Inspectia Judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii s-a sesizat din oficiu cu privire la aparitia in mass-media a stenogramelor efectuate in dosarul penal in care s-a dispus trimiterea in judecata a fostului sef ANAF Sorin Blejnar, in care apare si presedintele Traian Basescu, precizeaza CSM intr-un comunicat de presa. Inspectorii vor verifica daca procurorul Marian Drilea a respectat procedurile, atasand convorbiri care nu au legatura cu cauza.

"Ca urmare a aparitiei in mass-media a unor fragmente din presupuse interceptari efectuate in dosarul penal in care s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului Sorin Blejnar, Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu, demarand verificari prealabile potrivit art. 45 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata," se arata in comunicat.

- (1) Actiunea disciplinara se exercita de:

a) Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru presedintele, vicepresedintele, judecatorii si magistratii-asistenti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, precum si pentru presedintii curtilor de apel;

b) colegiile de conducere ale curtilor de apel, pentru judecatorii din cadrul curtilor de apel si al instantelor din circumscriptia acestora;

c) Colegiul de conducere al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru procurorul general, prim-adjunctul si adjunctii acestuia, precum si pentru procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si procurorii generali ai parchetelor de pe langa curtile de apel;

d) Colegiul de conducere al Parchetului National Anticoruptie, pentru procurorul general, adjunctii acestuia si procurorii Parchetului National Anticoruptie;

e) colegiile de conducere ale parchetelor de pe langa curtile de apel, pentru procurorii din cadrul parchetelor de pe langa curtile de apel si al parchetelor din circumscriptia acestora.

- (2) In cazul exercitarii actiunii disciplinare, la lucrarile colegiilor de conducere nu participa judecatorii, judecatorii inspectori sau, dupa caz, procurorii inspectori si magistratul impotriva caruia se exercita actiunea disciplinara.

UPADTE Fostul sef al ANAF a declarat agentiei Mediafax. ca stenogramele aparute in presa nu fac decat sa confirme ca a respectat legea si spune ca un procuror care participa alaturi de premierul Ponta la raliu nu are legitimitate, anuntand totodata ca ar putea sesiza institutii internationale.

"Aparitia aestor stenograme nu face decat sa confirme inca o data ca atunci cand am ocupat functia de presedinte al ANAF am respectat LEGEA, actionand in interesul natiunii romane si al institutiei pe care am condus-o. Totodata, invit mass-media si orice alta persoana interesata sa analizeze cu atentie si obiectivitate toate cele 213 stenograme care se regasesc la dosarul instrumentat de catre DIICOT, pentru a constata cele afirmate anterior de mine, si anume ca nu am nicio legatura cu dosarul de evaziune fiscala instrumentat.

In opinia mea, un procuror despre care se stie ca este din 2007 participant alaturi de Victor Ponta la raliurile auto din Campionatul National al Romaniei nu are legitimitatea necesara pentru a lansa in spatiul public teme care pot fi folosite in batalia politico-electorala.

De altfel, avand in vedere maniera neprofesionista in care a fost instrumentat acest dosar, am sesizat pentru prima data, inca din 2010, CSM si DIICOT-structura centrala, urmand ca, in functie de rezultatul acestor verificari, sa analizez oportunitatea sesizarii institutiilor internationale", a declarat pentru Mediafax Sorin Blejnar.

Potrivit Mediafax, inca din 6 septembrie, Inspectia judiciara a CSM a fost sesizata in acest caz, de catre seful Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Codrut Olaru, pentru faptul ca procurorul Marian Drilea - detasat la Institutul National al Magistraturii, incepand cu 1 septembrie - a dat publicitatii rechizitoriul lui Sorin Blejnar inainte ca dosarul sa ajunga la instanta de judecata (moment in care acesta devine public-n.r.).

Surse judiciare sustin ca procurorului Marian Drilea, de la Serviciul DIICOT Brasov, i se propusese functia de sef al Directiei Nationale Anticoruptie, de catre fostul ministru al Justitiei, care a fost inlocuit, in 25 august, cu Mona Pivniceru.

Rechizitoriul privindu-l pe Sorin Blejnar a fost finalizat in 31 august, procurorul Drilea trimitandu-l sefului sau ierarhic superior, pentru confirmarea legalitatii documentului, potrivit procedurii penale.

Pana sa-l confirme seful sau, Catalin Borcoman, rechizitoriul a ajuns la presa, fiind publicate pasaje din rechizitoriu.

Astfel, in 6 septembrie, DIICOT a dat urmatorul comunicat: "Urmare a informatiilor aparute in mass-media, privind dosarul penal nr. 134/D/P/2010 al DIICOT-Serviciul Teritorial Brasov, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism face urmatoarele precizari: Dosarul penal nr. 134/D/P/2010 nu a fost inaintat, pana la aceasta data, instantei de judecata competente, la acest moment in cauza fiind derulata procedura prev. de art. 264 alin. 3 Cpp. In acest context, orice aparitie in spatiul public a unor pretinse acte de urmarire penala efectuate in aceasta cauza, nu este confirmata si asumata de catre institutia noastra. Pe cale de consecinta, promovarea materialelor de presa pe acest subiect se realizeaza pe responsabilitatea exclusiva a autorilor acestora".

Mai mult, DIICOT arata ca in raport de aparitia in presa a unor acte de urmarire penala, provenind din dosarul penal nr. 134/D/P/2010, conducerea Directiei a sesizat Inspectia Judiciara - Directia de Inspectie pentru procurori.

Intre timp, incepand cu 1 septembrie procurorul Marian Marga Drilea si-a inceput activitatea in cadrul departamentului de formare initiala, la disciplinele Drept penal si Drept procesual penal, la Institutul National al Magistraturii, unde a fost detasat printr-o decizie a CSM din data de 10 iulie.

Anterior, in cursul anului 2010, Marian Drilea a fost reclamat de Sorin Blejnar la CSM, care il acuza de hartuire, insa Inspectia Judiciara a apreciat ca nu sunt intemeiate acuzatiile fostului sef al ANAF, astfel ca sesizarea a fost clasata.

In cadrul anchetei, procurorul Drilea a obtinut legal autorizatie de interceptare a lui Blejnar, astfel ca toate persoanele care au interferat cu acesta in perioada ascultarii telefoanelor apar in transcrierea convorbirilor. Astfel, au aparut discutii intre Sorin Blejnar cu presedintele Traian Basescu, procurorul Alina Bica (fost secretar de stat), fostul ministru al Turismului Elena Udrea etc.

De regula, convorbirile care nu au legatura cu cauza sunt distruse de anchetatori, dupa finalizarea dosarului, afirma surse judiciare.

In 10 septembrie 2012, DIICOT Brasov a informat ca Sorin Blejnar, alaturi de alte 22 de persoane, a fost trimis in judecata, pentru afaceri cu produse petroliere, prin care bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentand TVA si peste 10,8 milioane de lei reprezentand accize pentru motorina.

Vineri, in presa au aparut trei stenograme ale interceptarilor telefonice dintre Sorin Blejnar si Traian Basescu. In prima convorbire, Blejnar suna la Presedintie ca sa se intereseze in ce forma poate sa trimita un material. Din cea de-a treia convorbire aflam ca Blejnar voia sa-i ceara presedintelui un sfat, dar acesta il trimite sa discute mai intai cu autoritatile care pot lua decizii: premierul si ministrul de finante.In stenograma 2 publicata de Money.ro presedintele discuta cu fostul sef al ANAF despre datoriile mai multor companii si despre creantele Rompetrol.