MAE roman a primit asigurari ca Guvernul britanic nu isi va schimba politica privind libera circulatie, dar si ca restrictiile pe piata muncii pentru romani nu se vor prelungi dupa 1 ianuarie 2014, declaratiile recente ale unor oficiali britanici pe aceasta tema fiind "in cheie electorala". Afirmatia a fost facuta de secretarul de stat Ovidiu Dranga, luni seara la TVR1.

"Ceea ce este esential este ca Guvernul britanic nu isi schimba politica vizavi de libera circulatie in spatiul european. Am fost asigurati ca restrictiile pe piata muncii britanice nu se vor prelungi dupa 1 ianuarie 2014. Cu alte cuvinte, din acest punct de vedere, nu exista niciun fel de probleme", a afirmat Ovidiu Dranga care este si purtator de cuvant al MAE roman, scrie Mediafax.

De asemenea, el a aratat ca trebuie facuta o delimitare intre politica Guvernului de la Londra si declaratiile politice sau cele electorale care se fac din cand in cand, oficialul MAE adaugand ca are legatura cu apropierea Conventiei Partidului Conservator afirmatia ministrului de interne de la Londra, Theresa May, privind intentia de a introduce controlul la granite pentru a bloca afluxul de imigranti din unele state membre UE.

"Trebuie facuta o delimitare de la bun inceput intre politica Guvernului britanic si declaratiile politice sau cele in cheie electorala care se fac din cand in cand. In acest caz este limpede ca suntem cu cateva zile inainte de Conventia Partidului Conservator si pe undeva este de inteles ca anumiti politicieni isi construiesc un discurs care sa arate preocuparea pentru situatia din Regatul Unit cu privire la cetatenii straini, cetatenii europeni care lucreaza sau studiaza in Marea Britanie.bDar, in ansamblu, cred ca nu se pune problema vreunei abateri de la legislatia comunitara. Nicio tara membra nu isi propune sa incalce aceasta legislatie si cu atat mai putin Marea Britanie", a afirmat Dranga, intrebat despre pozitia exprimata de ministrul britanic.

El a aratat ca nici oficialii romani, nici cei de la Londra nu se asteapta la un masiv aflux de imigranti romani in Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2014, cand este termenul limita pentru ca toate statele membre UE sa ridice restrictiile de acces pe piata munca pentru cetatenii provenind din Romania si Bulgaria.

"Nu ne asteptam la un masiv aflux de imigranti dupa 1 ianuarie 2014, nici noi, nici ei. O astfel de tendinta nu are fundament economic", a punctat Dranga.

in 7 octombrie, ministrul britanic de Interne, Theresa May, a declarat ca Londra ar putea introduce masuri pentru a bloca afluxul de imigranti din unele state membre UE, cel mai probabil Romania si Bulgaria. Premierul Marii Britanii, David Cameron, a confirmat apoi ca Londra ar putea impune restrictii imigrantilor din unele state europene.

Guvernul Marii Britanii nu a facut nicio solicitare Comisiei Europene pentru modificarea dreptului la libera circulatiei a fortei de munca in cadrul UE, a declarat luni Jonathan Todd, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru piata de munca, afaceri sociale si incluziune, Lazslo Andor.