De anul viitor va incepe procesul se implementare a proiectului privind inlocuirea manualelor scolare cu ebook-uri, a declarat Stelian Fedorca, secretar de stat in cadrul Ministerului Educatiei. In cadrul unei conferinte de presa, oficialul a spus ca spera ca "pana in luna martie sa terminam cu curriculum, iar din 2013 - 2014 sa dam unui numar cat mai mare de copii aceste ebook-uri, unde sa aiba manualul in sistem electronic", transmite Agerpres.

Stelian Fedorca, secretar de stat pentru preuniversitar in cadrul Ministerului Educatiei, a sustinut joi 4 octombrie o conferinta de presa la Tandarei in care a vorbit despre proiectul inlocuirii manualelor scolare cu ebook-uri. Proiectul va costa in total aproximativ 600 de milioane de euro, din bani europeni, a declarat Fedorca.

"Manualele scolare existente nu sunt bune. Ele sunt din 1996 - 1998 si se retiparesc. O cheltuiala inutila de bani. De aceea, am venit cu un proiect, cu aceste ebook-uri, proiect pe care vom incerca sa-l implementam chiar din 2013. Pe acestea vor exista noile manuale. Speram ca pana in luna martie sa terminam cu curriculum, iar din 2013 - 2014 sa dam unui numar cat mai mare de copii aceste ebook-uri, unde sa aiba manualul in sistem electronic", a anuntat Fedorca, citat de Agerpres.

Potrivit secretarului de stat, prin implementarea acestui sistem se pot economisi patru milioane de euro anual, bani care se cheltuie pe retiparirea unor manuale.

"Acei bani ar putea fi utilizati, din aproape in aproape, pentru dotarea scolilor cu aceste ebook-uri unde elevii sa aiba manualele in format electronic. Pe de o parte, este bine si pentru sanatatea lor, mai ales pentru cei care au foarte multe manuale si sunt destul de grele, adunate, iar pe de alta parte, din punct de vedere ecologic, pentru ca astfel se taie mai putini copaci si se consuma mai putina hartie. In plus, manualele sunt in format electronic si pot fi usor adaptate, actualizate, in cazul in care se modifica ceva si nu trebuie sa arunci la topit un manual. Mai mult decat atat, daca va avea si conexiune la internet exista foarte multe platforme de comunicare intre elevi si profesori, profesorul putand chiar sa-i corecteze temele, iar parintele poate intra pe fir pentru a-l urmari. Ar fi pacat sa nu folosim aceasta tehnologie, in avantajul pregatirii copiilor", a anuntat Stelian Fedorca.

Proiectul este estimat la valoarea de 600 de milioane de euro, pentru a putea fi implementat in toata tara. Secretarul de stat in MECTS sustine ca exista fonduri europene nerambursabile pentru acest proiect, cofinantarea urmand a fi platita "de Ministerul Educatiei prin Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale".