Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit vineri Uniunii Europene, a anuntat comitetul Nobel, confirmand oficial o informatie anuntata cu putin timp in urma de televiziunea publica norvegiana NRK, scrie AFP.

Steagul UE in fata portii BrandenburgFoto: Comisia Europeana

"UE si stramosii sai contribuie de peste sase decenii la promovarea pacii, la reconciliere, la democratie si la drepturile omului in Europa", a declarat, la Oslo presedintele comitetului Nobel, norvegianul Thorbjoern Jagland.

UE se confrunta in prezent cu grave dificultati economice si tulburari sociale considerabile, a recunoscut Jagland.

"Comitetul Nobel norvegian doreste sa se concentreze pe ceea ce considera drept rezultatul cel mai important al UE": faptul ca a reusit sa transforme Europa "dintr-un continent al razboiului intr-unul al pacii", a precizat acesta.

Norvegia nu este membru al Uniunii Europene.

Acest Nobel vine intr-un moment in care unitatea europeana este puternic incercata.

Criza din zona euro a scos in evidenta dificultatile unei solidaritati intre statele care doresc sa-si protejeze interesele, bogatele economii din Nord, si tarile din Sud, asfixiate financiar de datoria publica si supuse unor severe crize de austeritate.

Nascuta din ruinele celui de-al doilea Razboi Mondial, sub impulsul a sase tari semnatare ale Tratatului de la Roma in 1957, UE, denumita atunci Comunitatea Europeana, a ajutat la stabilizarea unui continent in care conflictele erau frecvente.

Cu acest premiul, comitetul Nobel repara o lipsa istorica, in conditiile in care majoritatea comentatorilor sunt de acord ca, dupa Gandhi, proiectul european era celalalt "mare absent" al familiei laureatilor.