LE DOREC SA TREACA PRIN CE TRECEM NOI PARINTI CARE NE-AM PIERDUT UNICUL FIU @@
 • 0 (0 voturi)    
  Informare (Marţi, 21 ianuarie 2014, 20:54)

  Feli [anonim]

  Informati-va complet despre ce inseamna cu adevarat donarea de organe inainte de a va declara de acord cu ea:
  http://piersicuta.blogspot.de/2014/01/minciunile-profitabile-ale-stiintei.html


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by