Dezvoltarile recente din punct de vedere economic la Marea Neagra sunt extrem de interesante si pentru Serviciul Roman de Informatii, a declarat duminica seara, la Realitatea TV, seful acestui serviciu secret, care a precizat ca "prospectiunile marii companii Exxon arata ca sunt rezerve serioase extrem de importante de hidrocarburi" in aceasta regiune.

Aceste prospectiuni ar putea da un nou impuls proiectului gazoductului european Nabucco, care "intrase intr-un anumit impas": "Aceste dezvoltari la Marea Neagra s-ar putea sa genereze si un impact pozitiv pe Nabucco, din punct de vedere al capacitatii de transport si al resurselor din Marea Neagra".

El a aratat ca, in urma acestor descoperiri, Marea Neagra nu mai este doar o zona de tranzit a rutelor din Marea Caspica.

"Daca noi stim sa jucam inteligent atuurile noastre de tara riverana pe termen mediu si lung vom obtine mai multa securitate energetica", a continuat seful SRI, avertizand insa ca Romania trebuie sa se elibereze de "anumite ideologii nefaste" si sa inteleaga ca nu dispune de tehnologiile necesare pentru exploatarea acestor resurse, astfel incat are nevoie sa coopereze cu alte tari si companii care le detin.

"Aceste prospectiuni au deja rezultate, programul investitional e deja demarat in privinta acestor mari companii, deci lucrurile se vor accelera in viitor si e benefic pentru noi", a subliniat George Maior.

Intrebat daca aceasta cooperare cu alte tari ar putea include si Rusia, Maior a raspuns: "Este si Gazprom prezent in aceasta zona si evident ca din punct de vedere economic trebuie sa fim pregatiti pentru astfel de cooperari".

La inceputul anului, OMV Petrom si Exxon Mobil Exploration and Production Romania au anuntat ca au facut o descoperire semnificativa la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.

Directorul general al grupului austriac OMV, Gerhard Roiss, a declarat recent pentru revista Manager ca grupul a gasit in Marea Neagra o rezerva "gigantica de petrol si gaz, o descoperire de importanta mondiala".