In Constanta, candidatii la examenul de permis auto trebuie sa plateasca o taxa "de intrare in sala" de 10 lei, similara "taxei de intretinere" de 5 lei perceputa de Arhiepiscopia Sibiu si desfiintata in urma prezentarii cazului de catre HotNews.ro. Si in Piatra Neamt, pe langa taxele stabilite in dosarul pentru sustinerea examenului, candidatii trebuie sa plateasca 15 lei "pentru curatenie" pentru a putea sustine proba teoretica, spun cititorii HotNews.ro.

  • Aceste noi cazuri au fost semnalate de cititori dupa ce HotNews.ro a scris despre taxa pe care Arhiepiscopia Ortodoxa Romana-Sibiu a incasat-o de la fiecare candidat la examenul de permis auto.
  • De aceasta data, taxele au fost stabilite in urma unui protocol de colaborare incheiat intre Serviciul Regim Permise Constanta si Club IDU, in Costanta, si prin decizia consiliului de administratie al societatii comerciale CMI Urban, in Piatra Neamt. 
  • Din datele HotNews.ro, 2.141 de candidati au platit taxa intr-o singura luna la Constanta, adica s-au strans 21.410 lei (aproape 5.000 euro) in septembrie pentru "intrare sala". La Piatra Neamt 1.572 de persoane au platit in septembrie taxa de 15 lei, adica s-au incasat intr-o singura luna 23.580 lei (peste 5.000 de euro)

HotNews.ro a relatat pe larg, in data de 5 octombrie, cazul lui Alexandru Nicolescu - sibianul care a denuntat taxa pe care Arhiepiscopia Ortodoxa Romana - Sibiu o incasa de la fiecare candidat la examenul de permis auto. La sustinerea examenului teoretic, acesta a descoperit ca trebuie sa plateasca 5 lei pentru a putea intra in sala, chitanta arata ca suma este pentru "intretinere", iar destinatarul: Arhiepiscopia Ortodoxa Romana - Sibiu. Patru zile mai tarziu, pe 9 octombrie, Prefectura Sibiu anunta incetarea contractului cu Arhiepiscopia, contract prin care aceasta din urma incasa din 2008 o taxa de la fiecare candidat la examenul de permis.

Chitanta de la Constanta - 10 lei pentru "intrare sala"

"La Constanta se plateste 10 ron, examenul se sustine intr-o sala care apartine unui club de tenis al unui tip foarte bogat din Constanta. Iar pe bon scrie: 'Denumirea serviciului: INTRARE SALA'", a scris un cititor al HotNews.ro pe 6 octombrie. Ulterior, acesta a pus la dispozitia redactiei fotografia chitantei pe care a trebuit sa o plateasca.

La solicitarea HotNews.ro, Prefectura Constanta a raspuns ca printr-un ordin din 2006 al prefectului "s-a stabilit ca proba TEORETICA a examenului pentru obtinerea permisului de conducere sa se desfasoare in sala de conferinte din cadrul Complexului Sportiv TENIS CLUB IDU din Statiunea Mamaia, jud. Constanta". Protocolul de colaborare incheiat intre Serviciul Regim Permise Constanta (din cadrul Prefecturii) si SC TENIS CLUB IDU SRL a "stabilit obligatiile acesteia de a pune la dispozitie spatiul aferent, (...) contra unei taxe in valoare de 5 lei care sa fie achitata de catre candidati sau scolile de soferi", informeaza Prefectura.

"In urma cu un an taxa reprezentand contravaloarea serviciilor efectuate a fost marita de catre SC TENIS CLUB IDU SRL LA 10 lei, ca urmare a discutiilor purtate cu scolile de soferi", se mai arata in raspunsul trimis de Prefectura Constanta la solicitarea HotNews.ro.

CITESTE RASPUNSUL INTEGRAL AL PREFECTURII CONSTANTA LA SOLICITAREA HOTNEWS.RO:

"Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V) Constanta - din cadrul Institutiei Prefectului judetul Constanta, are sediul si isi desfasoara activitatea in municipiul Constanta, b-dul Mamaia nr.86, intr-un spatiu amenajat si inchiriat de la Societatea Nationala Nuclearelectrica SA - Sucursala Cernavoda, pe baza unui contract inchiriat intre cele doua parti.

Lipsa spatiilor aferente desfasurarii activitatii de examinare a candidatilor in vederea obtinerii permisului de conducere - PROBA TEORETICA - a determinat ca aceasta activitate sa se desfasoare pana la data de 01.11.2006 intr-un spatiu pus la dispozitie de catre RATC Constanta - str Chiliei nr.103 si pentru care regia incasa de la fiecare candidat sau scoala de soferi o taxa in valoare de 5 lei - reprezentand "furnizare de servicii".

Ca urmare a retrocedarii terenului si dezafectarii salii de examen, am fost nevoiti ca incepand cu data de 01.11.2006 sa cautam o alta locatie.

Prin Ordinul prefectului nr.337/03.11.2006, s-a stabilit ca proba TEORETICA a examenului pentru obtinerea permisului de conducere sa se desfasoare in sala de conferinte din cadrul Complexului Sportiv TENIS CLUB IDU din Statiunea Mamaia, jud Constanta.

Prin protocolul de colaborare nr. 855429/02.11.2006 incheiat intre SPCRPCIV Constanta si SC TENIS CLUB IDU SRL s-au stabilit obligatiile acesteia de a pune la dispozitie spatiul aferent, utilitatile necesare, reprezentand (energie electrica, apa, servicii curatenie), mobilarea salilor, asigurarea pazei, contra unei taxe in valoare de 5 lei care sa fie achitata de catre candidati sau scolile de soferi.

In urma cu un an taxa reprezentand contravaloarea serviciilor efectuate a fost marita de catre SC TENIS CLUB IDU SRL LA 10 lei, ca urmare a discutiilor purtate cu scolile de soferi.

Mentionam faptul ca de la data utilizarii acestei locatii si pana la data prezentei, Institutia prefectului - judetul Constanta - S.P.C.R.P.C.I.V, nu a platit niciun fel de chirie sau taxa pentru utilizarea spatiului in care se desfasoara activitatea de examinare la proba TEORETICA.

In cursul lunii septembrie 2012 au achitat aceasta taxa de 10 lei pentru serviciile utilizate din Cadrul SC TENIS CLUB IDU SRL un numar de 2.141 candidati.

Mentionam ca in toti acesti ani, institutia prefectului a facut demersuri pe langa Primaria municipiului Constanta pentru a gasi o solutie adecvata rezolvarii acestei probleme, iar in cursul anului 2010 s-a initiat un proiect de hotarare de guvern pentru preluarea in patrimonial institutiei de la Societatea Nationala Nuclearelectrica SA a spatiului in care se desfasoara activitatea SPCRPCIV si pentru care se plateste lunar chirie.

Fata de aceasta situatie propun:

- raspuns petentei;

- continuarea demersurilor pe langa Primaria Constanta pentru a gasi o locatie adecvata, in care sa poata fi desfasurata activitatea de examen la proba teoretica a examenului pentru obtinerea permisului de conducere".

Raspunsul Prefecturii Constanta la solicitarea HotNews.ro este semnat de comisarul sef Romeo Tecau si aprobat de prefectul Bogdan Iulian Hutuca.

Prefectul Constantei in 2006 era Danut Culetu, care din 1993 si pana in 2005 a fost vicepresedinte al organizatiei judetene Constanta a PNL, iar in prezent este presedintele Fortei Civice Constanta.

Raspunsul Prefecturii Constanta:

Cazul Piatra Neamt - 15 lei pentru "curatenie si intretinere"

"Se intampla si in Piatra Neamt... 15 lei. Cazul din Sibiu nu-i singular, aceeasi escrocherie de 2 lei se intampla si in Piatra Neamt unde este singurul centru de examinare din judet. Taxa este de 15.00 ron (taxa de curatenie normal)... Ceea ce ma frapeaza cel mai mult este urmatorul fapt... taxa este colectata de o societate comerciala Urban S.R.L care neoficial e a lui Gheorghe Stefan a.k.a. Penalty", a scris pe 6 octombrie un cititor al HotNews.ro. Surse din cadrul autoritatii locale au confirmat pentru HotNews.ro existenta acestei taxe pe care candidatii la examenul teoretic pentru obtinerea permisului auto trebuie sa o plateasca pentru a putea sustine proba.

Primaria Piatra Neamt a raspuns, insa, la solicitarea HotNews.ro, ca "taxa de 15 lei pentru curatenie si intretinere nu reprezinta element in dosarul pentru sustinerea examenului" si nu trebuie platita de candidatii la examenul auto. "Persoanele care trebuie sa plateasca aceasta taxa sunt cele care utilizeaza sala si dependintele acesteia", a explicat Primaria Piatra Neamt, precizand ca aceasta sala in care se sustine examenul este administrata de SC CMI Urban SA, societate care a stabilit introducerea taxei.

CITESTE RASPUNSUL INTEGRAL AL PRIMARIEI PIATRA NEAMT LA SOLICITAREA HOTNEWS.RO:

HotNews.ro: Unde (in ce cladire si cui apartine aceasta) se sustine examenul teoretic pentru obtinerea permisului de conducere auto, in Piatra Neamt?

Primaria Piatra Neamt: Examenul teoretic pentru obtinerea permisului auto se desfasoara in Complexul Comercial Forum Shoping Center, imobil aflat in proprietatea Municipiului Piatra-Neamt si administrat in prezent de SC CMI Urban SA.

HotNews.ro: Printre taxele pe care trebuie sa le plateasca candidatii la acest examen se afla si o taxa de 15 lei pentru "curatenie si intretinere"?

Primaria Piatra Neamt: Nu. Taxa de 15 lei pentru curatenie si intretinere nu reprezinta element in dosarul pentru sustinerea examenului.

HotNews.ro: Cine a decis si cand impunerea acestei taxe de 15 lei?

Primaria Piatra Neamt: Avind in vedere faptul ca imobilul mai sus mentionat este administrat de catre o societate comerciala, respectiv SC CMI Urban SA, taxele privind administrarea, intretinerea si curatenia au fost stabilite prin decizia Consiliului de Administratie al SC CMl Urban.

HotNews.ro: Cine colecteaza aceasta taxa?

Primaria Piatra Neamt: Colectarea taxei o face SC CMI Urban SA.

HotNews.ro: Cine sunt persoanele care trebuie sa plateasca taxa?

Primaria Piatra Neamt: Persoanele care trebuie sa plateasca aceasta taxa sunt cele care utilizeaza sala si dependintele acesteia.

HotNews.ro: Ce contract, regulament, ordin sau nota prevede plata acestei taxe? Si ce contract, regulament, ordin sau nota prevede care este firma care colecteaza aceasta taxa?

Primaria Piatra Neamt: Decizia Consiliului de Administratie al CMI Urban, incepand cu anul 2009. SC CMI Urban SA colecteaza aceasta taxa.

HotNews.ro: Intre ce institutii sunt incheiate aceste contracte, cine le semneaza, cand au fost incheiate si pe ce termen?

Primaria Piatra Neamt: Nu este necesara incheierea unui contract atata vreme cat nu exista doua parti contractuale. Taxele se percep prin emiterea unei chitante.

HotNews.ro: Unde au activat aceste institutii inainte de 2009 si care sunt contractele incheiate intre Primarie si Prefectura Piatra Neamt?

Primaria Piatra Neamt: Inainte de anul 2009 institutiile la care faceti referire au functionat intr-un alt spatiu din municipiul Piatra-Neamt, iar incepand cu anul 2009 institutiile au functionat in complexul Forum Shoping Center, in baza Hotararii Consiliului Local Piatra-Neamt nr. 374 din 27.08.2009, cu folosinta gratuita pe o perioada de 5 ani.

HotNews.ro: Va solicitam tot in baza legii 544/2001 cate o copie a contractelor care prevad impunerea taxei de 15 lei pentru "curatenie si intretinere".

Primaria Piatra Neamt: Anexam in copie Decizia Consiliului de Administratie nr. 50 din 01.09.2009 (N.RED. - Copia mentionata a fost trimisa HotNews.ro pe 18 octombrie, la o data ulterioara transmiterii acestor raspunsuri. Vezi mai jos Decizia Consiliului de Administratie)

HotNews.ro: Care este cuantumul chiriei lunare pe care o plateste Institutia Prefectului - Judetul Neamt, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Neamt - pentru inchirierea spatiului in care se sustine examenul teoretic pentru obtinerea permisului auto? Catre cine este platita chiria?

Primaria Piatra Neamt: Institutia Prefectului Judetului Neamt nu plateste chirie, conform HCL nr. 374 din 27.09.2009

HotNews.ro: Cate persoane au platit taxa de 15 lei pentru "curatenie si intretinere" in cursul lunii septembrie 2012?

Primaria Piatra Neamt: 1.572 de persoane

HotNews.ro: Care au fost criteriile care au stat la baza stabilirii valorii taxei la 15 lei?

Primaria Piatra Neamt: La baza stabilirii taxei de curatenie si intretinere a stat analiza costurilor de intretinere si de functionare (cheltuieli cu materialele de curatenie, igienico-sanitare, manopera personalului, reparatii curente, consumul de utilitati aferent grupurilor sanitare s.a)".

UPDATE Precizam ca desi Primaria Piatra Neamt a raspuns, asa cum puteti vedea mai sus, ca persoanele care sustin examenul teoretic pentru obtinerea permisului auto NU trebuie sa plateasca taxa de 15 lei, Primaria a trimis astazi, 18 octombrie, redactiei HotNews.ro o copie a deciziei din 2009 a Consiliului de Administratie al CMI Urban. Iata ce a decis CMI Urban:

"Se aproba taxa de 15 lei pentru asigurarea curateniei in Centrul Comercial Forum Center perceputa cursantilor examinati auto".

Decizia Consiliului de Administratie al CMI Urban:

Precizam ca Ordinul Ministrului Administratiei si Internelor nr. 268 din 8 decembrie 2010 prevede termenul "taxe aferente obtinerii permisului de conducere", definite ulterior de catre Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor; niciun act oficial nu prevede insa posibilitatea adaugarii unei taxe pe langa cele stabilite de Ministerul Administratiei si Internelor pentru sustinerea examenului teoretic pentru obtinerea permisului auto. Vezi aici taxele care trebuie platite pentru obtinerea permisului auto

Citeste si: