Diplomele universitare din Romania si Franta vor fi recunoscute reciproc in cele doua state, indiferent de universitatea care le elibereaza, atat timp cat aceasta este acreditata. Ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu si ambasadorul Frantei in Romania Philippe Gustin au semnat joi, 18 octombrie, un acord de recunoastere a diplomelor din invatamantul superior. Acordul va intra in vigoare dupa ce va fi ratificat de Parlament. "Prin acest tratat, recunoasterea diplomelor devine valabila fara a fi nevoie de un acord intre universitati. Recunoasterea devine obligatorie pentru fiecare din cele doua tari, pentru orice universitate, cu conditia ca programele sa fie acreditate", a explicat ministrul Ecaterina Andronescu.

Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a declarat ca "exista o conventie internationala de la Lisabona care in principiu pune intr-o lege posibilitatea recunoasterii diplomelor; dar recunoasterea efectiva este de competenta celor doua state care analizeaza compatibilitatea sistemelor lor de invatamant si decid printr-un tratat, cum este acesta, care va fi ratificat de Parlament si devine lege obligatorie pentru cele doua state".

Ministrul a precizat ca exista si o alta posibilitate in ce priveste recunoasterea diplomelor obtinute de studenti la diferite universitati din UE: recunoasterea intre universitati. "La noi, recunoasterea intre universitati functioneaza deja. De exemplu, pentru ca am fost rector si stiu foarte bine cum am procedat la Universitatea Politehnica din Bucuresti, recunosteam stagiile pe care studentii nostri le faceau in universitati franceze, fara niciun fel de problema. Practic, foaia matricola cu care ei veneau de acolo, cu notele respective, le preluam ca atare in registrul matricol al universitatii noastre si contau in portofoliul de note pe care studentii le obtin", a declarat Andronescu.

"Acum, prin acest tratat, lucrul acesta devine valabil fara acordul dintre universitati, ci pur si simplu recunoasterea devine obligatorie pentru fiecare din cele doua tari, pentru orice universitate, cu conditia ca programele sa fie acreditate, sa fie recunoscute la nivel de stat", a continuat ministrul.

Potrivit Centrului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor, Romania mai are acorduri bilaterale privind recunoasterea academica cu Moldova, Cipru, Ucraina, Bulgaria, Slovacia, Ungaria si Rusia.

Ministrul a afirmat ca Franta primeste cei mai multi romani la studii in invatamantul superior: si la licenta, si la masterat, si la doctorat. De asemenea, "avem un numar mare de studenti francezi care invata in Romania. Cei mai multi invata in universitatile de medicina", a sustinut Andronescu, precizand ca "sunt peste 1.500 de studenti francezi care invata in Romania si incepem sa avem si in celelalte universitati studenti francezi care vin si dau admiterea la noi".

Prezent la eveniment, Mircea Dumitru, rectorul Universitatii din Bucuresti, a declarat ca "semnarea acestui acord va usura foarte mult procedurile birocratice si administrative". Intrebat daca recunoasterea diplomelor eliberate de universitati din cele doua state va fi automata, Dumitru a afirmat: "Nu exista nimic automat, exista o procedura intotdeauna. Trebuie sa depui un dosar si pe baza unei proceduri care este in momentul de fata foarte clar reglementata si formalizata se face o echivalare a studiilor".

"In primul rand, trebuie sa avem astfel de acorduri bilaterale cu toate tarile din zona si din UE, pentru ca sunt tarile cu care avem o istorie comuna, impartasim o cultura. Dar in acelasi timp Universitatea din Bucuresti are o strategie de internationalizare a programelor de invatamant la licenta si la masterat si ne dorim sa avem si studenti din Asia sau din Africa", a declarat rectorul Universitatii din Bucuresti.

Acesta a sustinut ca UB doreste atragerea de "studenti din China si din alte tari in care exista un invatamant mediu si liceal foarte bun, iar absolventii de liceu urmaresc apoi sa faca studii in strainatate. La Universitatea din Bucuresti beneficiem si de niste programe foarte puternice de studiu pentru limbile asiatice, avem un departament foarte bun in care se studiaza limba chineza, limba coreeana, limba japoneza, si atunci e un bazin foarte important de recrutare a studentilor si in aceste tari".

Semnarea acordului a avut loc dupa ce ambasadorul Frantei, Philippe Gustin, a predat cheile Vilei Noel rectorului Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru. Fost sediu al Serviciului de cooperare al Ambasadei Frantei, Vila Noel va fi transformata intr-un spatiu de excelenta pentru studiul stiintelor sociale francofone - Centrul Regional Francofon de Studii Avansate in Stiinte Sociale (CeReFREA).