Cu câteva ore înaintea începerii celui de-al 21-lea Congres al Partidului Popular European în Parlamentul de la București, secretarul general și europarlementarul, spaniolul Antonio López-Istúriz, a explicat pentru HotNews problemele din cadrul reuniunii la nivel înalt ce vor fi dezbătute de catre 2000 de reprezentanți populari – 16 miniștri: se vor stabili bazele viitoarele politici și strategii pentru alegerile europarlamentare din 2014.

Antonio López-IstúrizFoto: European Commission

López-Istúriz, care laudă munca excelentă a distinșilor guvernanți spanioli privind integrarea rromilor în Spania, ar putea fi reales ca secretar general, asemeni președintelui actual, belgianul Wilfried Martens, ambii susținuți de președintele Traian Băsescu.

Europarlementarul a remarcat că Mariano Rajoy, care se va sosi în capitala românească miercuri, va încerca să ceară o extindere a integrării europeane pentru ieșirea din criza financiară care afectează în special zona euro.

Întrebare. Veți fi alături de Traian Băsescu și Partidul Liberal Democrat (PLD), care trec printr-o perioadă de nepopularitate, pentru a sărbători Congresul PPE de la București, nu credeți că asumați un risc?

Răspuns. Nu, deloc. Suntem de părere că aducerea a două mii de politicieni care iau decizii-cheie în UE, pentru că suntem partidul majoritar în instituțiile europene și în guverne, este un aspect important pentru țară și oraș. Dorim să împărtășim politicile care urmează a fi efectuate în lunile următoare. Nu există nici un pericol. Pentru cetățenii români trebuie să fie o mândrie faptul că 16 miniștri europeni le vizitează capitala. Alții nu au reușit să organizeze nicio reuniune din motive neștiute, poate că se simt jenați.

Î. Forța Civică, noul partid al fostului prim-ministru, Mihai Răzvan Ungureanu, a solicitat aderarea la familia europeană?

R. Am avut o întâlnire acum două săptămâni, cu Ungureanu-președintele partidului, cât despre o cerere de aderare, va trebui să treacă prin canalele adecvate. Apoi va fi analizată și aprobată sau nu în cadrul unei adunări politice reprezentate de către toți europarlementarii.

P. În România, s-au alăturat deja PDL, UDMR și PNTCD. Nu credeți că patru ar fi prea multe în PPE?

R. Suntem respectuoși fașă de reprezentanții poporului român de centru-dreapta. Dacă se află în spectrul nostru ideologic, este și normal.

P. Ce părere aveți despre munca fiicei președintelui român, Elena Băsescu, ca și europarlamentar?

R. Munca Elenei Băsescu este bună, iar eforturile depuse îi sunt renumite. Într-un parlament de 700 de deputați să faci o treabă bună și să-ți reprezinți țara ta este o sarcină dificilă, dar Elena se descurcă.

P. Prin acest Congres, membrii Pardului PPE au ales continuitatea....

R. Ne dorim continuitate: având un candidat comun al familiei noastre pentru președinția Comisiei și un program electoral comun pentru anul 2014. Și nu este ușor, noi suntem deja 28 de membri din luna ianuarie și avem o sarcină dificilă pentru anul viitor din cauza diverselor curente ideologice.

Se va ajunge la un consens...

R. Aceste consilii sunt ca un meci de fotbal european. Se fac declarații despre averi și imobile, dar atunci când ase junge la Consiliul European, după ore de negocieri, motivare și consens, acordurile finale sunt atinse. Se întâmplă cu siguranță și la București.

P. S-a vorbit mult timp despre controlul sistemului financiar.

R. Trebuie să anvansăm mai mult pentru a forma uniunea bancară și fiscală către o importantă integrare economică europeană și o importantă deschidere către spațiul Schengen, asemeni devizei noastre "mai mult Europa". Există comercianți determinați să distrugă moneda euro, ca o chestiune de invidie. De la 50 sau 60 de ani de la înființarea Uniunii Europene, țări care până la acea dată duceau războaie mondiale, acum sunt un model de invidiat. De fapt, există multe țări care doresc să adere. Suntem aici să spunem destul și să punem punct. Din acest moment, ne îndreptăm către o unitate mai mare. Cu un an în urmă nu se vorbea de o uniune fiscală, acum se vorbește.Pasul este uriaș. Șefii de guvern discută despre asta în acest an.

P. De asemenea se vorbește despre o Europă cu două viteze.

R. Noi nu credem în ea. Cu toții mergem în aceeași mașină. Sprijin partidele mici și mari ale familiei europene. Tratez cu același drag minoritatea maghiară și CDU din Germania, de exemplu. Îmi pasă de contribuția pe care o fac în cadrul UE.

P. Vor fi dificultăți în privința punerii de acord cu uniunea bancară.

R. De 50 de ani ne confruntăm cu același lucru. Toată lumea are poziții diferite. Am avut și alte crize, o ieșire dintr-o țară și returnarea lor ca și Marea Britanie. Dar cineva ar tinde să creadă că în sfârșit bunul simț prevalează, acel îndemn de a continua extinderea uniunii europeane. Nimeni nu dădea un ban în luna iulie pentru a pune bazele uniunii fiscale, cu toate acestea, acum deja o fac. Un alt lucru este ca aceste baze să fie stabilite, unii doresc mai devreme și alții mai târziu.

P. Care sunt cerințele partidului PP al Spaniei din acest Congres?

R. Partidul are o sarcină vitală, și anume aceea de a ajuta Guvernul să explice reformele, sacrificiile pe care spaniolii sunt pe punctul de a le face, deși au rămas datori din cauza unei situații economice foarte delicată, ce ne-a fost lăsată de prim-ministrul precedent, dar nu privim înapoi, ci înainte. PP și Guvernul Spaniei cer instituțiilor europene să îi sprijine cu măsurile de integrare europeană în continuare.