"Oamenii ma intreaba de ce insista atat de mult americanii asupra statului de drept, a independentei judecatorilor si procurorilor si de ce luam atat de ferm atitudine in aceasta privinta. Facem acest lucru pentru ca nu credem ca scopul scuza mijloacele si pentru ca sustinem cu tarie ca tirania majoritatii trebuie controlata de ratiune si justitie", a declarat miercuri ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, intr-un discurs sustinut cu ocazia comemorarii Holocaustului in Romania.

"Astazi rememoram o crima ingrozitoare comisa aici, in Romania, si in Europa, cu peste sase decenii in urma. Pentru mine, ca avocat si evreu, unul dintre cele mai inspaimantatoare aspecte este faptul ca aceasta crima a avut loc in contextul colapsului total al institutiilor juridice si al statului de drept", a mai spus Mark Gitenstein.

Ambasadorul SUA si-a incheiat discursul cu un verset din Psalmul 89 din Biblie: "Dreptatea si judecata sunt temelia scaunului Tau de domnie. Si, asa cum spunea unul dintre parintii fondatori ai Americii, <>. Fie ca noi, americanii, si dumneavoastra, romanii, sa nu uitam niciodata aceasta atitudine. Nu cred ca exista alt mod mai potrivit de a comemora sutele de mii de evrei romani si romii care au murit aici in anii '40".