Ministrul britanic de Interne, Theresa May, sustine ca Londra ar putea introduce controlul la granite pentru a bloca afluxul de imigranti din unele state membre UE, cel mai probabil Romania si Bulgaria, o propunere ce reprezinta o provocare directa pentru unul dintre principiile centrale ale UE, scrie Mediafax.

Theresa May s-a declarat ingrijorata, duminica, intr-un interviu pentru The Sunday Times, de impactul asupra economiei britanice al unui nou val de imigranti.

Ea sustine ca directiva UE privind libertatea de miscare, ce garanteaza dreptul celor 500 de milioane de cetateni europeni sa calatoreasca liber in cadrul Uniunii, ar trebui revizuita.

Ministrul de Externe, William Hague, efectueaza o revizuire strategica a relatiei Marii Britanii cu UE, iar euroscepticii spera ca aceasta va conduce la renegocierea si recastigarea unui numar considerabil de competente. May a dezvaluit ca aceasta se va referi si la controlul imigratiei.

"Analizam aceasta intreaga arie de abuzuri in privinta libertatii de miscare. Dar vom merge mai departe, iar problema libertatii de miscare va face parte din revizuiri", a declarat ea.

Astfel, potrivit Sunday Mail, ar putea fi introduse vize pentru cetatenii din unele tari, in timp ce altii ar putea merge in Marea Britanie liberi. In orice caz, aceasta va fi o schimbare majora in ceea ce priveste libertatea de circulatie a persoanelor, care este una dintre cele patru "libertati fundamentale" cuprinse in Tratatul fondator al UE din 1957.

May este ingrijorata ca extinderea UE si ridicarea restrictiilor pe piata muncii ar putea creste considerabil numarul imigrantilor economici. Ea nu a identificat tarile in privinta carora ar putea fi luate masuri, dar The Sunday Times sustine ca printre acestea s-ar numara Romania si Bulgaria, care sunt vizate de restrictii temporare pe piata muncii, relateaza BBC News. Publicatia britanica aminteste ca restrictiile impuse pe piata muncii Romaniei si Bulgariei vor fi ridicate anul viitor, expertii prognozand un aflux de imigranti veniti in cautarea unui loc de munca.

Premierul David Cameron a semnalat deja intentia Guvernului de a renegocia relatia Marii Britanii cu UE.