Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat luni ca modul in care Romania va achizitiona avioanele multirol, conform strategiei aprobate de CSAT, este "o decizie nationala". "Nu interferam in decizia nationala a Romaniei", a raspuns Rasmussen pentru HotNews.ro la intrebarea legata de standardele NATO in achizitia de tehnica militara.

Marti are loc la Bruxelles reuniunea ministrilor Apararii din statele membre NATO, reuniune la care este asteptat sa participe si ministrul Corneliu Dobritoiu. Pe agenda reuniunii sint trecute urmatoarele teme: situatia din Afganistan, situatia din Kosovo si scutul antiracheta si inzestrarea pe timp de criza.

Reamintim ca CSAT a aprobat la 27 septembrie 2012 "Conceptia de realizare graduala a capabilitatii de aparare aeriana in cadrul programului Avion multirol al Fortelor Aeriene", document despre care ministrul Dobritoiu a spus ulterior ca inseamna realizarea graduala a capabilitatii de aparare aeriana, prin achizitionarea, in prima etapa, a minimum 12 avioanemultirol de generatia a 4-a.

Procedura de achizitionare a avioanelor multirol este inca neclara. Autoritatile de la Bucuresti nu au spus daca va avea loc o licitatie, o selectie de oferte sau o negociere, si asta in conditiile in care Comisia Europeana a notificat in primavara Romania pe aceasta tema, cerind respectarea legislatiei europene in materie de achizitii publice.